Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Reuters: Η Αθήνα αδειάζει τα Ταμεία για να καλύψει τη "μαύρη τρύπα"


Επικαλούμενο αξιωματούχο του ΟΔΔΗΧ, το πρακτορείο Reuters, υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση "βάζει χέρι" στα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων ώστε να βρεί ρευστό για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Μαρτίου!...



"Αποκλεισμένη από τις αγορές χρέους, με τη βοήθεια από τους πιστωτές της παγωμένη, η Αθήνα βρίσκεται σε κίνδυνο να ξεμείνει από ρευστότητα τις προσεχείς εβδομάδες καθώς αντιμετωπίζει δανειακές αποπληρωμές 1,5 δις. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο", αναφέρει το Reuters και σημειώνει πως η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να καθησυχάσει τους φόβους και δηλώνει πως μπορεί να αποπληρώσει το ΔΝΤ και τις άλλες υποχρεώσεις της, αλλά δεν λέει πώς.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters, μέρος των χρηματοδοτικών αναγκών του ελληνικού κράτους για τον Μάρτιο θα καλυφθούν με repos στα οποία ασφαλιστικά ταμεία και άλλοι κρατικοί φορείς που διαθέτουν ρευστότητα θα δανείσουν τα χρήματα στον ΟΔΔΗΧ μέσω βραχυπρόθεσμων συμφωνιών επαναγοράς έως και 15 ημερών.

Κυβερνητικός αξιωματούχος, όμως, τόνισε ότι τα repos δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή των δόσεων του ΔΝΤ, εκτός κι αν η κυβέρνηση είναι σε θέση να επιστρέψει στους φορείς από τους οποίους δανείστηκε, τα χρήματα που πήρε.

Αξιωματούχοι του ΟΔΔΗΧ προσπαθούν να παρουσιάσουν τα repos ως επωφελή και για τις δύο πλευρές, με το επιχείρημα ότι τα ταμεία παίρνουν καλύτερη απόδοση στα μετρητά τους από αυτή που είναι διαθέσιμη στην διατραπεζική αγορά.

«Δεν είναι κάτι καινούργιο, είναι μία τακτική που ξεκίνησε πριν από περισσότερο από ένα χρόνο και είναι μία λύση win-win. Είναι μία πρόταση, δεν εξαναγκάζουμε κανέναν» δήλωσε ένας αξιωματούχος.

Σε τέτοιες διαδικασίες, ένα συνταξιοδοτικό ταμείο ή μια κυβερνητική οντότητα τοποθετεί ρευστό που δεν χρειάζεται άμεσα, σε έναν λογαριασμό στην ΤτΕ, η οποία και γίνεται αντισυμβαλλόμενος στη συμφωνία με τον ΟΔΔΗΧ.

Τα κεφάλαια δανείζονται στην υπηρεσία διαχείρισης του χρέους για 1-15 ημέρες έναντι collateral και αποπληρώνονται με τόκο στη λήξη τους. Το πιστωτικό ίδρυμα μπορεί πάντα να επιλέξει να μετακυλήσει τη συμφωνία επαναγοράς και να συνεχίσει να κερδίζει μια υψηλότερη απόδοση από αυτή που είναι διαθέσιμη τώρα στη διατραπεζική αγορά.

Πηγή που γνωρίζει την υπόθεση, είχε προηγουμένως δηλώσει ότι η Αθήνα μπορεί να αντλήσει μέχρι και 3 δισ. ευρώ μέσω τέτοιων repos, αλλά ότι δεν είναι σαφές τι μέρος του ποσού έχει ήδη χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση.

«Υπάρχει ένα ποσό που έχει ήδη αντληθεί με αυτόν τον τρόπο», δήλωσε ο αξιωματούχος του ΟΔΔΗΧ, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένα νούμερα.

Πηγή: Capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.