Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

Ευτυχώς που κυβερνάει ο ΣΥΡΙΖΑ: "Φωτιά" τα διόδια της Ολυμπίας Οδού


Προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχόταν ότι όχι μόνο θα μείωνε τις τιμές των διοδίων αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις θα τα καταργούσε. Θυμάστε το σιγοντάρισμα στο κίνημα "Δεν Πληρώνω"; Τώρα, όχι μόνο δεν τα καταργεί αλλά τα αυξάνει κιόλας σε σημείο που για να ταξιδέψει κάποιος με ασφάλεια να θεωρείται πλούσιος!...



Διόδια από Νοέμβριο και παράδοση του έργου προς χρήση στις 31 Μαρτίου του 2017 αλλά χωρίς την ολοκλήρωση τεσσάρων τμημάτων, προβλέπει η συμφωνία του υπουργείου Υποδομών με την Ολυμπία Οδό, σύμφωνα με ρεπορτάζ της κυριακάτικης έκδοσης της εφημερίδας «Καθημερινή».

Η συμφωνία που φέρεται να έχει υπογράψει το υπουργείο με την Ολυμπία Οδό, προβλέπει ακόμα την καταβολή 145,1 εκατ. ευρώ στον κατασκευαστή και 69,7 εκατ. ευρώ -τα οποία ενδέχεται να αυξηθούν κατά 30 εκατ. ευρώ- στον παραχωρησιούχο της εθνικής οδού Κορίνθου-Πάτρας.

Μάλιστα, στη συμφωνία περιλαμβάνεται η αμφίπλευρη λειτουργία τουλάχιστον των δύο εκ των τριών προβλεπόμενων σταθμών διοδίων της διαδρομής, πριν από το τέλος του έτους, και η δυνατότητα απευθείας ανάθεσης στους κατασκευαστές της ολοκλήρωσης των σημείων ευθύνης της ΕΡΓΟΣΕ.

Το Αύγουστο του 2017 τα 4 νέα τμήματα

Το βασικό σκέλος της συμφωνίας προβλέπει ότι η εθνική οδός Κορίνθου-Πάτρας θα παραδοθεί προς χρήση στις 31 Μαρτίου 2017, με εξαίρεση τέσσερα σημεία:
- 2 χλμ. στον έναν κλάδο στο Δερβένι
- 2,5 χλμ. στις Καμάρες Αιγιαλείας (αμφότερα στο σημείο διασταύρωσης με τον σιδηρόδρομο)
- 1,2 χλμ. στα Αραχωβίτικα Αχαΐας
- 2 χλμ. στον δεξιό κλάδο του αυτοκινητόδρομου στον κόμβο Ρίου (καθώς και ορισμένοι κλάδοι του κόμβου).

Τα σημεία που εξαιρούνται, από κοινού με όλες τις υπολειπόμενες εργασίες (λ.χ. πλευρικές διαμορφώσεις, λειτουργία συστήματος εξ αποστάσεως ελέγχου σηράγγων), θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως τις 31 Αυγούστου, που θεωρείται πλέον η ημερομηνία παράδοσης του έργου.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας η κοινοπραξία των κατασκευαστών θα λάβει 105,7 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση για διάφορες καθυστερήσεις ευθύνης του Δημοσίου και πριμ επιτάχυνσης 39,3 εκατ. ευρώ, ενώ ο παραχωρησιούχος θα λάβει αποζημιώσεις 69,7 εκατ. ευρώ.

Οι Νέοι Σταθμοί Διοδίων

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμφωνία προβλέπει τη λειτουργία διοδίων πριν από την ολοκλήρωση του έργου. Στο τμήμα Κορίνθου-Πάτρας προβλέπονται τρεις σταθμοί διοδίων: Κιάτου (σήμερα χρεώνει στη μία κατεύθυνση), Νικολαίικων (Αίγιο, νέος σταθμός) και Αραχωβίτικων (νέος σταθμός σε αντικατάσταση των διοδίων Ρίου, που σήμερα χρεώνουν την άλλη κατεύθυνση).

Αυτό που φαίνεται να έχει συμφωνηθεί είναι ότι οι σταθμοί Κιάτου και Αραχωβίτικων θα ξεκινήσουν να λειτουργούν αμφίπλευρα τον φετινό Νοέμβριο, χρεώνοντας τα ολοκληρωμένα κομμάτια του άξονα (προς 0,06 ευρώ/χλμ. για τα Ι.Χ.). Με δεδομένο ότι η εθνική οδός Κορίνθου-Πάτρας είναι συνολικά 120 χλμ., η χρέωση όταν λειτουργήσουν όλοι οι σταθμοί διοδίων στο σύνολο του δρόμου θα είναι 7,20 ευρώ για τα ΙΧ.

Από την πλευρά του το Δημόσιο αναλαμβάνει να παραδώσει τους υπολειπόμενους χώρους σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, να ολοκληρώσει άμεσα τις αρχαιολογικές έρευνες στην Κερύνεια Αχαΐας, να αδειοδοτήσει ταχέως τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και τη λειτουργία των σηράγγων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.