Σάββατο 6 Αυγούστου 2016

Αναλυτές: Tι θα σήμαινε μια κατάρρευση της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό



Την ώρα που η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό έχει ουσιαστικά «παγώσει» και την Αυστρία να συνεχίζει να επιμένει ότι η συμφωνία πρέπει να ακυρωθεί, πολλοί αναρωτιούνται τι θα μπορούσε να συμβεί σε περίπτωση που η συμφωνία έπαυε να ισχύει....

Διεθνή ΜΜΕ, αλλά και αναλυτές επιχειρούν να δώσουν απαντήσεις σε ένα θέμα που διχάζει όλη την Ευρώπη, αλλά και που έχει κρίσιμη σημασία για την Ελλάδα.

Η εφημερίδα Corriere della Sera, σε άρθρο της με τίτλο «Μετανάστες, το πλάνο της Ευρώπης χωρίς την Τουρκία», αναφέρεται στην δυνατότητα ενίσχυσης της Ελλάδας, ως χώρα υποδοχής.

Στην ανταπόκρισή από τις Βρυξέλλες τονίζεται ότι προς το παρόν δεν υπάρχει καμία επίσημη αναφορά, «αλλά οι ευρωπαϊκοί θεσμοί γνωρίζουν ότι αν η συμφωνία με την Άγκυρα καταρρεύσει, και η μεταναστευτική ροή ξαναρχίσει με μαζικό τρόπο, η λειτουργική συνέπεια θα ήταν μόνον μία: η διαχείριση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στη χώρα άφιξης».

Πηγές της Corriere, όπως αναφέρεται, εξηγούν ότι αυτό σημαίνει την μετάθεση του μεταναστευτικού μετώπου στο ύψος των βορείων συνόρων της Ελλάδας, με «κλείσιμό τους» και κάνουν λόγο για έναν έλεγχο όσο γίνεται πιο μεθοδευμένο».

Η εφημερίδα του Μιλάνου προσθέτει ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν λειτουργικές συζητήσεις επί του θέματος. Υπογραμμίζει, όμως, ότι αν παγώσει το θέμα της απελευθέρωσης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, η πολιτική πίεση θα μπορούσε να μετατεθεί στα τρία εκατομμύρια σύρων προσφύγων που βρίσκονται στην Τουρκία.

Ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν, επίσης, στην εφημερίδα ότι αν αυξηθεί η ροή προς την Ελλάδα, η Ένωση θα πρέπει να στείλει άμεσα μια ευρεία ομάδα στελεχών και στην Αθήνα θα πρέπει να δοθούν οι απαιτούμενοι πόροι, μειώνοντας τα χρήματα που έχουν εγκριθεί για την Άγκυρα ή εξασφαλίζοντάς τα ποσά αυτά με άλλο τρόπο. «Θα έμενε, όμως, ανοικτό, το θέμα της βραδύτητας στην ανακατανομή των προσφύγων», γράφει ο δημοσιογράφος Ντάβιντε Καζάτι.

Η ιταλική εφημερίδα υπογραμμίζει ότι «η διαχείριση μιας τέτοιας κατάστασης εκτάκτου ανάγκης δεν θα μπορούσε παρά να αναφέρεται πιστά στο σχέδιο το οποίο έβγαλαν από το συρτάρι της ημέρες αυτές οι αυστριακές αρχές, και που προετοιμάσθηκε στα τέλη Ιανουαρίου», όταν -όπως σημειώνει το άρθρο- εστάλη στην ΠΓΔΜ ομάδα εκπροσώπων- όπως είχε λεχθεί, με την σύμφωνη γνώμη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ- για να καταλάβουν πώς μπορούσαν να «κλείσουν» τα σύνορά με την Ελλάδα.

Η ιταλική εφημερίδα υπενθυμίζει ότι τότε, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι ήθελε να μετατρέψει την χώρα του σε ένα "μαύρο κουτί" για τους αιτούντες άσυλο». Αναφέρει, δε, ότι «το κλείσιμο ή διαχείριση των βόρειων συνόρων της Ελλάδας θα ήταν η σκληρότερη λύση εκτάκτου ανάγκης που θα έχει ληφθεί κατά την διάρκεια της κρίσης».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τέλος, «μια τέτοια απόφαση δεν θα μπορούσε να μην έχει και πολιτικές συνέπειες: όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και στην Γερμανία, όπου στην Μέρκελ θα καταλογιζόταν η κατάρρευση ενός κύριας σημασίας θεμελίου της: εκείνου του λεγόμενου Πολιτισμού της υποδοχής».

«Και για τον λόγο αυτό θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να μπορέσει να λειτουργήσει το σχέδιο Α. Αλλά, επαναλαμβάνουν στις Βρυξέλλες, αν η κατάσταση ξεφύγει από τον έλεγχο, δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν πολλές άλλες εναλλακτικές», καταλήγει το ρεπορτάζ.

«Καταστροφική για την Ελλάδα μια κατάρρευση της συμφωνίας»

Στο μεταξύ, μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο DLF, ο Γενς Μπάστιαν, οικονομολόγος που ζει χρόνια στην Ελλάδα, σημειώνει ότι μια ακύρωση της συμφωνίας Τουρκίας-ΕΕ θα ήταν καταστροφική για την χώρα. Συμπληρώνει δε ότι σε αυτή τη φάση η Ελλάδα χρειάζεται την Τουρκία.

«Δεν υπάρχουν ενδείξεις αποτυχίας της συμφωνίας»

Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία ένδειξη περί αποτυχίας της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία για την διαχείριση της κρίσης των προσφύγων και των μεταναστών, διαβεβαιώνει σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse ο αναπληρωτής διευθυντής της Frontex, ο Αυστριακός Μπερντ Κέρνερ, τονίζοντας πως ο ίδιος βρίσκεται σχεδόν καθημερινά προσωπικά σε επαφή με τους συνδέσμους του οργανισμού στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με τον Κέρνερ, η επιχειρησιακή συνεργασία με την Τουρκία λειτουργεί, ωστόσο σε ό,τι αφορά την πολιτική, η κατάσταση μπορεί να αλλάξει από ημέρα σε ημέρα, ενώ είναι δύσκολο να ειπωθεί εάν –σε περίπτωση αποτυχίας της συμφωνίας– θα επαναληφθούν οι εικόνες του 2015 με εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες να μετακινούνται προς την Ευρώπη.
Όμως, εάν μία ομάδα ανθρώπων τεθεί σε κίνηση, ανεξάρτητα του σε ποια περιοχή, τότε θα δημιουργηθεί πολύ γρήγορα, μέσα σε μία εβδομάδα έως δέκα ημέρες, ένα νέο προσφυγικό ρεύμα, προειδοποιεί ο ίδιος.

Ερωτηθείς για την κριτική από την Ελλάδα για το ότι δεν υπάρχει «Σχέδιο Β» σε περίπτωση αποτυχίας της συμφωνίας με την Τουρκία, ο Κέρνερ απαντά ότι είναι σε γνώση της Frontex ότι η περιοχή των συνόρων δεν ελέγχεται παρά μόνο για τον λόγο ότι η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι πιο ήρεμη, γι' αυτό και έχουν παραμείνει πάνω από 600 υπάλληλοι επιτόπου, καθώς υπάρχει η εμπειρία από το παρελθόν ότι πρέπει κανείς να είναι σε θέση να μετακινεί δυνάμεις γρήγορα και να τις ενισχύει.

Ο αναπληρωτής διευθυντής της Frontex επισήμανε πάντως πως μία ενίσχυση της συνοριοφυλακής αφ' εαυτής δεν πρόκειται να δώσει τη λύση στην κρίση των προσφύγων, καθώς η έμφαση πρέπει να δοθεί περισσότερο στις χώρες προέλευσης και πρέπει να διευθετηθούν οι εμπόλεμες συρράξεις και να ενισχυθεί η αναπτυξιακή βοήθεια, διαφορετικά δεν πρόκειται να σταματήσει το μεταναστευτικό ρεύμα.

Να ακυρωθεί η συμφωνία

Την ίδια ώρα, η Αυστρία επανέρχεται στο αίτημά της να ακυρωθεί η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό.
Δύο μέρες μετά την πρόταση του αυστριακού καγκελάριου Κρίστιαν Κερν, ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Ζεμπάστιαν Κουρτς εκτίμησε σε συνέντευξή του στην αυστριακή τηλεόραση (ORF) ότι η συμφωνία δεν έχει μέλλον. Είπε μάλιστα πως "η λανθασμένη προσφυγική πολιτική θα καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος":

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.