Σάββατο 21 Μαΐου 2016

Γυναικείος θίασος ανέβασε "ολόγυμνη" εκδοχή θεατρικού του Σαίξπηρ στο Σέντραλ Παρκ [ΦΩΤΟ]


«Τι ωραίο που είναι το γένος των ανθρώπων! Ω, θαυμαστέ, καινούργιε κόσμε, που 'χεις τέτοιους κατοίκους»...



Αυτή είναι η φράση που αναφωνεί η Μιράντα, ηρωίδα της «Τρικυμίας» του Σαίξπηρ, όταν αντικρίζει για πρώτη φορά τους ξένους που ναυαγούν στο νησί όπου ζει απομονωμένη με τον πατέρα της.
Πρόκειται για μία φράση που ταιριάζει «γάντι» στις αιθέριες υπάρξεις, οι οποίες ανέβασαν πρόσφατα ίσως την πιο πρωτοποριακή έκδοχή της «Τρικυμίας» με τον ακριβώς αντίθετο τρόπο από τον είχε πρωτοπαιχτεί: δηλαδή με αποκλειστικά γυναικείο καστ (σε αντίθεση με τους ανδρικούς θιάσους της εποχής του «Βάρδου»), σε έναν καταπράσινο ανοιχτό χώρο (αντί για τα αποπνικτικά βρετανικά θεάτρα) και... με την πλήρη απουσία κουστουμιών ή ακόμα και και εσωρούχων!



Τα μέλη του θιάσου, τα οποία είναι μέλη της ομάδας The Outdoor Co-ed Topless Pulp Fiction Appreciation Society αποφάσισαν να ανεβάσουν την παράσταση για να αναδείξουν τους περιορισμούς που επιβάλει ο πολιτισμός στα σώματα των ανθρώπων. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η Μιράντα και ο πατέρας της, ο Πρόσπερο, δύο από τους πιο βασικούς ήρωες του έργου, ξεκινούν την παράσταση τελείως ολόγυμνοι. Όταν καταφθάνουν οι πιο «πολιτισμένοι» επισκέπτες στο νησί (στην πραγματικότητα εχθροί τους), ξεχωρίζουν επειδή φοράνε ρούχα, τα οποία όμως σταδιακά ξεφορτώνονται και εκείνοι, όσο περισσότερο παραμένουν στο νησί.



Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά το γεγονός ότι το Τμήμα Πάρκων και Δασών (η αρμόδια υπηρεσία στις ΗΠΑ) είχε αρχικά απορρίψει την ιδέα να ανέβει μια γυμνή παράσταση στο Σέντραλ Παρκ, μετά από παρέμβαση διαφόρων φεμινιστικών οργανώσεων αναγκάστηκε να υποχωρήσει, αφού το αίτημα για το ανέβασμα του έργου ήταν καθ' όλα νόμιμο.
Υπενθυμίζεται ότι η τόπλες εμφάνιση επιτρέπεται παντού στη Νέα Υόρκη και, παρά το γεγονός ότι η ολική γύμνια σε δημόσιους χώρους απαγορεύεται, υπάρχουν «παραθυράκια» σε ό,τι αφορα τα καλλιτεχνικά δρώμενα όπως το συγκεκριμένο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.