Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2016

Bild: Πόσοι είναι οι εξαφανισμένοι πρόσφυγες στην Ελλάδα;


Υποψίες για παραποίηση του αριθμού των εξαφανισμένων προσφύγων στην Ελλάδα παραθέτει η γερμανική εφημερίδα Bild, ενώ...


 την ίδια στιγμή πολλές είναι οι αναφορές στον γερμανικό τύπο για την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας αναφορικά με τις ελπίδες για το προσφυγικό που σβήνουν.
Στοιχεία της έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για τους 60.000 εγκλωβισμένους πρόσφυγες στην Ελλάδα, οι περισσότεροι μάλιστα από τους οποίους ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες, δημοσιεύονται σήμερα σε πολλές γερμανικές εφημερίδες, σύμφωνα με τη Deutsche Welle. Τίτλος της έκθεσης: «Οι ελπίδες μας σβήνουν».
Η διεθνής οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπενθυμίζει ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο η ΕΕ συμφώνησε να πάρει από χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, πρόσφυγες. Μάλιστα στην περίπτωση της Ελλάδας η απόφαση μετεγκατάστασης αφορούσε σε 66.400 πρόσφυγες μέσα σε δύο χρόνια. «Από τους 17.209 πρόσφυγες που υποσχέθηκε να πάρει η Γερμανία μέχρι στις 14 Σεπτεμβρίου πήρε μόνο 195, δηλαδή μόλις 1%», επικρίνει η Διεθνής Αμνηστία. «Από την Ελλάδα μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου 3.734 πρόσφυγες έχουν γίνει δεκτοί σε άλλες χώρες της ΕΕ, αν και στο μεταξύ η ΕΕ διόρθωσε τον αριθμό στους 4.077 άνδρες, γυναίκες και παιδιά». Στην έκθεση γίνεται αναφορά στην περίπτωση ενός Σύρου δικηγόρου, μέλη της οικογένειας του οποίου πήραν το δρόμο της προσφυγιάς. Ενώ ο γιος του κατάφερε να έρθει στη Γερμανία, η υπόλοιπη οικογένειά του έμεινε στην Ελλάδα, στον προσφυγικό καταυλισμό της Ειδομένης. Με το κλείσιμο της βαλκανικής οδού εγκλωβίστηκαν στη χώρα.
Η εφημερίδα Bild εκφράζει υποψίες για παραποίηση αριθμών στο προσφυγικό. Αμφισβητεί ότι ο συνολικός αριθμός των προσφύγων στην Ελλάδα ξεπερνά τους 60.000 και πως υπάρχουν άλλοι 8.150, των οποίων τα ίχνη έχουν χαθεί. Επικαλούμενη υψηλόβαθμους κυβερνητικούς κύκλους ισχυρίζεται ότι οι εξαφανισμένοι είναι πολύ περισσότεροι, ξεπερνούν τους 10.000 πρόσφυγες. «Το πόσο σημαντικές είναι αυτές οι πληροφορίες φαίνεται από την περίπτωση δύο τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους που συμμετείχαν στις βομβιστικές επιθέσεις στο Παρίσι», αναφέρεται στο άρθρο.
«Ο Αλγερινός Αντέλ Χαντάντι και ο Πακιστανός Μουχάμεντ Ουζμάν ταξίδεψαν από την πόλη Ράκα, προπύργιο της τρομοκρατικής οργάνωσης ως πρόσφυγες προς την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Πιθανότατα αυτοί οι εξαφανισμένοι πρόσφυγες να εγκατέλειψαν ιδίοις δυνάμεις τα hot spot», αναφέρεται στο δημοσίευμα. «Δεν είναι ρεαλιστικό να πιστεύουμε ότι άνθρωποι που κάτω από επικίνδυνες συνθήκες πήραν τον δρόμο της προσφυγιάς, θα τους συγκρατήσουν φράχτες ή τα σύνορα της Ευρώπη, σύμφωνα με τα λεγόμενα των ίδιων κυβερνητικών κύκλων». Στο δημοσίευμα τίθεται το ερώτημα γιατί η ελληνική κυβέρνηση στις επίσημες δηλώσεις της κατεβάζει τον αριθμό των εξαφανισμένων προσφύγων. «Διότι, μεταξύ άλλων, δεν θέλει να παραδεχθεί ότι έχει χάσει τον έλεγχο της διαδικασίας ταυτοποίησης και παρακολούθησης των προσφύγων», καταλήγει η εφημερίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.