Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Βόμβα μεγατόνων από τον Πρόεδρο της Εξ. Επ., Β. Ρόζο για τα οικονομικά της ΕΣΗΕΑ


Ο Βασίλης Ρόζος, Πρόεδρος της Εξελεγκτικής Επιτροπής της ΕΣΗΕΑ, που είναι επιφορτισμένη μεταξύ άλλων για τον έλεγχο των προϋπολογισμών και των ισολογισμών της Ένωσης, με επιστολή του προχωρά σε αποκαλύψεις μεγατόνων, που τραντάζουν συθέλεμελα το Προεδρείο. Μιλά για συντονισμένη προσπάθεια χειραγώγησης του έργου της Ανεξάρτητης Επιστροπής αλλά και για σκιές σκανδάλων! Τι λέει για τον Πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ, Σταμάτη Νικολόπουλο και τον Α' Αντιπρόεδρο, Δημήτρη Τσαλαπάτη....




Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή του κου Ρόζου:

Συνάδελφοι,

Μετά τη συνεδρίαση της Εξελεγκτικής Επιτροπής της ΕΣΗΕΑ προκειμένου να συντάξουμε την έκθεση για τον ισολογισμό –απολογισμό της χρήσης 2015 και του προϋπολογισμού του 2016,οφείλω να σας ενημερώσω για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνεδριάσαμε και καταλήξαμε στο κείμενο καθώς και σε ένα μικρό διευκρινιστικό παράρτημα το οποίο προσετέθη στο τέλος. Και οφείλω να το κάνω απέναντι στους συναδέλφους μου, που με ψήφισαν προκειμένου να υπερασπιστώ τα δικά τους συμφέροντα και του κλάδου.

Όπως ήδη θα έχετε παρατηρήσει διαβάζοντας την έκθεση, η υπογραφή μου δεν υπάρχει σε όλες τις σελίδες και αυτό γιατί διαφωνώ σε πολλά σημεία της. Πως λοιπόν φτάσαμε σε αυτό το σημείο και πως συνετάχθη η συγκεκριμένη έκθεση;
Τα γεγονότα έχουν ως εξής: με την έναρξη της συνεδρίασης ,το μέλος της Ε.Ε. Κώστας Μπετινάκης μας εμφάνισε ένα κείμενο-έκθεση προς έγκριση, διευκρινίζοντας πως μπορούμε να κάνουμε οποιαδήποτε αλλαγή σε όποια σημεία δε συμφωνούμε. Το κείμενο, εκ πρώτης όψεως ήταν εμφανώς αποτέλεσμα επιμελούς μελέτης των οικονομικών στοιχείων, εμπεριείχε όμως ανακριβή και αυθαίρετα συμπεράσματα στα οποία δεν συμφωνούσαμε. Έτσι και εγώ αλλά και το άλλο μέλος της Ε.Ε. Σοφία Δέδε ζητήσαμε να υπάρξουν κάποιες αλλαγές.

Ξεκινήσαμε να συζητάμε τις αλλαγές ζητώντας παράλληλα και διευκρινήσεις από τον Διευθυντή της ΕΣΗΕΑ Χρ. Μπούση και την προϊσταμένη Λογιστηρίου της ΕΣΗΕΑ Ρωξάνη Πέτρου. Σχεδόν σε κάθε μία από αυτές τις αλλαγές που προτείναμε, ο κ.Μπετινάκης σηκωνόταν από τη θέση του και επισκεπτόταν τον 6ο όροφο όπου βρίσκονται τα γραφεία του προέδρου Σταμάτη Νικολόπουλου και του Α’ αντιπροέδρου Δ.Τσαλαπάτη ,πριν τις αποδεχθεί και ο ίδιος. Γεγονός που προκάλεσε τη δική μου δυσφορία αλλά και της κας Δέδε.Όταν φτάσαμε στο θέμα της ανακατασκευής του 7ου ορόφου ,το οποίο εντέχνως εμπλεκόταν με υπόθεση της εκταμίευσης των χρημάτων για τους ανέργους-καθαρά για τη δημιουργία εντυπώσεων κατά την άποψή μου -ζητήσαμε διευκρινήσεις από τον κ.Μπούση και την κα. Πέτρου. Έπειτα από τις διευκρινήσεις , μαζί με την κα Δέδε ,ζητήσαμε αρχικά να αφαιρεθεί το συγκεκριμένο κομμάτι επειδή δημιουργούσε λανθασμένες εντυπώσεις.

 Ο κ.Μπετινάκης σταθερά, δεν αποδεχόταν τις εξηγήσεις των κ. Μπούση και κα.Πέτρου και απεχώρησε για άλλη μια φορά από την αίθουσα. Επέστρεψε μάλιστα μαζί με τον πρόεδρο Σταμάτη Νικολόπουλο, ο οποίος και παρενέβη χωρίς να έχει δικαίωμα από το καταστατικό, στη συνεδρίαση θέτοντας από την μια ερωτήματα στον κ. Μπούση και υποστηρίζοντας από την άλλη πως αυτό δε συνιστά παρέμβασή του. Η ενέργειά του αυτή όμως και οι ερωτήσεις που έκανε είχαν εμφανώς ως στόχο τη χειραγώγηση της επιτροπής με απαράδεκτο και απροκάλυπτο τρόπο. Πρόκειται για ενέργεια η οποία υπονομεύει την ανεξαρτησία της επιτροπής η οποία προβλέπεται ρητά από τις διατάξεις του καταστατικού .Η ανεξαρτησία βέβαια της επιτροπής είχε τρωθεί και νωρίτερα κατ’ επανάληψη, από τις συνεχείς επισκέψεις στον 6ο όροφο και συνεννοήσεις του κ. Κ. Μπετινάκη με τους κυρίους Στ.Νικολόπουλο και Δ.Τσαλαπάτη.

Ο κ. Μπούσης κατόπιν αυτού μας εμφάνισε πρωτοκολλημένη αλληλογραφία με την οποία αποδείκνυε τα όσα μας έλεγε. Ο κ. Μπετινάκης όμως εξακολουθούσε να είναι αρνητικός και να μας λέει «όποιος έχει αντιρρήσεις ,να τις αναγράψει στο τέλος της έκθεσης ως παρατηρήσεις». Του απάντησα πως «αν ήταν να γίνει έτσι τότε θα μπορούσαμε να μη συνεδριάζουμε και το κάθε μέλος της Ε.Ε. να βγάζει μια δική του έκθεση». Για να μην οξυνθεί η κατάσταση και να δοθεί μια λύση, μαζί με την κα Δεδέ αποδεχτήκαμε να μείνει η συγκεκριμένη παράγραφος με ορισμένες αλλαγές. Ο κ.Μπετινάκης και πάλι αποχώρησε από την αίθουσα. Λίγα λεπτά αργότερα αποχώρησε από την αίθουσα και πήγε στον 6ο όροφο και η κ.Δέδε. Στη συνέχεια επέστρεψαν και οι δύο μαζί και ο κ. Μπετινάκης μας είπε πως «αυτό είναι το κείμενο και δε δέχομαι καμία αλλαγή. Όποιος έχει αντιρρήσεις να τις γράψει στο τέλος με αστερίσκο». Μαζί του αυτή τη φορά συμφώνησε και η κ.Δέδε, αν και αρχικά συμφωνούσε πως πρέπει να γίνουν αλλαγές και διορθώσεις. Απεχώρησαν δε και οι δύο και μετέβησαν στο γραφείο του προέδρου της ΕΣΗΕΑ προκειμένου να καθαρογράψουν το κείμενο και να το υπογράψουν. Στο γραφείο του προέδρου λίγο αργότερα, αναγκαστικά, πήγα και εγώ αφού βρίσκονταν εκεί τα άλλα δύο μέλη της επιτροπής προκειμένου να κάνουν κάποιες διορθώσεις στο αρχικό κείμενο.

Έτσι, στο αρχικό κείμενο έγιναν λίγες προσεκτικές αλλαγές οι οποίες δεν αλλοίωναν το νόημά του, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σε ορισμένα σημεία ψευδείς εντυπώσεις ,είτε μέσω της διατύπωσης είτε δια των παραλήψεων των γεγονότων.
Για παράδειγμα στην υπόθεση των Voucher δεν αναφέρεται πουθενά πως το πρόστιμο που επεβλήθη αφορά 42 ανέργους εκ των οποίων μόνο 3 είναι μέλη της ΕΣΗΕΑ. Οι υπόλοιποι 39 είναι μέλη της ΕΣΠΗΤ και η ΕΣΠΗΤ, όπως γνωρίζετε, έχει αναλάβει εγγράφως την υποχρέωση απέναντι στην ΕΣΗΕΑ ,να πληρώσει το ποσό που της αναλογεί το οποίο είναι σχεδόν το σύνολο του προστίμου.

Στην υπόθεση των ανέργων ,αφήνεται να εννοηθεί πως οι συνάδελφοί μας θα μπορούσαν έχουν εξοφληθεί νωρίτερα από τον Δεκέμβριο του 2015, ενώ μας αποδείχθηκε με την επίδειξη της πρωτοκολλημένης αλληλογραφίας της ΕΣΗΕΑ με τους αρμόδιους φορείς πως κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό.
Αντίθετα, στην έκθεση δεν αναφέρεται σειρά άλλων θεμάτων που απασχόλησαν ακόμη και την προηγούμενη εξελεγκτική επιτροπή, τα οποία όχι μόνο δεν επιλύθηκαν αλλά έγιναν ακόμη πιο έντονα . Όπως για παράδειγμα η χορήγηση δανείων-ακόμη και τον τελευταίο χρόνο- σε μέλη της ΕΣΗΕΑ, υπό συνθήκες που χρήζουν έρευνας σε ό,τι αφορά τις προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες και η αναζήτηση του τρόπου εξόφλησής τους, μιας και πρόκειται για ένα αξιοσέβαστο ποσό το οποίο λείπει αυτή τη στιγμή από το ταμείο μας. Θα μπορούσα να αναφέρω και σειρά άλλων θεμάτων.

Έπειτα απ’ όλα αυτά ,με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους συναδέλφους μου και απέναντι στην αλήθεια, υποχρεώθηκα στην προσθήκη του μικρού διευκρινιστικού παραρτήματος ,προκειμένου να δηλωθούν με αυτό τον τρόπο οι αντιρρήσεις μου ,κάτι που δεν νομίζω να έχει ξανασυμβεί στα χρονικά. Όπως πιστεύω επίσης, πως ποτέ στα χρονικά δεν υπήρξαν τέτοιου είδους παρεμβάσεις από μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και μάλιστα από τον πρόεδρο και τον Ά αντιπρόεδρο κατά τη διάρκεια σύνταξης της απολογιστικής έκθεσης. Γεγονός που θεωρώ απαράδεκτο και συνιστά σαφή παραβίαση του καταστατικού σε ό,τι αφορά την ανεξάρτητη λειτουργία της επιτροπής.

Κύριοι συνάδελφοι, έπειτα από όλα όσα αναφέρω παραπάνω και επειδή νοιώθω σφόδρα θιγμένος από την επιχείρηση επηρεασμού και χειραγώγησης της Εξελεγκτικής Επιτροπής, η οποία αποδεικνύεται από όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ε.Ε. ,σας καλώ να λάβετε υπ’ όψιν σας τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν.
Επειδή δε, κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως πρόεδρος της Ε.Ε. διαπίστωσα πως υπάρχουν συγκεκριμένα πρόσωπα στο ΔΣ που δημιουργούν σκιές εναντίον άλλων σε ό,τι αφορά την οικονομική διαχείριση, αν και οι ίδιοι έχουν κατηγορηθεί κατά το παρελθόν από κάποιους άλλους για τον ίδιο λόγο και επειδή αυτός ο φαύλος κύκλος κατηγοριών πρέπει να κάποια στιγμή να κλείσει και επειδή όλοι οι δημοσιογράφοι πρέπει να μάθουν εάν κάποιοι έχουν κακοδιαχειριστεί τα χρήματά τους και ποιοι είναι πραγματικά αυτοί, σας καλώ να αποφασίσετε ομόφωνα τον έλεγχο των οικονομικών στοιχείων της ΕΣΗΕΑ τουλάχιστον της τελευταίας 20ετίας ,από ορκωτούς ελεγκτές. Πιστεύω πως η ΕΣΗΕΑ θα πρέπει να αποφασίσει μόνη της κάτι τέτοιο, πριν της το επιβάλλουν οι καταστάσεις και διάφοροι ατυχείς χειρισμοί. Να γίνουν όλα ξεκάθαρα χωρίς παρεμβάσεις και «καπελώματα» από ανεξάρτητους και έμπειρους ελεγκτές. Σε διαφορετική περίπτωση θα θεωρήσω και εγώ- και πιστεύω και οι περισσότεροι συνάδελφοί μου δημοσιογράφοι- πως όσοι δε δεχθούν τον διαχειριστικό έλεγχο από τους ορκωτούς λογιστές ,θέλουν να κρύψουν την αλήθεια για δικό τους όφελος.

Με τιμή

Βασίλειος Γ.Ρόζος
δημοσιογράφος.

Υ.Γ. Όλη αυτή η μεθόδευση έγινε σε μια εποχή που τα μέλη του ΔΣ, πιστεύω πως, θα έπρεπε να ψάχνουν λύση για το θέμα του αγγελιοσήμου το οποίο επιχειρείται να καταργηθεί και όχι να μεθοδεύουν παρεμβάσεις στο έργο της Ε.Ε. αποπροσανατολίζοντας τον κλάδο.

ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΝΑ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΘΕΙ ΜΕΣΩ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΥ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΣΩ E-MAIL ΤΗΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟ-ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ 2015 ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.