Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Car Pooling από το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας


Πώς λειτουργεί η εφαρμογή - Τι δηλώνει ο καθηγητής Παντελής Σκάγιαννης...






Την πλατφόρμα UthPool παρουσιάζει η Πολυτεχνική Σχολή του πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Πρόκειται, σύμφωνα με τον μέχρι πριν λίγες ημέρες κοσμήτορα της Σχολής, καθηγητή Παντελή Σκάγιαννη, για ένα σύστημα Car Pooling που χρησιμοποιείται διεθνώς σε μεγάλη κλίμακα, το οποίο κατασκευάστηκε προκειμένου να καταστήσει τις μετακινήσεις πιο ευχάριστες.

Η συμμετοχή στο σύστημα προορίζεται μόνο για τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο ίδιος απευθύνει κάλεσμα να την αγκαλιάσουν και να τη χρησιμοποιήσουν όσο περισσότερο γίνεται, όπως και να στείλουν σχόλια στη διαχείριση του συστήματος για να εφαρμοστούν τυχόν βελτιώσεις.

Όμως, πώς λειτουργεί το Car Pooling από την Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας; Η ιδέα να μετακινούνται οι άνθρωποι μαζί δεν είναι καινούργια. Έχουμε μέχρι σήμερα εφεύρει τις μαζικές μεταφορές (λεωφορεία, τρένα, κ.λπ.) και τις ιδιωτικές μεταφορές (ΙΧ, ταξί). Αλλά, οι πιεστικές ανάγκες για νέα είδη διαχείρισης των μετακινήσεων των ανθρώπων με τα υφιστάμενα τεχνολογικά μέσα έφεραν και νέες μορφές διαχείρισης των μετακινήσεων ανά τον κόσμο.

Τέτοιες μορφές είναι το μοίρασμα των αυτοκινήτων (πολλοί άνθρωποι μοιράζονται ένα αυτοκίνητο, Car Sharing, με πολυποίκιλες μορφές ιδιοκτησίας) και οι από κοινού μετακινήσεις (πολλοί άνθρωποι μετακινούνται με το αυτοκίνητο ενός ιδιοκτήτη-οδηγού-Car Pooling).

Το Car Pooling, επισημαίνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Σκάγιαννης, που χρησιμοποιείται διεθνώς σε μεγάλη κλίμακα, θα μπορούσε για την Ελλάδα να είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση. Οι λόγοι είναι πολλοί: Τόσο η ευχαρίστηση να βρίσκεσαι μαζί με άλλους σε μία πολύωρη μετακίνηση, όπως σε ένα ταξίδι, όσο και ο περιορισμός της κυκλοφοριακής επιβάρυνσης (και των καυσαερίων), ιδιαίτερα στις εντός των πόλεων μετακινήσεις.

Το τελευταίο, σε πόλεις όπως το Λος Άντζελες, έχει υπάρξει ως σοβαρό πρόβλημα και απαγορεύεται να κυκλοφορεί αυτοκίνητο με μόνο έναν επιβάτη σε ειδικές λωρίδες των αστικών αυτοκινητοδρόμων. Όπως προσθέτει ο ίδιος, στην περίπτωση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας τα πράγματα δεν είναι και πολύ διαφορετικά. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι (καθηγητές, άλλο προσωπικό, φοιτητές) που ταξιδεύουν συχνά από και προς τις πόλεις του Πανεπιστημίου και οι οποίοι για διαφορετικούς λόγους ο καθένας θα ήθελαν να συνταξιδέψουν με άλλους.

Έτσι λοιπόν, με πρωτοβουλία της κοσμητείας της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, «οργανώσαμε μία διαδικτυακή εφαρμογή, Car Pooling, μία ηλεκτρονική πλατφόρμα που ονομάσαμε UthPool. Το UthPool έχει ακριβώς τον σκοπό να διευκολύνει τη συνεννόηση μεταξύ οδηγών και άλλων μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας που επιθυμούν να συνταξιδέψουν μαζί τους (προς το παρόν από και προς τον Βόλο)» σημειώνει ο καθηγητής. Μέσα από αυτήν την πλατφόρμα κάθε μέλος του Πανεπιστημίου μπορεί να μπει με τους κωδικούς του για να βρει συνταξιδιώτες για το συγκεκριμένο ταξίδι που σκοπεύει να κάνει, είτε ως οδηγός, είτε ως συνταξιδιώτης. Αφού δηλώσει αν είναι οδηγός ή συνταξιδιώτης, προσδιορίζει πάνω στον χάρτη τη διαδρομή που σκοπεύει να κάνει και τις ώρες. Το σύστημα τα καταγράφει και εάν άλλος οδηγός ή επίδοξος συνταξιδιώτης θέλει να κάνει αντίστοιχη διαδρομή, τους φέρνει σε επαφή με τηλέφωνα και mail. Επειδή το σύστημα απευθύνεται σε μία συγκεκριμένη κοινότητα και επειδή τα αιτήματα για τα ταξίδια καταγράφονται, το σύστημα θεωρείται, επίσης, απολύτως ασφαλές. Από εκεί και πέρα οι συνεννοήσεις είναι αποκλειστικά δικές τους για όλες τις λεπτομέρειες.

Την ηλεκτρονική πλατφόρμα κατασκεύασαν ο Ορέστης Μεϊκόπουλος, μηχανικός Η/Υ και Δικτύων και ο καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Μανόλης Βάβαλης, ενώ ο Γιώργος Καλαούζης, επίσης μηχανικός Η/Υ έκανε στην τελική φάση χρήσιμες παρατηρήσεις.

Με αυτήν την πλατφόρμα η Πολυτεχνική Σχολή προσφέρει, σύμφωνα με τον κ. Σκάγιαννη, μία υπηρεσία στην πανεπιστημιακή κοινότητα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που σίγουρα θα έχει θετική ανταπόκριση. Είναι κάτι μοντέρνο, δοκιμασμένο, χρήσιμο και ευχάριστο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.