Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016

Ο πακιστανός λαντζέρης που έγινε εκατομμυριούχος κι αγοράζει τον ιαπωνικό κολοσσό των αερόσακων


Η άνοδος του Shahid Khan, ιδιοκτήτη της ομάδας του NFL, Jacksonville Jaguars, δεν ήρθε άμεσα. Ο ίδιος ξεκίνησε από... λαντζέρης και πωλητής προφυλακτήρων αυτοκινήτων...




Τώρα πια, βέβαια, εκτός από την ομάδα, ο Khan είναι έτοιμος να εξαγοράσει – και να διασώσει- την ιαπωνική κατασκευαστή αερόσακων Takata Corp., και να "κονταροχτυπηθεί" με τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου που ειδικεύονται σε τέτοιου είδους εξαγορές.

Ο 66χρονος Shahid Khan γεννήθηκε στο Πακιστάν και μετανάστευσε στις ΗΠΑ στην εφηβεία του. Ξεκίνησε να πλένει πιάτα για 1,2 δολάρια την ώρα. Αρκετά αργότερα, και έχοντας δουλέψει πολύ, "έχτισε" τις Urbana και Flex-N-Gate Corp. Η δεύτερη αποτελεί εταιρεία πώλησης ανταλλακτικών αυτοκινήτων. Τώρα πια, ο Κhan είναι ένας εκ των πλουσιότερων Αμερικανών, με περιουσία που εκτιμάται στα 5 δισ. δολάρια. Στην ανοδική του πορεία, αγόρασε και τη γνωστή ομάδα του αμερικανικού football, Jacksonville Jaguards της Florida, αλλά και την αγγλική ποδοσφαιρική ομάδα Fulham. H επιτυχία του ήταν τέτοια που το 2012 το Forbes τον φιλοξένησε στο εξώφυλλό του ως "Το Πρόσωπο του Αμερικανικού Ονείρου".

Η εταιρεία ανταλλακτικών του Khan τώρα είναι μία εκ των 5 "μνηστήρων" που εποφθαλμιούν την παραπαίουσα Takata, η οποία ζητά αγοραστές, μετά από το σκάνδαλο των προβληματικών της αερόσακων που κόστισαν τη ζωή σε 16 άτομα, κάτι που οδήγησε και σε ανάκληση και επιδιόρθωση περίπου 100 εκατομμυρίων τέτοιων συστημάτων παγκοσμίως.

Η Flex-N-Gate αναμένεται να αντιμετωπίσει άλλες εδραιωμένες εταιρείες όπως η Autoliv, Key Safety Systems και Daicel Corp. Οι ιδιωτικές επενδυτικές εταιρείες KKR και Bain Capital, οι οποίες συνεργάζονται με την Daicel έχουν επίσης καταθέσεις προτάσεις.

Ο Khan, όμως, δεν είναι... όποιος κι όποιος. Τα εργασιακή του ήθη και η "δίψα" του η οποία και έδωσε την ώθηση στην μέχρι τώρα καριέρα του δεν μπορούν να μην αποτελέσουν απειλή για τα σχέδια των υπόλοιπων εταιρειών. Ο συγγραφές Jim Womack έχει μιλήσει στο παρελθόν με τον Khan, για τη ζωή του στο Πακιστάν.

Ο Khan θυμόταν πως έπαιζε γκολφ με τον πατέρα του σε "γήπεδα" των οποίων το γκαζόν ήταν γεμάτο με οικέτες που έβρισκαν τις άσχημα χτυπημένες μπάλες με αντίτιμο μικρά tips. O Womack ανέφερε πως ο Khan έφυγε από την εύκολη ζωή του στο Πακιστάν επειδή ήθελε να ξεφύγει από τη χώρα... στην οποία απλά δεν μπορούσε να χάσει. Ο Womack, επίσης, υποστηρίζει πως ο Khan, ο οποίος έχτισε τη δική του αυτοκρατορία, μπορεί να περπατήσει στον όροφο παραγωγής ενός εργοστασίου και να καταλάβει ακριβώς τί γίνεται, κάτι που "χιλιάδες CEO δεν κάνουν ποτέ".

O Κhan ξεκίνησε να δουλεύει για την Flex-N-Gate όταν ακόμη σπούδαζε μηχανικός. Τότε η Flex-N-Gate πούλαγε ανταλλακτικά αφού είχε πάρει επιμέρους κομμάτια και τα είχε κολλήσει μεταξύ τους. Ο ίδιος έφυγε από την εταιρεία και ξεκίνησε την Bumper Works, η οποία σχεδίαζε και κατασκεύαζε προφυλακτήρες. Ο πρώτος της πελάτης; Η General Motors. Δύο χρόνια μετά, ο Khan επέστρεψε στην Flex-N-Gate, αυτή τη φορά ως ιδιοκτήτης της.

Μέσα σε μία δεκαετία ο Khan μετέτρεψε την Flex-N-Gate από μία εταιρεία ανταλλακτικών σε κατασκευαστή ορίτζιναλ κομματιών. Επεκτάθηκε, εξαγοράζοντας την προμηθευτή Ventra Group το 2001, την κατασκευαστική προφυλακτήρων της Meridian Automotive Systems το 2009 και την κατασκευαστή φώτων αυτοκινήτου της Ford.

H εταιρεία, πια, έχει 54 εργοστάσια παγκοσμίως και μερικοί από τους πελάτες της είναι οι Ford, Volkswagen, Toyota και Suzuki.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.