Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

Καρκίνος, κρίση και κακή διατροφή τσακίζουν τους Έλληνες


Καθηλωμένο παρακολούθησε το κοινό που βρέθηκε στο θέατρο Απόλλων το βράδυ του Σαββάτου την εκδήλωση του Ιατρικού Συλλόγου...


 Πύργου Ολυμπίας με θέμα «Περιβάλλον – Διατροφή – Καρκίνος». Οι δύο διαπρεπείς επιστήμονες που αποτέλεσαν τους βασικούς ομιλητές αναφέρθηκαν τόσο στην αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου τα τελευταία χρόνια και στην Ηλεία, όσο και στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην υγεία των πολιτών. Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Κατσαρός δεν παρέλειψε για άλλη μια φορά να αναφερθεί στο θέμα των σκουπιδιών που ταλανίζει την Ηλεία και κυρίως το δήμο Πύργου, παρουσιάζοντάς το ως ένα μείζον θέμα της δημόσιας υγείας.
Ο πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, Νίκος Κατσαρός και ο Καρδιολόγος Ανδρέας Γιαννουλόπουλος, αναφέρθηκαν στις επιπτώσεις που έχουν στην υγεία, τα χαμηλής ποιότητας τρόφιμα, αλλά και οι διατροφικές μας συνήθειες στο πέρασμα του χρόνου, όπως επίσης τις επιπτώσεις που υπάρχουν από την ανθρώπινη δραστηριότητα στο περιβάλλον, που αλυσιδωτά επηρεάζουν τον άνθρωπο.
Μέσα από τα στοιχεία που παρουσίασαν οι δύο επιστήμονες φανέρωσαν πως η αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και των εγκεφαλικών επεισοδίων, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις τροφές. Μάλιστα τόνισε πως οι καρκινογενέσεις οφείλονται σε ποσοστό 30% στα τρόφιμα. Ο κ. Κατσαρός τόνισε πως η Ηλεία αντιμετωπίζει πολύ σοβαρό πρόβλημα με τον καρκίνο και η ευθύνη βαρύνει τη χρήση των γεωργικών φυτοφαρμάκων, με τους αγρότες να είναι άμεσα εκτεθειμένοι στις επιπτώσεις τους. Ακόμα ο κ. Κατσαρός αναφέρθηκε στα οφέλη της μεσογειακής διατροφής που δυστυχώς οι Έλληνες δεν ακολουθούν όσο θα έπρεπε, ενώ στάθηκε στις επιπτώσεις που υπάρχουν στο περιβάλλον από την μεγάλη βιομηχανική δραστηριότητα και τα απόβλητα αυτής.
Ο κ. Γιαννουλόπουλος από την πλευρά του τόνισε πως τα ποσοστά νοσηρότητας των Ελλήνων αυξήθηκαν μέσα στα χρόνια τις κρίσης σε όλους τους τομείς, ενώ επισήμανε πως η κατάσταση που επικρατεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και γενικότερα στη δημόσια υγεία, έχει επιβαρυντικά αποτελέσματα στους πολίτες. Μάλιστα κάλεσε το επιστημονικό προσωπικό να μην σιωπά απέναντι στα όσα εγκληματικά συμβαίνουν και κρύβονται πίσω από πολιτικές που καθοδηγούνται από τις πολυεθνικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.