Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

Θέλουν να μπει τέλος στις πρόωρες πριν το 2023


Να κλείσουν άμεσα και με ταχύτερο βηματισμό οι πόρτες στην πρόωρη συνταξιοδότηση αξιώνουν οι δανειστές, που ζητούν...


 να ξεκινήσει εδώ και τώρα η σταδιακή αύξηση των ενδιάμεσων-ειδικών ορίων ηλικίας με χρονικό ορίζοντα τερματισμού της μεταβατικής περιόδου νωρίτερα από το 2023 όπως αρχικά προβλεπόταν.
Από το μικροσκόπιο των κλιμακίων δεν ξεφεύγουν όλα τα άλλα ακανθώδη ζητήματα του Ασφαλιστικού, για τα οποία οι εκπρόσωποι των θεσμών ζητούν πιο εμπροσθοβαρή υλοποίηση - να έρθει δηλαδή πιο γρήγορα η εφαρμογή τους - αλλά και περισσότερο σφιχτά χρονοδιαγράμματα. Οι δανειστές, άλλωστε, φέρονται να έχουν ζητήσει ακόμη και την αναίρεση ασφαλιστικών διατάξεων που ψηφίστηκαν πρόσφατα.
Οι εκπρόσωποι των θεσμών ζητούν να ψηφιστεί ως προαπαιτούμενο, εντός του Αυγούστου, η ρύθμιση για τη σταδιακή κατάργηση των ειδικών διατάξεων που ανοίγουν την πόρτα της εξόδου πριν τα 62.
Ταυτόχρονα όμως θέλουν και αλλαγές επί το δυσμενέστερο, ώστε να σφραγίσουν οι πόρτες της πρόωρης εξόδου νωρίτερα από το 2023.
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το προσχέδιο, στο τέλος του 2022 επερχόταν «ξαφνικός θάνατος» των πρόωρων, ώστε από 1/1/2023 όλοι να συνταξιοδοτούνται με πλήρη μόνο στα 67 με 15 έτη ή στα 62 με 40 έτη και με μειωμένη στα 62 με 15ετία.
Αυτό σημαίνει πως η κλιμακωτή αύξηση των ορίων ηλικίας τη μεταβατική περίοδο δεν αποκλείεται να οδηγηθεί προς ένα έτος το έτος ? αν όχι περισσότερο ? από ένα 6μηνο το έτος που προέβλεπε το προσχέδιο, αν και όλα είναι ρευστά. Θολό παραμένει επίσης το αν θα προστατευτούν οι περίπου 130.000 ασφαλισμένοι που έχουν θεμελιωμένα δικαιώματα (έχουν και τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης και το όριο ηλικίας), παρόλο που ενδεχόμενη παραβίαση των δικαιωμάτων τους χαρακτηρίζεται από ειδικούς ως «παράνομη πράξη».
Η ελληνική πλευρά, ωστόσο, εμμένει πως δεν υπάρχουν άλλα προαπαιτούμενα και παραπέμπει την επίμαχη ρύθμιση προς το φθινόπωρο στο πλαίσιο της γενικότερης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης του Οκτωβρίου.

Ανοιχτά μέτωπα
Από τη «μέγγενη» των θεσμών δεν ξεφεύγουν τα υπόλοιπα θέματα του Ασφαλιστικού, καθώς οι δανειστές ζητούν πιο άμεση υλοποίηση και πιο σφιχτά χρονοδιαγράμματα. Στο στόχαστρο βρίσκονται οι εναπομείνασες κρατήσεις φόρων υπέρ τρίτων, για τις οποίες υπήρξε ειδική συνάντηση στα τεχνικά κλιμάκια (π.χ. αγγελιόσημο και άλλοι πόροι των Ταμείων νομικών, μηχανικών κ.α.), η ρύθμιση για κατάργηση των εξαιρέσεων στην κρατική χρηματοδότηση των Ταμείων και η εναρμόνιση των εισφορών στο μοντέλο του ΙΚΑ, η μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα εισφορών ? παροχών, το ΕΚΑΣ κ.ά. Πληροφορίες επίσης αναφέρουν πως οι δανειστές ζητούν νέους συντελεστές στις κατώτατες συντάξεις. Οι αλλαγές στο μέτωπο των εργασιακών φαίνεται πως παραπέμπονται για το φθινόπωρο. Η ελληνική πλευρά θα ζητήσει τη συνδρομή του Διεθνούς Γραφείο Εργασίας (ILO) και της Επιτροπής Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης ώστε να διερευνηθούν οι «διεθνείς και ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές» που θα πρέπει να ενσωματωθούν στο ελληνικό Δίκαιο ως το τέλος του 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.