Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Καρφιά και «μπηχτές» από τις Βρυξέλλες στην κυβέρνηση


«Κάποια υπουργεία δεν έχουν πάρει σοβαρά τις αποφάσεις του Ιουλίου»...



Tην ανάγκη να ολοκληρωθεί σύντομα η διαδικασία της αξιολόγησης υπογράμμισε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης, λέγοντας ότι με αυτό συμφωνεί και η ελληνική πλευρά.

Ο αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε ότι οι συζητήσεις των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα με τις ελληνικές αρχές «πήγαν πολύ καλά», αλλά παραμένουν «διαφορές» στο ασφαλιστικό, στα δημοσιονομικά στοιχεία του 2016 και των επόμενων ετών, στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και στο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων.

Σε γενικές γραμμές χαρακτήρισε τα θέματα της πρώτης αξιολόγησης «σύνθετα», όχι μόνο από τεχνικής απόψεως, αλλά «ακόμη περισσότερο από πολιτικής», σημειώνοντας ωστόσο πως «όλοι ελπίζουν ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σχετικά σύντομα». Σημείωσε, πάντως, ότι «η ποιότητα της συμφωνίας υπερέχει της ταχύτητας επίτευξής της».

Σχετικά με το ενδεχόμενο λήψης έκτακτων δημοσιονομικών μέτρων για το 2016, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης υπενθύμισε ότι είχε συμφωνηθεί πως θα πρέπει να ληφθούν μέτρα που θα αντιστοιχούν στο 1% του ΑΕΠ, τα οποία όμως πρέπει να εξειδικευτούν. Όπως είπε, οι ελληνικές Αρχές και οι θεσμοί συμφώνησαν να εργαστούν πάνω στον προϋπολογισμό του 2016.

Παράλληλα, άφησε αιχμές, λέγοντας πως “κάποια βασικά υπουργεία στην Ελλάδα φαίνεται ότι δεν έχουν λάβει σοβαρά τις αποφάσεις του Ιουλίου”.

Όσον αφορά το Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης υπενθύμισε ότι για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση πρέπει να καταστεί λειτουργικό , κάτι το οποίο είναι ουσιώδες για αρκετά κράτη-μέλη της ευρωζώνης.

Σχετικά με το συνταξιοδοτικό, ο ίδιος παράγοντας της ευρωζώνης σημείωσε ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος στις συζητήσεις , καθώς όλοι αναγνωρίζουν ότι απαιτείται ένας συνδυασμός παραγόντων, όπως η ηλικία συνταξιοδότησης, τα ποσοστά αναπλήρωσης και η περίοδος καταβολής εισφορών. Τόνισε, επίσης, ότι στόχος είναι να φτιαχτεί ένα συνταξιοδοτικό σύστημα που θα είναι θετικό για τον επίσημο τομέα της οικονομίας.

Καταλήγοντας, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι δεν έχει προσδιοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία επιστροφής των εκπροσώπων των δανειστών στην Ελλάδα, τονίζοντας όμως ότι ο μεγάλος όγκος των τεχνικών διαβουλεύσεων έχει ολοκληρωθεί και ότι το βασικό στην παρούσα φάση είναι η λήψη αποφάσεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.