Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

ΕΛΣΤΑΤ: Τελικά η κρίση που έφερε ο Τσίπρας είναι μεγαλύτερη!


Μεγαλύτερη απ’ ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί αποδεικνύεται η ύφεση του 2015 με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ...



Το γεγονός ασκεί μεγαλύτερη πίεση τόσο στο ζήτημα του δημοσιονομικού ελλείμματος όσο και του χρέους.

Συγκεκριμένα το ΑΕΠ, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, μειώθηκε κατά 1,3% πέρυσι, έναντι αρχικής εκτίμησης για μείωση 0,9% σε τρέχουσες τιμές.

Και καθώς το ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές αποτελεί τη βάση μέτρησης της πορείας των ελλειμμάτων/πλεονασμάτων αλλά και του χρέους, μεγαλώνει τη δημοσιονομική δυσκολία για την κυβέρνηση και τη χώρα.

Ωστόσο, ο δείκτης όγκου (σ.σ. ο δείκτης που προκύπτει με την αφαίρεση της επίδρασης του πληθωρισμού και χρησιμοποιείται για να υπολογιστεί η ανάπτυξη στον προϋπολογισμό αλλά και από τους θεσμούς) παρέμεινε αμετάβλητος: στο -0,2% το 2015.

Αναλυτικά, η ΕΛΣΤΑΤ στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η αναθεώρηση των στοιχείων των Ετήσιων Εθνικών Λογαριασμών οφείλεται για το έτος 2015 οφείλεται κυρίως στην ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων της Έρευνας Οικογενειακών Προϋπολογισμών (ΕΟΠ) έτους 2015, καθώς και των στοιχείων από τα δεδομένα βραχυχρόνιων δεικτών για την εξέλιξη του κλάδου των πλωτών μεταφορών, όπως επίσης και στην ενσωμάτωση στοιχείων εξωτερικού εμπορίου της ΕΛΣΤΑΤ για την εξέλιξη των εισαγωγών πλοίων.

Επισημαίνει ότι με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) του έτους 2015 σε τρέχουσες τιμές παρουσίασε μείωση κατά 1,3% σε σχέση με το 2014, έναντι μείωσης 0,9% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση, τον Μάρτιο 2016.

Η τελική καταναλωτική δαπάνη του έτους 2015 σε τρέχουσες τιμές παρουσίασε μείωση κατά 1,9% σε σχέση με το έτος 2014, έναντι μείωσης 0,9% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση, τον Μάρτιο 2016.

Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών του έτους 2015 σε τρέχουσες τιμές παρουσίασαν μείωση κατά 10,2% σε σχέση με το έτος 2014, έναντι μείωσης 14,8% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση, τον Μάρτιο 2016.

Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών έτους του 2015 σε τρέχουσες τιμές παρουσίασαν μείωση κατά 3,0% σε σχέση με το έτος 2014, έναντι μείωσης 8,7% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση, τον Μάρτιο 2016.

Όσον αφορά τους ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης (μεταβολές όγκου) η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει μείωση 0,2% του ΑΕΠ το 2015, όπως είχε ανακοινώσει και τον Μάρτιο του 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.