Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Πώς θα μοιραστεί το "ζεστό" χρήμα του Ντράγκι


Μηδενικού κόστους επιπλέον κεφάλαια εισρέουν στις ελληνικές τράπεζες από τα μέτρα Ντράγκι με τη δέσμευση να επεκταθούν τα δάνεια προς την πραγματική οικονομία μέχρι και το 2015...


 Το ύψος των κεφαλαίων που έλαβαν οι ελληνικές τράπεζες την Πέμπτη από το πρόγραμμα των τετραετούς διάρκειας «δωρεάν» δανείων από την ΕΚΤ, στην πρώτη φάση της διαδικασίας, ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ (5,2 δισ. ευρώ). Το «πακέτο» θα πρέπει να μετατραπεί σε δάνεια, κυρίως προς επιχειρήσεις, καθώς σε αντίθετη περίπτωση η ΕΚΤ θα ζητήσει την επιστροφή του.

Παράλληλα, τα κεφάλαια αυτά δεν μπορούν να «αποθησαυριστούν», καθώς η ΕΚΤ έχει κατεβάσει κάτω από το 0% τα επιτόκια overnight, με αποτέλεσμα όποιος θέλει να φυλάξει τα λεφτά του στην ΕΚΤ να πρέπει να πληρώσει...

Αυτή είναι η μία πλευρά της πραγματικότητας. Η άλλη έχει να κάνει με τις γενικότερες συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική αγορά έπειτα από μία πενταετία δραματικής ύφεσης. Οι εγχώριοι πιστωτικοί όμιλοι εμφανίζονται έτοιμοι να ρίξουν άμεσα «ζεστό» χρήμα, και μάλιστα όχι μόνο μέσω των κεφαλαίων που άντλησαν από το πρώτο TLTRO. Όμως, όπως υποστηρίζουν, η υγιής ζήτηση –δηλαδή οι φερέγγυοι δανειολήπτες– πολύ δύσκολα θα φτάσει στα επίπεδα της προσφοράς.

«Ρευστότητα έχουμε και πιέζουμε τα υποκαταστήματα να προωθήσουν την πιστωτική επέκταση, γιατί μόνο έτσι θα επανέλθουμε σε φυσιολογικούς ρυθμούς λειτουργίας», δηλώνει στο «Κ» κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος. «Το πρόβλημα είναι ότι, υπό το αυστηρό πλαίσιο των νέων κανονισμών της ΕΚΤ και με την ασφυκτική πίεση για επιχειρήσεις και νοικοκυριά σε όλα τα μέτωπα, είναι πολύ δύσκολο αυτό να γίνει στην Ελλάδα, αν δεν υπάρξει άμεση κινητοποίηση της κυβέρνησης», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «Κ», οι τραπεζικές διοικήσεις έχουν περιγράψει λεπτομερώς το πρόβλημα σε αρμόδια κυβερνητικά στελέχη και αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων με την τρόικα την ερχόμενη εβδομάδα. Αυτό που στην ουσία ζητούν είναι να «ξεμπλοκάρει» η διευθέτηση συγκεκριμένων ζητημάτων που αφορούν γενικότερα την οικονομία. Στην Ελλάδα συμβαίνει κάτι ...σχιζοφρενικό, υποστηρίζουν αρμόδια τραπεζικά στελέχη, «έχουμε πλέον λεφτά, αλλά δεν μπορούμε να τα δώσουμε σε δάνεια από τα οποία εξαρτάται η κερδοφορία μας!...».

Την ίδια ώρα, επίκεινται τα αποτελέσματα των stress tests, ενώ «θολό» παραμένει το τοπίο σχετικά με τη διαχείριση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων και γενικότερα του ιδιωτικού χρέους. Κατά συνέπεια, ουσιαστική διαφορά στις χορηγήσεις δανείων αναμένεται να σημειωθεί μέσα στο 2015 και πολύ περισσότερο τη διετία 2016-2017. Γιατί οι τράπεζες εκτιμούν ότι η οικονομία βρίσκεται σε κομβικό σημείο και μόνο αν η ανάκαμψη συνδυαστεί με ένα πιο χαλαρό και «φιλικό» φορολογικό πλαίσιο και εφαρμοστούν πραγματικά μέτρα ανάπτυξης μπορεί η αγορά να «γυρίσει» με βιώσιμο τρόπο.

Κίνητρα

Η φιλοσοφία των οκτώ πράξεων των TLTRO και των επερχόμενων αγορών τιτλοποιημένων δανείων (ABS) είναι απλή: Όσο οι τράπεζες δανείζουν, τόσο θα μπορούν να εκμεταλλευτούν τη σχεδόν απεριόριστη, αλλά και φθηνή, παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ. Το σύστημα λειτουργεί «ανταποδοτικά» μεν, αλλά οι τράπεζες θα βρίσκονται σε διαρκή κύκλο αυστηρών ελέγχων για τις πιστοδοτικές τους πρακτικές.

Τα κίνητρα είναι σημαντικά. Αν στα μέσα του 2015, οπότε θα γίνει έλεγχος από την ΕΚΤ, αποδείξουν ότι ξεπερνούν τον στόχο αύξησης των δανείων προς επιχειρήσεις, τότε θα μπορούν να δανειστούν πολλαπλάσια κεφάλαια. Την ίδια ώρα, ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας τίθεται σε εφαρμογή στις 4 Νοεμβρίου, σφίγγοντας ακόμη περισσότερο τον εποπτικό κλοιό, καθώς ο έλεγχος... δεν θα μιλάει πλέον ελληνικά.

Τα εγχώρια ιδρύματα άντλησαν 5,2 δισ. ευρώ από τα 7,7 δισ. ευρώ που δικαιούνται στην πρώτη φάση των TLTROs. Ακολουθεί στις 2 Οκτωβρίου η ανακοίνωση της ΕΚΤ για το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα αγοράς τιτλοποιημένων δανείων (ABS), το οποίο αποτελεί ό,τι πιο εγγύτερο στην ποσοτική χαλάρωση έχει εφαρμόσει η κεντρική τράπεζα από καταβολής Ευρωζώνης.

Και, αν κάποιοι εκτιμούν ότι οι τράπεζες θα κοιτάξουν πρώτα να δανείσουν το Δημόσιο και μετά την οικονομία, τραπεζικά στελέχη έχουν έτοιμο αντίλογο. Υποστηρίζουν ότι, πράγματι, αυτό υφίσταται ως ενδεχόμενο, όμως, αν επιλέξουν να δανείσουν την πραγματική οικονομία, θα ωφεληθούν διπλά.

Αφενός το επιτοκιακό περιθώριο (η διαφορά μεταξύ του 0,15% που δανείζονται από την ΕΚΤ και του άνω του 6% που δανείζουν τις επιχειρήσεις) είναι μεγαλύτερο από το επιτόκιο των κρατικών ομολόγων και αφετέρου, αυξάνοντας τις χορηγήσεις, ενισχύουν την πιστωτική τους «ισχύ» για να συμμετάσχουν με ακόμα μεγαλύτερα ποσά στη δεύτερη φάση των πράξεων TLTRO, που ξεκινούν τον ερχόμενο Μάρτιο.

Οι ιδιοτροπίες του πακέτου οι ενστάσεις των τραπεζιτών

Το «πακέτο» Ντράγκι άρχισε να διανέμεται στους παραλήπτες του, τις 128 ευρωπαϊκές συστημικές τράπεζες, την Πέμπτη, με την κατανομή των πρώτων πρώτων τετραετούς διάρκειας μηδενικού κόστους δανείων. Έτσι, οι τράπεζες έχουν χρόνο μέχρι τον Μάρτιο, οπότε αρχίζει ο επόμενος κύκλος χρηματοδότησης με τα TLTROs, να διαχειριστούν αρκετές δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, μέχρι να υλοποιήσουν την δέσμευση της παροχής δανείων προκειμένου να ξαναπάρουν «δωρεάν» λεφτά από την ΕΚΤ. Το πρόβλημα, όμως, για την Ελλάδα είναι ιδιαίτερο, γιατί οι όροι της ΕΚΤ για την παροχή δανείων από τις τράπεζες, ιδιαίτερα μετά τη μεταβίβαση της εποπτείας τον Νοέμβριο από την ΤτΕ στην ΕΚΤ, είναι ότι αυτοί που θεωρούνται επαρκώς αξιόχρεοι έχουν μειωθεί δραματικά και η ζήτηση δανείων μπορεί να ξαναρχίσει μόνο αν η οικονομία αρχίσει να κινείται με ρυθμούς επέκτασης πάνω από 2%. Και αυτό δεν αναμένεται να γίνει πριν από το 2015. Με άλλα λόγια, η ΕΚΤ δίνει τζάμπα λεφτά στις τράπεζες, αλλά δεν τις αφήνει να τα δανείσουν με ευχέρια, αλλά ούτε να τα αποθησαυρίσουν...

* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 20ης Σεπτεμβρίου



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.