Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

Μήνας-φωτιά ο Σεπτέμβρης για τον ΣΥΡΙΖΑ


Ραντεβού τον Σεπτέμβρη για τη διεξαγωγή του έκτακτου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και της συζήτησης για τη «σφραγίδα» στο «μανιφέστο», που θα ακολουθήσει εφεξής...


 το κυβερνών κόμμα, έδωσαν τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και όσα συμφωνούν και όσα διαφωνούν με τις κυβερνητικές επιλογές του κ. Αλέξη Τσίπρα.
Ολες οι πλευρές άνοιξαν τα χαρτιά τους, τόσο όσο χρειαζόταν στον πρώτο γύρο της αναμέτρησης, αφού γνωρίζουν ότι ο επόμενος κρίσιμος σταθμός θα είναι εντός της Βουλής και θα αφορά την ψήφιση του νέου Μνημονίου. Η προεδρική πλευρά αποχώρησε από την πολύωρη συνεδρίαση στο Σινέ Κεραμεικός με την πεποίθηση ότι κέρδισε αυτήν την παρτίδα και μάλιστα με άνεση, παρά τις προηγούμενες προβλέψεις.
Η Αριστερή Πλατφόρμα αποδείχτηκε ότι έχει μειοψηφική επιρροή στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος - γι' αυτό λένε οι γνωρίζοντες ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δεν ζήτησε να γίνει καταμέτρηση, αλλά αρκέστηκε στην καταγραφή του αποτελέσματος διά της ανατάσεως της χειρός. Την ίδια ώρα 17 μέλη της ΚΕ από την Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδος (ΚΟΕ) διαφώνησαν ανοιχτά με την πολιτική Τσίπρα και παραιτήθηκαν από το όργανο - δεν θα κάνουν απαραίτητα το ίδιο οι βουλευτές της ΚΟΕ, αν δηλαδή παραδώσουν τις έδρες τους ή παραμείνουν στα έδρανα για να καταψηφίσουν τις μνημονιακές αποφάσεις.

Το διαζύγιο
Η διάσπαση, πάντως, έχει συμβεί στο κόμμα και μένει η τυπική «τελετή» του διαζυγίου - πολύ πιθανόν στο προσεχές συνέδριο που θα γίνει, όπως όλα δείχνουν, στο τέλος του Σεπτέμβρη, εκτός και αν προλάβουν τις συνεδριακές διαδικασίες οι εκλογικές. «Υπάρχουν, λοιπόν, δύο προτάσεις. Η μία για ένα σώμα Διαρκούς Συνεδρίου που έχει διάφορα προβλήματα, αλλά κυρίως έχει τον κίνδυνο της σύγκρουσης εν θερμώ. Και η δεύτερη πρόταση για ένα Εκτακτο Συνέδριο τον Σεπτέμβρη, την οποία υποστηρίζω γιατί δίνει δυνατότητες σοβαρού διαλόγου, αλλά τοποθετείται μετά τη συμφωνία, αν έχει κλείσει η συμφωνία. Και βάζω έναν αστερίσκο εδώ, γιατί θα ήταν μεγάλο λάθος να συγκρουστούμε για μία συμφωνία που μπορεί και να μην έρθει», είπε χαρακτηριστικά ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης κλείνοντας τη συζήτηση και δίνοντας τη σκυτάλη στις «ψηφοφορίες». Να σημειωθεί, πάντως, ότι ο κ. Κορωνάκης άφησε ανοιχτό με την τοποθέτησή του το ενδεχόμενο να αποφευχθεί το «διαζύγιο» και να βρουν φόρμουλα συνύπαρξη στον ΣΥΡΙΖΑ όλες οι τάσεις! Και οι βουλευτές που υπερψηφίζουν και οι βουλευτές που καταψηφίζουν τις προτάσεις Τσίπρα.

Πρόταση
Η Αριστερή Πλατφόρμα πρότεινε πάντως την άμεση σύγκληση Διαρκούς Συνεδρίου, προκειμένου «το κόμμα να συζητήσει συντεταγμένα πριν συναφθεί και έρθει προς ψήφιση στη Βουλή η νέα μνημονιακή συμφωνία». Σε ανακοίνωσή της τονίζει μεταξύ άλλων:
«Το Διαρκές Συνέδριο, υπερασπιζόμενο το Πρόγραμμα και το Καταστατικό που το ίδιο κατά την ίδρυση του κόμματος ψήφισε, έχει την καταστατική και δημοκρατική υποχρέωση να καλέσει την κυβέρνηση να τηρήσει τις προγραμματικές της δεσμεύσεις και τη λαϊκή εντολή που έλαβε στις εκλογές της 25ης Γενάρη και στο δημοψήφισμα της 5ης Ιούλη για τερματισμό των μνημονιακών πολιτικών λιτότητας και σε αυτήν την κατεύθυνση να επεξεργαστεί άμεσα εναλλακτική λύση απέναντι στους εκβιασμούς των δανειστών.
Η προσπάθεια να μην εγκλωβιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε ένα νέο Μνημόνιο έχει μέγιστη σημασία για το ίδιο το κόμμα και την προοπτική του και κυρίως για το μέλλον του τόπου και του λαού.
Η σύγκληση Εκτάκτου Συνεδρίου το φθινόπωρο, μετά δηλαδή την ψήφιση στη Βουλή της μνημονιακής συμφωνίας που θα έχει δεσμεύσει τη χώρα, δεν έχει απολύτως κανένα νόημα, αφού οι σύνεδροι θα κληθούν εκ των υστέρων να επικυρώσουν τετελεσμένα άκρως επιζήμια για τη χώρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.