Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

«Το παραεμπόριο απειλεί την αγροτική παραγωγή»!

Την «καταστροφή» των αγροτικών προϊόντων τους αντιμετωπίζουν κάθε μέρα που περνά οι παραγωγοί της πεδινής Ηλείας, όσα τα κυκλώματα του παραεμπορίου των αγροτικών προϊόντων πλουτίζουν μέσω Βουλγαρίας και Ρουμανίας. Καθημερινά, από ολόκληρη την Ελλάδα, φεύγουν νταλίκες φορτωμένες με αγροτικά προϊόντα, χωρίς τιμολόγια και κανένα άλλο παραστατικό καταλήγοντας σε συσκευαστήρια της...




Ρουμανίας και της Βουλγαρίας βγαίνοντας ανταγωνιστικά στις αγορές με μηδενικό σχεδόν κόστος! Την ίδια στιγμή, τα ελληνικά συσκευαστήρια που έχουν να πληρώσουν μισθούς, ασφαλιστικές εισφορές, ΦΠΑ, φορολογία κ.α. δεν μπορούν να αντέξουν τον ανταγωνισμό ενώ στο τέλος, οι τιμές των αγροτικών προϊόντων εξευτελίζονται…

Πρώτο «θύμα» του παραεμπορίου έπεσε το καλοκαίρι το καρπούζι, με την τιμή του να κατρακυλά στα 4 λεπτά και ακολουθούν τα εσπεριδοειδή, με τους παραγωγούς της πεδινής Ηλείας να βλέπουν χθες την τιμή στα μανταρίνια να «κατρακυλά» στα 20 λεπτά! Στους κύκλους των παραγωγών, των Ομάδων Παραγωγών και των συσκευαστηρίων έχει σημάνει συναγερμός, ενώ χθες το πρωί, εκπρόσωποί τους, συγκεντρώθηκαν για να συζητήσουν το πρόβλημα αναζητώντας λύσεις. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν πέρα από εκπροσώπους των παραγωγών, των Ομάδων και των συσκευαστηρίων ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γιάννης Αρβανιτάκης, ο αναπληρωτής δημάρχου Ανδραβίδας – Κυλλήνης κ. Διονύσιος Μάλλιαρης καθώς και ο αντιδήμαρχος Πηνειού κ. Αντώνης Αποστολόπουλος.

Μέσα στα επόμενα 24ωρα αναμένεται η σύγκλιση Γενικής Συνέλευσης στο Τραγανό, με τη συμμετοχή των βουλευτών της Ηλείας και εκπροσώπων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αλλά και του ΣΔΟΕ.

«Μάστιγα για όλα τα προϊόντα…»

Μιλώντας στην εφ. «Πατρίς» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τραγανού κ. Ανδρέας Τσουκαλάς ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι ένα πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια και δυστυχώς έχει πάρει τέτοια έκταση που πλέον είναι μάστιγα για όλα τα προϊόντα. Τα τελευταία χρόνια Ρουμάνοι, Βούλγαροι και άλλοι πολλοί έρχονται, παίρνουν τα προϊόντα μας χωρίς χαρτιά, χωρίς τίποτα και φεύγουν, πηγαίνοντάς τα στη Βουλγαρία ή στη Ρουμανία. Πριν 3-4 χρόνια είχαμε κάνει μια προσπάθεια, είχαμε πάει στο Υπουργείο Οικονομικών και από εκεί στο ΣΔΟΕ, είχαν γίνει κάποιες κινήσεις, δυστυχώς αυτό στην πορεία έμεινε στα χαρτιά, δεν ξαναέγινε καμία κίνηση. Πρέπει οπωσδήποτε να ληφθούν μέτρα. Το καλοκαίρι είχαμε τα καρπούζια χωρίς χαρτιά με αποτέλεσμα τα καρπούζια να πάνε στα 3 λεπτά. Τώρα, ενώ ξεκινήσαμε με τους καλύτερους οιωνούς για τα μανταρίνια και τα πορτοκάλια διαπιστώσουμε ότι οι Βούλγαροι και οι Ρουμάνοι ισοπεδώνουν τα πάντα. Φορτώνουν, φεύγουν χωρίς χαρτιά, χωρίς τίποτα και σήμερα τα μανταρίνια κατρακύλησαν στα 20 λεπτά για τους παραγωγούς. Εάν δεν ληφθούν μέτρα από την Πολιτεία, εάν δεν γίνει κάτι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Και δεν είμαστε μόνο εμείς τα θύματα, ακόμα και η Πολιτεία χάνει από τον ΦΠΑ. Όλοι χάνουμε, όσοι έχουν σχέση με το εμπόριο από τις παλέτες μέχρι τους μεταφορείς, από το ίδιο το υπουργείο και με το κατρακύλισμα της τιμής για να θησαυρίζουν κάποιοι οι οποίοι ούτε τουλάχιστον έλληνες δεν είναι πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί μια λύση».

«Ασαφής η λογική και η πολιτική του υπουργείου»

Από την πλευρά του, ο Περιφερειακός Σύμβουλος, παραγωγός και εξαγωγέας ο ίδιος, κ. Γιάννης Αρβανιτάκης είπε: «Είναι ασαφής, προσωπική μου άποψη, η λογική και η πολιτική της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με τους ελέγχους να περιορίζονται σε στεγασμένες επιχειρήσεις και να υπάρχει το καθεστώς ξέφραγο αμπέλι μέσα στα χωράφια. Να φορτώνονται δηλαδή προϊόντα χωρίς χαρτιά, χωρίς τιμολόγια, χωρίς ελέγχους τα οποία θα ανταγωνίζονται στις αγορές τα προϊόντα που έχουν συσκευαστεί σε συσκευαστήρια τα οποία έχουν μια εμπορική αξία αρχικά και θα πρέπει να έχουν και μια υπεραξία προκειμένου να κρατήσουν το όνομά τους μέσα στις αγορές. Οι Βούλγαροι και οι Ρουμάνοι, ο κάθε ένας που φορτώνει πράγματα μέσα από το χωράφι χωρίς χαρτιά ανταγωνίζεται τις υγιείς επιχειρήσεις και λογικό είναι, γιατί η στεγασμένη επιχείρηση έχει να πληρώσει ασφαλιστικά ταμεία, εφορίες και όλα τα υπόλοιπα τα οποία συνεπάγονται, ενώ αυτός δεν έχει να πληρώσει τίποτα. Η λογική λέει ότι κάποια στιγμή αυτό θα καταστρέψει την υγιή επιχείρηση».

«Αν θέλουν μπορούν να τους πιάσουν»

«Το πρόβλημα αυτό δεν είναι τωρινό, έχει ξεκινήσει εδώ και 3-4 χρόνια» είπε στην εφ. «Πατρίς» ο αναπληρωτής δημάρχου Ανδραβίδας – Κυλλήνης κ. Διονύσιος Μάλλιαρης, ο οποίος παράλληλα είναι παραγωγός και εξαγωγέας αγροτικών προϊόντων και συνέχισε: «Έχουμε κάνει πάρα πολλές ενέργειες και στα υπουργεία και στο ΣΔΟΕ. Είχαν γίνε κάποιοι έλεγχοι για 10 μέρες όπου πιάστηκαν γύρω στα 30 – 40 αυτοκίνητα και μετά υπήρξε αυτή η ελαστικότητα. Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι ο κρατικός μηχανισμός μπορεί αν θέλει να πιάσει όλους αυτούς που φορτώνουν τα προϊόντα από τα χωράφια χωρίς παραστατικά και δεν πληρώνουν τίποτα. Δεν μπορώ να γνωρίζω όμως γιατί δεν κάνει κάτι. Αν συνεχιστεί όμως αυτό το πράγμα θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα και στη διακίνηση των πορτοκαλιών τώρα, και της πατάτας και στα καρπούζια που έρχονται στη συνέχεια. Πέρυσι είχαμε πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα ειδικά στα καρπούζια αλλά και στις πατάτες».

«Αυτή είναι η καταστροφή μας…»

Τέλος, ο πρόεδρος των Ομάδας Εσπεριδοειδών Τραγανού κ. Κώστας Κυπριώτης είπε στην εφ. «Πατρίς»: «Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε σοβαρότατο πρόβλημα με τα μανταρίνια και πιο πολύ το πρόβλημα το εντοπίσαμε χθες απέναντι, σε Μεσολόγγι – Αγρίνιο όπου φορτώνονται μανταρίνια τσάμπα. Πάνε όλα στη Βουλγαρία. Ο παραγωγός δεν μπορεί να καταλάβει ότι αυτό είναι η καταστροφή μας, δεν μπορούν να δουλέψουν τα συσκευαστήρια. Είναι αθέμιτος ανταγωνισμός. Πέρυσι, είχαμε αυτή τη συζήτηση στην Διεύθυνση Γεωργίας όπου η διευθύντριά της κα Σπυροπούλου πήγε να ρίξει σε μένα το μπαλάκι. Εάν κάποιος πάρει 7.000 – 8.000 ευρώ από τον Βούλγαρο δεν μπορώ να τον εμποδίσω, θα με σφάξει. Η Πολιτεία έχει μηχανισμούς. Και η Διεύθυνση Γεωργίας μπορεί να βοηθήσει και οι οικονομικές υπηρεσίες μπορούν να βγουν στον δρόμο, τα Τελωνεία κλπ. Μπορούν να δουν ποια προϊόντα φεύγουν τυποποιημένα και ποια έτσι, χωρίς χαρτιά. Είναι απλό το θέμα, αν το προσπαθήσουν θα το λύσουν. Μην ρίχνουν το μπαλάκι σε μας. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Και στο καρπούζι έγινε αυτό και τώρα γίνεται το ίδιο με τα μανταρίνια. Κατρακυλάνε οι τιμές και ο παραγωγός δεν το καταλαβαίνει. Και τελικά τα συσκευαστήρια θα κλείσουν, θα διαλύσουμε όλοι και θα ησυχάσουμε».

«Έλεγχοι στα σύνορα»

Οι παραγωγοί και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς ζητούν, σε πρώτη φάση, να ενταθούν οι έλεγχοι των φορτηγών στα σύνορα προκειμένου να διαπιστώνεται ποιο φορτίο «ταξιδεύει» με νόμιμα παραστατικά και τιμολόγια και ποιο με… τίποτα.

«Να κατάσχεται το φορτηγό και το εμπόρευμα και να συλλαμβάνεται ο οδηγός. Σε ένα οργανωμένο κράτος αυτό θα έπρεπε ήδη να γίνεται και να μην είμαστε σήμερα εδώ να ζητάμε τα αυτονόητα» είπαν στην εφ. «Πατρίς» οι αγροτικοί φορείς της πεδινής Ηλείας.



*ρεπορτάζ: Στάθης Πουλιάσης/patrisnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.