Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016

Έκθεση - φωτιά: Η Ελλάδα πιο διεφθαρμένη χώρα από την Βόρεια Κορέα!


Στην 5 θέση της παγκόσμιας κατάταξης βρίσκεται η Ελλάδα στη σχετική λίστα που κυκλοφόρησε το World Economic Forum (WEF), με τις πιο διεφθαρμένες χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου, στα πλαίσια της Παγκόσμιας Έκθεσης Ανταγωνιστικότητας....


 Στη σχετική έρευνα έλαβαν μέρος περίπου 15.000 διευθυντές επιχειρήσεων, από 141 οικονομίες, από το Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο 2016. Οι χώρες βαθμολογήθηκαν και κατατάχθηκαν στη λίστα, σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσαν οι συμμετέχοντες στην έρευνα, στα ακόλουθα τρία ερωτήματα:
Στη χώρα σας πόσο συνηθισμένη είναι η παράνομη εισροή δημοσίων πόρων σε επιχειρήσεις, ιδιώτες ή ομάδες;

Στη χώρα σας πως μετριέται η ηθική των πολιτικών προσώπων;

Στη χώρα σας πόσο συνηθισμένο είναι οι επιχειρήσεις να δέχονται ή να κάνουν δωροδοκίες;

Για τις απαντήσεις οι ερωτηθείς έπρεπε να βαθμολογήσουν τις απαντήσεις από το 1 έως το 7, με το ένα να σημαίνει πολύ και το 7 να σημαίνει λίγο.

Αυτή είναι η λίστα:



11. Σλοβενία


People wave Slovenian flags during a protest against the possible opening of a center for migrants in the vicinity of the town of Sencur, some 25km north of Ljubljana, on February 20, 2016. Slovenia said on February 14 that it would clamp down on the number of migrants allowed to enter the country, ahead of tougher measures set to be announced by neighbouring Austria later this week to slow down the influx. The country of nearly nine million people last year received 90,000 asylum claims, one of the bloc's highest rates per capita. / AFP / Jure Makovec/AFP

Βαθμός διαφθοράς: 3.7

Η πολιτική διαφθορά και η διαρροή δημόσιου χρήματος, αποτελούν τα βασικά προβλήματα της Σλοβενίας. Τον Ιανουάριο του 2013 χιλιάδες Σλοβένοι προσχώρησαν στην Επιτροπή για την Πρόληψη της Διαφθοράς και μετά βγήκαν στους δρόμους να διαδηλώσουν. Ένα μήνα αργότερα ο πρωθυπουργός της χώρας εκδιώχθηκε από το γραφείο του και φυλακίστηκε την ίδια χρονιά, όταν το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για διαφθορά.

10. Πολωνία


poland

Βαθμός Διαφθοράς: 3.7

Η διαφθορά στην Πολωνία ανέβηκε κατακόρυφα μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος το 1989. Παρόλο που οι προσπάθειες εξυγίανσης του διεφθαρμένου συστήματος φαίνεται ως έναν βαθμό να αποδίδουν, οι Πολωνοί πιστεύουν και φοβούνται πως δεν υπάρχει ουσιαστική πολιτική θέληση, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί.

9. Βόρεια Κορέα


republic-of-south-korea

Βαθμός Διαφθοράς: 3.5

Η διαφθορά είναι ένα μείζον ζήτημα στη Βόρεια Κορέα, τόσο μεγάλο και σημαντικό που συντάχθηκε νόμος βάση του οποίου δεν επιτρέπεται στους Κορεάτες να αγοράσουν γεύμα που να στοιχίζει περισσότερα από 30.000 κορεάτικα won (27 δολάρια).  Όσοι παραβούν το νόμο θα αντιμετωπίσουν ποινή φυλάκισης έως και 3 χρόνια.

8. Λετονία


DSC_09651-e1397411556771

Βαθμός Διαφθοράς: 3.5

Επικρατεί μία συνεχώς αυξανόμενη πεποίθηση ότι στη Λετονία οι επιχειρήσεις και το πολιτικό σύστημα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους. Το γραφείο πρόληψης διαφθοράς ερευνά αυτή την περίοδο τον Πρόεδρο της Τράπεζας της Λετονίας για παρατυπίες που εντοπίστηκαν στο λογαριασμό του εισοδήματός του.

7. Ισπανία


Spain

Βαθμός Διαφθοράς: 3.4

Η διαφθορά αποτελεί κύριο ζήτημα στην Ισπανία. Η χαμηλής κλίμακας διαφθορά, δηλαδή οι δωροδοκίες σε υπαλλήλους, δεν είναι το βασικό πρόβλημα στην Ισπανία. Ωστόσο η διαφθορά σε κυβερνητικό επίπεδο, αποτελεί μεγαλύτερη ανησυχία.

6. Τσεχία


czech-republic

Βαθμός Διαφθοράς: 3.3

Η διαφθορά στην Τσεχία είναι επίσης πολύ διαδεδομένη! Ο Τσέχος πρωθυπουργός Petr Necas, που αυτοαποκαλούνταν “κύριος Καθαρά Χέρια”, αναγκάστηκε να παραιτηθεί το 2013 μετά από ένα σκάνδαλο διαφθοράς όταν 6.5 εκατομμύρια δολάρια και 10 ράβδοι χρυσού βρέθηκαν στην κατοχή του και κατασχέθηκαν.

5. Ελλάδα


greece

Βαθμός Διαφθοράς: 3.2

Η πολιτική διαφθορά είναι ένα μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα. Το 90% των νοικοκυριών στη χώρα πιστεύουν ότι οι πολιτικοί της χώρας είναι διεφθαρμένοι. Η φοροδιαφυγή είναι ένα άλλο πρόβλημα και έχει χαρακτηριστεί ως εθνικό σπορ από τους Έλληνες πολιτικούς, με συνολικά 34 δισεκατομμύρια το χρόνο να χάνονται από ανείσπρακτες εισφορές.

4. Ουγγαρία


hungary

Βαθμός Διαφθοράς: 3.1

Όπως συνέβη και στη Σλοβενία, έτσι και στη Ουγγαρία η διαφθορά σημείωσε άνοδο από μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος το 1989.

3. Ιταλία


italy

Βαθμός Διαφθοράς: 3.1

Η πολιτική διαφθορά παραμένει ένα βασικό πρόβλημα στην Ιταλία και κυρίως στο νότιο τμήμα της. Τα πολιτικά κόμματα κατατάχθηκαν ως ο πιο διεφθαρμένος θεσμός της χώρας, ενώ ακολουθούν, σε απόσταση αναπνοής, το κοινοβούλιο και οι δημόσιοι υπάλληλοι.

2. Σλοβακία


slovakia

Βαθμός Διαφθοράς: 2.7

Η πολιτική διαφθορά αποτελεί και εδώ ένα από τα πλέον βασικά προβλήματα. Το σκάνδαλο “Gorilla” , που συγκλόνισε τη χώρα το 2011 ανέδειξε το γεγονός ότι οι πολιτικοί και οι ηγέτες των επιχειρήσεων λαμβάνουν συνήθως δωροδοκίες σε αντάλλαγμα για τις ιδιωτικές συμβάσεις.

1. Μεξικό


mexico

Βαθμός Διαφθοράς: 2.5

Το οργανωμένο έγκλημα, τα σκάνδαλα δωροδοκίας και η χειραγώγηση των μέσων ενημέρωσης έχουν υπονομεύσει σε μεγάλο βαθμό την αξιοπιστία της χώρας.

πηγή: business insider

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.