Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι της συζήτησης στο Μέγαρο Μαξίμου περιλαμβάνουν διάφορες ευφάνταστες εκδοχές, κάποιες από τις οποίες τείνουν στο όριο της πολιτικής ακρότητας ή πάντως της δημιουργίας ενός κλίματος παρατεταμένης ρευστότητας στο πολιτικό σκηνικό - και ιδίως στις τάξεις της αντιπολίτευσης, μείζονος και ελάσσονος...
Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του ΒΗΜΑonline, κατά τα όσα μεταδίδουν κυβερνητικές πηγές και ειδικότερα παράγοντες με περγαμηνές στην ίντριγκα και στην παρασκηνιακή μεθόδευση, ένα από τα σενάρια που εξετάζεται για τον εκλογικό νόμο αναμένεται να προκαλέσει πολλές και έντονες συζητήσεις. Εκτιμάται δε πως στην περίπτωση που αυτό το σενάριο τεθεί εν τέλει επισήμως προς συζήτηση, θα φανερωθούν οι πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης ως προς το ανακάτεμα της πολιτικής τράπουλας και την πρόκληση προβλημάτων στην αντιπολίτευση.
Κυβερνητικοί παράγοντες με επίγνωση κάποιων συζητήσεων που εξελίσσονται επιβεβαιώνουν ότι η πρόταση της κυβέρνησης για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος θα εστιάζεται στο μπόνους και στο πώς θα δίδεται.
Η έκπληξη, που έως τώρα συζητείται μόνο πίσω από κλειστές πόρτες, θα είναι η πριμοδότηση να δίνεται αποκλειστικά και μόνο σε κόμματα που έχουν προαναγγείλει ή συνάψει συνασπισμό, ακόμη και αν ο νικητής των εκλογών είναι άλλος και ακόμη και αν οι συνεργαζόμενοι κατέλθουν στις εκλογές με ξεχωριστά ψηφοδέλτια!
Ετσι, σε ένα υποθετικό σενάριο κατά το οποίο η ΝΔ αναδεικνύεται νικήτρια των εκλογών με ένα ποσοστό, π.χ. 33%, και ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 26%-27%, αλλά έχει προσυμφωνήσει για μετεκλογική συνεργασία με τους ΑΝΕΛ ή και άλλα κόμματα, το μπόνους των 28-30 εδρών θα απονέμεται στον δεύτερο και στις συνεργαζόμενες δυνάμεις, με αναλογία 2 προς 1. Το ζήτημα εν προκειμένω θα στρέψει τη συζήτηση στις δυνατότητες της ΝΔ να συνάψει έναν αντίστοιχο ex ante συνασπισμό. Πρόκειται φυσικά για σενάριο που κατά κάποιους προσκρούει στην πολιτική ηθική και στη συνταγματική λογική, όμως η επεξεργασία του και μόνο δείχνει πως η κυβέρνηση Τσίπρα -Καμμένου μελετά κάθε δυνατότητα ώστε να επηρεάσει σε βάθος χρόνου την πολιτική διαδικασία στη χώρα.
Οπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, θεωρητικώς η αρχική επιδίωξη της κυβέρνησης θα είναι να αποσπάσει κάποια συμφωνία ως προς αυτό το σχέδιο και από άλλα κόμματα της Βουλής. Το ενδεχόμενο αυτό μοιάζει απίθανο υπό τις παρούσες συνθήκες.
Σχέδιο-τρικλοποδιά στην αντιπολίτευση
Αυτό όμως που στην πραγματικότητα ενδιαφέρει τη σημερινή κυβέρνηση είναι να ψηφίσει το συγκεκριμένο σχέδιο, έστω και μόνο με 151 ψήφους, ώστε να ισχύσει στις μεθεπόμενες εκλογές.
Ελπίδα του Αλ. Τσίπρα σε αυτή την περίπτωση θα είναι πως ακόμη και αν κερδίσει η ΝΔ μία πρώτη εκλογική αναμέτρηση, δεν θα εξασφαλίσει αυτοδυναμία, δεν θα είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση και μοιραία θα καταλήξει να εφαρμοστεί το αλλόκοτο αυτό εκλογικό σύστημα. Από την άλλη πλευρά, αυτή θα είναι η μείζων πρόκληση για τη ΝΔ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.