Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

Βαράει "καμπανάκια" ο ΣΕΒ: Η υπερφορολόγηση «σκοτώνει» την οικονομία


Oι αντοχές της ιδιωτικής οικονομίας δοκιμάζονται από την επικρατούσα τάση υπερφορολόγησης, όπως αποτυπώνεται στα κυριότερα εμπόδια του επιχειρείν, που αναφέρονται στην έκθεση του World Economic Forum για την Παγκόσμια Ανταγωνιστικότητα...



Το γεγονός αυτό, όπως επισημαίνει ο ΣΕΒ στο καθιερωμένο μηναίο δελτίο του, αποτυπώνεται επίσης στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, το οποίο περιλαμβάνει περικοπές δαπανών ύψους μόλις €78,8 εκατ. έναντι αύξησης φόρων ύψους €2.512,9 εκατ.

Ως αποτέλεσμα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος παραμένει τους τελευταίους αρκετούς μήνες στα χαμηλά επίπεδα των μέσων του 2013, πριν αρχίσει η ανάκαμψη.

Την ίδια ώρα, στα στοιχεία που ανακοινώθηκαν τον τελευταίο μήνα, εξακολουθούν να διαφαίνονται μικτές τάσεις σε διάφορες πλευρές της οικονομικής δραστηριότητας, αν και πολλά από αυτά αφορούν στον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2016 και η σύγκριση σε ετήσια βάση γίνεται με τους αντίστοιχους μήνες του 2015, όταν η οικονομία δεχόταν το μεγάλο σοκ από την επιβολή των capital controls.

Συνεπώς, οι μεταβολές σε πολλές περιπτώσεις δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική εικόνα, οδηγώντας στο συμπέρασμα ότι οι όποιες προβλέψεις για την πορεία της ζήτησης και της παραγωγής, των πωλήσεων, των εξαγωγών, της ανεργίας και γενικότερα του οικονομικού κλίματος πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις εξελίξεις της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

Σε διαρθρωτικό επίπεδο, η έκθεση του World Economic Forum για το 2016-2017 κατατάσσει την Ελλάδα στην 86η θέση, από την 81η πέρυσι. Η υποχώρηση αυτή, αποδίδεται πρωτίστως στη στασιμότητα που παρουσιάζει η χώρα μας έναντι της βελτίωσης που εμφανίζουν άλλες χώρες σε συγκεκριμένα πεδία, με τη μακροοικονομική κατάσταση, τους θεσμούς και ειδικότερα ζητήματα, όπως η πρόσβαση των επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση και η υπερφορολόγηση, να εξακολουθούν να αποτελούν αδύνατα σημεία, την ώρα που η Ελλάδα συνεχίζει να έχει, μεταξύ άλλων και παρά τις αναμενόμενες απώλειες λόγω της κρίσης, ικανό εργατικό δυναμικό, επιχειρήσεις που μετασχηματίζονται με ρεαλισμό και καλά κέντρα έρευνας.

Αυτό που προκύπτει από τα παραπάνω δεδομένα, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, είναι ότι η κυβέρνηση πρέπει να εστιάσει τις προσπάθειές της στη βελτίωση της ποιότητας των ασκούμενων πολιτικών, τη μείωση της αβεβαιότητας, την αποκατάσταση της πρόσβασης των επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση και τον εξορθολογισμό του φορολογικού βάρους, ώστε να αξιοποιηθούν τα πλεονεκτήματα της χώρας και να επιτευχθεί ο στόχος για ανάκαμψη της οικονομίας από το 2017.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.