Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

Τι θα κάνει η Μ. Βρετανία μετά το brexit με τους Έλληνες μετανάστες


Οι πολίτες της ΕΕ που θα θέλουν να εργαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να έχουν προηγουμένως εξασφαλίσει...




θέση εργασίας συγκεκριμένης ειδίκευσης, ενώ οι ανειδίκευτοι Ευρωπαίοι εργάτες δε θα γίνονται δεκτοί στη χώρα πλην εξαιρετικών περιπτώσεων. Αυτό είναι το σχέδιο που υπέβαλε μέσα στην εβδομάδα η αρμόδια Υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ραντ σε υποεπιτροπή του υπουργικού συμβουλίου, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα της «Daily Mail».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι Ευρωπαίοι τουρίστες και οι φοιτητές θα συνεχίσουν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε μια προσπάθεια να επιδειχθεί καλή θέληση ενόψει της διαπραγμάτευσης μίας νέας εμπορικής σχέσης με την ΕΕ.

Η απαγόρευση έλευσης στη Βρετανία για τους ανειδίκευτους εργάτες από την ΕΕ φέρεται να θεωρείται από την κα Ραντ μέτρο ικανό ώστε να μειωθεί ο καθαρός αριθμός των μεταναστών προς τη χώρα σε δεκάδες χιλιάδες το χρόνο, όπως είναι ο στόχος που έχουν θέσει οι Συντηρητικοί.

Πάντως σε περιπτώσεις που διαπιστώνονται ελλείψεις έμψυχου δυναμικού σε ορισμένους τομείς ανειδίκευτης εργασίας, όπως στη γεωργία, θα μπορούσε να υιοθετηθεί ένα σύστημα εποχικής εργασίας για μετανάστες.

«Υπήρξε ισχυρή συναίνεση ότι αυτή είναι η μοναδική οδός δράσης. Οι υπουργοί συμφώνησαν πάντως ότι θα συνεχίσουμε να αναζητούμε πιθανές εναλλακτικές», δήλωσε στη Mail κυβερνητικός αξιωματούχος.

Η βρετανική κυβέρνηση αναμένει ότι σε απάντηση προς το σχέδιό της η ΕΕ θα επιβάλει ένα σύστημα βίζας για τους Βρετανούς πολίτες, ότι δηλαδή με τον ίδιο τρόπο οι Βρετανοί θα χρειάζονται άδεια εργασίας για χώρες-μέλη και θα μπορούν να καλύπτουν μόνο θέσεις εργασίας κάποιας ειδίκευσης. Τουρίστες και φοιτητές δε θα επηρεάζονται, είναι η εκτίμηση του Λονδίνου.

Σε ό,τι αφορά τις εκατοντάδες χιλιάδες Ευρωπαίων που ζουν ήδη στη Βρετανία χωρίς συγκεκριμένη επαγγελματική ειδίκευση, η Πρωθυπουργός Μέι αναμένεται να ανακοινώσει ότι όλοι τους θα αποκτήσουν το δικαίωμα παραμονής, αναφέρουν πηγές της εφημερίδας.

Όπως σημειώνει η Mail, το συγκεκριμένο σχέδιο για τη μετανάστευση μάλλον δεν επιτρέπει τη διατήρηση της ιδιότητας μέλους της ενιαίας αγοράς για τη Βρετανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.