Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

Η ζωή των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων σε ένα παλιό ξενοδοχείο της Σίνδου


Παιδιά που βίωσαν τον πόλεμο, τον ξεριζωμό και άφησαν πίσω τους γονείς τους και γνώριμους τόπους, για να...


 σωθούν από την αλόγιστη βία του εμφυλίου σπαραγμού, βρήκαν ένα καταφύγιο ελπίδας στη Θεσσαλονίκη. Ένα παλιό ξενοδοχείο, λίγο έξω από την Σίνδο, ανακαινίσθηκε για να υποδεχτεί ανήλικους πρόσφυγες, που έφτασαν στην πόλη. Παιδιά που με περίσσιο κουράγιο πέρασαν σύνορα και γνώρισαν κακουχίες, με την ελπίδα ότι η Γηραιά Ήπειρος θα τους βοηθήσει να χτίσουν μια καλύτερη ζωή κι ένα πιο αισιόδοξο μέλλον.

domh_7.jpg

Συνολικά 32 ανήλικοι πρόσφυγες φιλοξενούνται σήμερα στη μεταβατική δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων αιτούντων άσυλο, στη Σίνδο, η οποία συστάθηκε από την ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ και χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Σύμφωνα με τις κοινωνικούς λειτουργούς Πανάγου Κατερίνα, Μαρία Αστερίου και την ψυχολόγο Δρακοπούλου Ηρώ, τα παιδιά που φιλοξενούνται στην συγκεκριμένη δομή είναι ηλικίας 14 έως 17 ετών και προέρχονται από τα διάφορα camp ανά την Ελλάδα, αλλά κυρίως από κρατητήρια, όπου διέμεναν, στο πλαίσιο της προστατευτικής φύλαξης. “Κάποια από τα παιδιά αυτά ζούσαν πίσω από κάγκελα, μέσα σε κρατητήρια σαν να είχαν διαπράξει κάποια αξιόποινη ποινική πράξη”, αναφέρει χαρακτηριστικά στο Thestival.gr ο δικηγόρος της δομής, Θάνος Κωστήκος.

domh_1.jpg

Η πρώτη μετεγκατάσταση
Η λίστα αναμονής για την ένταξη σε αντίστοιχη δομή φτάνει τα 2.400 παιδιά, ενώ το ξενοδοχείο στη Σίνδο μπορεί να φιλοξενήσει έως και 50 ανηλίκους. Σήμερα διαμένουν σε αυτό μόνο ανήλικα αγόρια, πρόσφυγες από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μαρόκο, το Ιράν και το Κουρδιστάν.
Ο χώρος γεμάτος φωνές, παιχνίδια και πρόσωπα που αν και χαμογελούν εύκολα, στα μάτια τους διακρίνει κανείς τη θλίψη και την αγωνία για το μέλλον.
Η συγκεκριμένη δομή ονομάζεται μεταβατική, διότι τελικός στόχος είναι είτε η επανένωση των παιδιών με την οικογένειά τους, είτε η μετεγκατάστασή τους σε άλλες δομές ανά την Ευρώπη, είτε να τους δοθεί άσυλο στην Ελλάδα και να ξεκινήσουν την ζωή τους εδώ.

domh_2.jpg

Από τις 6 Ιουνίου του 2016 που δέχτηκε τα πρώτα παιδιά έως και σήμερα, η δομή πραγματοποίησε πρόσφατα την πρώτη μετεγκατάσταση ανηλίκου στο Βέλγιο, μετά από μια πολύπλοκη και εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία.
Σε όλη την διάρκεια διαμονής των ανηλίκων στο κέντρο φιλοξενίας τους παρέχεται στέγη, τροφή ψυχολογική υποστήριξη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Οι εργαζόμενοι καταβάλουν τεράστιες προσπάθειες ώστε να στηρίξουν τα παιδιά με κάθε τρόπο. Στην δομή υπάρχει ημερήσιο πρόγραμμα και ομάδες ποδοσφαίρου, κινηματόγραφου, χορού, στις οποίες τα παιδιά μπορούν να συμμετέχουν ελεύθερα, όπως και μαθήματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, ώστε να μπορέσουν στη συνέχεια να ενταχθούν στο διαπολιτισμικό σχολείο.

domh_4.jpg

Η δομή είναι ανοιχτή. Έτσι τα παιδιά είναι ελεύθερα να βγουν, αφού ενημερώσουν τους υπευθύνους, ενώ τους παρέχονται και εισιτήρια για την μετακίνηση τους έως και τρεις φορές την εβδομάδα, έχοντας πάντα εάν το θελήσουν και τροφή για τις ώρες που θα απουσιάζουν από τον χώρο. Απαράβατος κανόνας η επιστροφή τους έως τις 11 το βράδυ. Εάν λείψουν περισσότερο από 48 ώρες, απομακρύνονται από τη δομή.
Τα παιδιά επισκέπτονται συνήθως το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, καθώς τους αρέσει η θάλασσα, αλλά και φίλους που έκαναν κατά τη διάρκεια της διαμονής τους στα camps της Θεσσαλονίκης.
Στόχος των εργαζομένων και της δομής είναι να βοηθήσουν όσο περισσότερα παιδιά μπορούν. Προσφυγόπουλα που αν και βίωσαν δραματικές καταστάσεις, σήμερα είναι διατεθιμένα να μοιραστούν ακόμη και τα λίγα που έχουν. Μόλις σε δουν, σου χαρίζουν από ένα μεγάλο χαμόγελο μέχρι και το φαγητό τους και αυτό αρκεί σε όλους τους ανθρώπους που εργάζονται άοκνα για να στηρίξουν τους ανθρώπους, που βίωσαν τη φρίκη του πολέμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.