Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Ο Ντάισελμπλουμ ανακοινώσε "Μνημόνιο 4" (;) με την συμμετοχή του ΔΝΤ [video]


Στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου τα «σπουδαία» για το χρέος - Ρέγκλινγκ: Ο ESM θα δημοσιεύσει τις προτάσεις του για το ελληνικό χρέος εντός του Νοεμβρίου...



Για το... τέλος της εισαγωγικής του ομιλίας επιφύλασσε την «καυτή» είδηση για την Ελλάδα, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, καθώς υποστήριξε ότι ο Πολ Τόμσεν έχει εκδηλώσει, ξεκάθαρα, την πρόθεση του ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, χωρίς, πάντως, να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το όλο θέμα.

Παράλληλα ο κ. Ντάισελμπλουμ, τόνισε ότι η Ελλάδα οφείλει να προχωρήσει στην εφαρμογή σημαντικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ολοκληρωθεί η β' αξιολόγηση, τονίζοντας ότι «είναι προς το συμφέρον όλων να υπάρξει ταχεία ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης. Η Ελλάδα, όμως, οφείλει να προχωρήσει στην εφαρμογή μίας σειράς μεταρρυθμίσεων που αφορούν το κοινωνικό κράτος, στην αγορά εργασίας, αλλά και σε ορισμένα δημοσιονομικά μέτρα που αφορούν τόσο το 2017 όσο και το 2018».

Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου είναι ο κομβικό σημείο, καθώς σε αυτό θα συζητηθούν και οι προτάσεις του ESM για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα αναδιάρθρωσης του χρέους.



Από τη πλευρά του ο Πιέρ Μοσκοβισί εμφανίστηκε πιο αιισόδοξος, λέγοντας πως γίνεται πρόοδος και πως η πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι θετική, εστίασε όμως στην αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, όπως τον εκσυγχρονισμό της δημοσίας διοίκησης.

Παράλληλα ο Γάλλος Επίτροπος δήλωσε πως τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών αναμένεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα έτσι ώστε να συνεχιστεί η εργασία τους από κοινού με τις ελληνικές Αρχές, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί έγκαιρα η αξιολόγηση, δηλαδή εντός του μήνα.

«Θέλουμε μια όσο το δυνατόν περισσότερο πλήρη συμφωνία, αν το καταφέρουμε αυτό τότε θα στείλουμε μήνυμα σταθερότητας», είπε ο Πιέρ Μοσκοβισί, συμπληρώνοντας πως μια τέτοια εξέλιξη θα είναι θετική για την ελληνική οικονομία.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων τόνισε πως έχει δοθεί μεγάλη βοήθεια στην Ελλάδα και τεχνικής φύσης έτσι ώστε να διορθωθούν αδυναμίες όπως η διαφθορά.

«O ESM θα έχει έτοιμες τις προτάσεις του για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους εντός του Νοεμβρίου και θα τα παρουσιάσει στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου», προσέθεσε, με τη σειρά του, ο επικεφαλής του Μηχανισμού, Κ. Ρέγκλινγκ.

Η επίσημη ανακοίνωση για την Ελλάδα

Στην επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup για την Ελλάδα, αναφέρονται τα ακόλουθα: «Οι υπουργοί ενημερώθηκαν αναφορικά με την εν εξελίξει διαδικασία για τη β' αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, μετά την επίσκεψη των Θεσμών στην Αθήνα στα τέλη Οκτωβρίου.

Το Eurogroup ζητά από τις ελληνικές αρχές αλλά και από το προσωπικό των θεσμών να συνεχίσουν την εποικοδομιτική συνεργασία τους και να ολοκληρώσουν, ταχύτατα, την αξιολόγηση.

Στη β' αξιολόγηση περιλαμβάνεται ο προϋπολογισμός για το 2017, η μεσοπρόθεσμη στρατηγική σε δημοσιονομικό επίπεδο και οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.

To Eurogroup ενημερώθηκε και για την τεχνική βοήθεια που έχει δωθεί στις ελληνικές αρχές από την Κομισιόν, μέσω του Structural Reform Suppor Service (SRSS). Σημειώνεται ότι ο εν λόγο μηχανισμός δημιουργήθηκε τον Ιούλιο του 2015 προκειμένου να βοηθήσει τα κράτη-μέλη να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις που στηρίζουν την ανάπτυξη. Το Eurogroup αναμένει ότι ο εν λόγω μηχανισμός θα παρέχει την απαραίττηη τεχνική στήριξη στην Ελλάδα προκειμένου να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».


newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.