Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Πώς είδαν τα διεθνή ΜΜΕ την απόφαση του ΣτΕ για τις άδειες


Η είδηση για την αντισυνταγματικότητα του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες ταξίδεψε σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς...


 απασχόλησε και ξένα ΜΜΕ. Διεθνή δίκτυα μετέδωσαν την απόφαση, μιλώντας για χτύπημα σε βασικό νόμο της κυβέρνησης, ενώ ορισμένα συνδέουν τις εξελίξεις με τον αναμενόμενο ανασχηματισμό.
«Ανατροπή της σταυροφορίας για την αναδιοργάνωσης του άναρχου τηλεοπτικού τοπίου», χαρακτηρίζει το Reuters την απόφαση του ΣτΕ για τις άδειες.
«Ανώτεροι έλληνες δικαστές έκριναν ως προβληματική τη δημοπρασία τηλεοπτικών αδειών που έκανε το Σεπτέμβριο η υπό αριστερή ηγεσία κυβέρνηση ανατρέποντας τη σταυροφορία των αρχών για την αναδιοργάνωσης του άναρχου τηλεοπτικού τοπίου», σημειώνει το Reuters προσθέτοντας πως «η αδειοδότηση των τηλεοπτικών εταιρειών υπήρξε μια κραυγή συσπείρωσης της κυβέρνησης Τσίπρα αφότου εξελέγη για πρώτη φορά το 2015, ορκιζόμενη ότι θα πατάξει τη διαφθορά και τις πελατειακές σχέσεις, που θεωρούσε ότι ήταν διάχυτες στον (συγκεκριμένο) τομέα».

Παράλληλα, το πρακτορείο επικαλούμενο κυβερνητικούς αξιωματούχους, μεταδίδει ότι «η απόφαση του Δικαστηρίου ίσως καθορίσει τις επόμενες πολιτικές κινήσεις του Τσίπρα και προετοιμάσει το έδαφος για ένα σχεδιαζόμενο ανασχηματισμό, με στόχο την ενίσχυση των ποσοστών δημοτικότητας του ΣΥΡΙΖΑ, που πέφτουν εδώ και μήνες».

Associated Press: Απέτυχε το σχέδιο της κυβέρνησης
Το αμερικανικό πρακτορείο Associated Press μεταδίδει την είδηση υπό τον τίτλο: «Το ελληνικό δικαστήριο ακυρώνει το διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών. Πλήγμα για την κυβέρνηση». Όπως σημειώνει, η απόφαση προκαλεί πρόβλημα «στην αριστερή κυβέρνηση που προχώρησε στη διαδικασία στο πλαίσιο καταπολέμησης της διαφθοράς».
«Η απόφαση σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να επιστρέψει τα χρήματα που έχει λάβει από τα 246 εκατ. ευρώ της δημοπρασίας. Και το σχέδιό της να μειώσει τον αριθμό των εθνικών ιδιωτικών σταθμών από 7 σε 4 θα ακυρωθεί», προσθέτει.

WSJ: Το ανώτατο δικαστήριο κρίνει ότι η κυβέρνηση ενήργησε αντισυνταγματικά
«Αψηφούν το ΣΥΡΙΖΑ καθώς οι δικαστές ακυρώνουν βασική πολιτική απόφαση» είναι ο τίτλος της Wall Street Journal για το θέμα. Η αμερικανική εφημερίδα σχολιάζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ περιήλθε σε μεγάλη αμηχανία «μετά την απόρριψη του σχεδίου του να αναμορφώσει τον τομέα των ΜΜΕ μετά από μια μακρά διαπάλη εξουσίας με κατηγορίες για εκβιασμό και ‘φασιστικές’ μεθόδους...»

France24: Το δικαστήριο μπλοκάρει την τηλεοπτική μεταρρύθμιση-κλειδί του πρωθυπουργού
Το France 24 μεταδίδει το τηλεγράφημα του γαλλικού πρακτορείου AFP, σημειώνοντας πως «ελληνικό δικαστήριο μπλοκάρει την τηλεοπτική μεταρρύθμιση-κλειδί για τον πρωθυπουργό».
Το γαλλικό μέσο επικαλείται δικαστική πηγή, σύμφωνα με την οποία, η διαδικασία της αδειοδότησης αφορά στο ΕΣΡ και όχι στην κυβέρνηση. Το δημοσίευμα παραθέτει και τις δηλώσεις της Εκπροσώπου της κυβέρνησης, η οποία το βράδυ της Τετάρτης ανέφερε πως «η απόφαση επιστρέφει τη χώρα στο παλαιό καθεστώς, το οποίο επίσης είχε κριθεί αντισυνταγματικό».

FT: Παρά το χτύπημα, ο Παππάς θα παραμείνει στην κυβέρνηση
Ανάλογες είναι οι αναφορές και στους Financial Times, όπου αναφέρεται ότι «το ανώτατο ελληνικό δικαστήριο μπλοκάρει το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για τα ΜΜΕ». Η εφημερίδα συνδέει το θέμα με τον επικείμενο ανασχηματισμό. Επικαλούμενη ανώτερο στέλεχος του κόμματος που όμως δεν κατονομάζεται, γράφει πως: «ενώ η οικονομική ομάδα υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, δεν θα επηρεαστεί, ορισμένοι βετεράνοι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ είναι πιθανόν να αντικατασταθούν από νεότερα μέλη του κόμματος. Παρά το χτύπημα στο νόμο, ο κ. Παππάς θα παραμείνει στην κυβέρνηση, παρότι μπορεί να του δοθούν άλλες αρμοδιότητες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.