Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

Προβληματισμός στην αγορά από τη διαρκή πτώση των ασφαλίστρων Ι.Χ.


Παρατεταμένη υποχώρηση συνεχίζει να καταγράφεται στα ασφάλιστρα αστικής ευθύνης αυτοκινήτου από την αρχή του χρόνου μέχρι και τον Νοέμβριο, δημιουργώντας ερωτήματα για την αντοχή αρκετών εταιρειών απ' αυτή την πιθανή μεγάλη στρέβλωση της αγοράς....



 Εδώ και μία περίπου διετία η ασφαλιστική αγορά έχει εισέλθει σε ένα παρατεταμένο τιμολογιακό ανταγωνισμό που έχει αποκαθηλώσει τα ασφάλιστρα (αστικής ευθύνης) αυτοκινήτου κατά 30%-40% σε σχέση με τα επίπεδα που είχαν την περίοδο 2012-2013.

Η υποχώρηση συνεχίζεται και στο δ' τρίμηνο 2016, με αποτέλεσμα το μέσο ασφάλιστρο αυτοκινήτου να εμφανίζεται πλέον χαμηλότερο κατά 12% περίπου σε σχέση με το αντίστοιχο ασφάλιστρο 2015. Η παρατεταμένη μείωση ασφαλίστρων προέρχεται εξαιτίας του τιμολογιακού ανταγωνισμού που έχουν επιβάλλει οι μεγάλες ξένες πολυεθνικές προκειμένου να πάρουν μερίδια αγοράς, της διεύρυνσης χρήσης των διαδικτυακών πωλήσεων (internet) αλλά και της μεγάλης παρουσίας που έχουν πλέον οι εταιρείες Ελεύθερης Παροχής Υπηρεσιών (ΕΠΥ) στην ελληνική ασφαλιστική αγορά και πουλουν με το ελάχιστο δυνατό ασφάλιστρο αφού δεν υποχρεώνονται να διατηρούν αποθέματα στην Ελλάδα παρά μόνο στην έδρα τους.

'Η ζώνη του πτωχευτικού ασφαλίστρου'

Η ελληνική ασφαλιστική αγορά έχει μπει πλέον στη ζώνη του 'πτωχευτικού ασφαλίστρου' αφού εκτός από την υποχώρηση του καθαρού ασφαλίστρου σε μία περίοδο που οι νέες ταξινομήσεις (αγορές) αυτοκινήτων έχουν αυξηθεί κατά 20% , καλούνται να πληρώσουν και προμήθειες σε επίπεδα άνω του 20% επί του ασφαλίστρου προς τους Διαμεσολαβούντες. Έτσι, το καθαρό ασφάλιστρο διαμορφώνεται σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα με αποτέλεσμα εάν αυξηθούν οι ζημιές , ο κλάδος αυτοκινήτου να κινδυνεύσει 'να τιναχθεί στον αέρα' αφού με τα παρόντα ασφάλιστρα είναι αδύνατη η κάλυψη μεγάλων ζημιών.

Παρέμβαση της Τράπεζας της Ελλάδος

Η Τράπεζα της Ελλάδος προχωρεί σε τακτικές ενημερώσεις στις εταιρείες με συμβουλευτική μορφή όταν διακρίνει ότι οι μειώσεις τιμολογίων μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα με τα τεχνικά αποθέματα. Σε περιπτώσεις εταιρειών μάλιστα που φαίνονται ότι είχαν πρόβλημα με τα αποθέματά τους, η ΤτΕ είχε απαγορέψει στο πρόσφατο παρελθόν να προχωρήσουν σε μειώσεις ασφαλίστρων.

Aυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας

Ανατιμητικές τάσεις έχουν κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους τα συμβόλαια υγείας των περισσότερων εταιρειών. Oι ανατιμήσεις κυμαίνονται κατά 5-10% επί των προηγούμενων συμβολαίων. Η τάση αυτή θεωρείται ως απότοκος των εξελίξεων στις ιδιωτικές κλινικές , αντιστάθμισμα της καθοδικής τάσης των ασφαλίστρων σε άλλους κλάδους (π.χ αυτοκινήτου για παράδειγμα) και της μεγάλης ζήτησης που υπάρχει για τα συγκεκριμένα προϊόντα (νοσοκομειακά) στην αγορά.

Επίσης οι περισσότερες εταιρείες δικαιολογούν τις αυξήσεις ασφαλίστρων ως αποτέλεσμα της αναβάθμισης των καλύψεων που παρέχουν στους ασφαλισμένους ανεβάζοντας τα όρια νοσηλείας και τις απαλλαγές.

Στις συνομιλίες των ασφαλιστικών εταιρειών με τις κλινικές , επισημαίνεται από τις δεύτερες (κλινικές) ότι η κατάσταση λόγω της καθυστέρησης πληρωμών του δημοσίου (με το σύστημα claw back και rebate) έχει δημιουργήσει τρομερά προβλήματα ρευστότητας που πρέπει πλέον να μετακυληθούν ομαλά προς τους πελάτες τους αφού εάν δεν γίνει αυτό υπάρχει βεβαιότητα για πολλά και μεγάλα 'λουκέτα' στον κλάδο.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες αποδέχονται την αιτιολογία αυτή στο βαθμό που οι αυξήσεις δεν θα ξεπερνούν το 10% επί των τιμολογίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η στάση των ιδιωτικών κλινικών είναι κοινή απέναντι σε όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες οι οποίες είναι οι καλύτεροι πελάτες τους πλέον.

Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία από τις ασφαλιστικές, το 60% των νοσηλευομένων των ιδιωτικών κλινικών καλύπτονται από ασφαλιστικές εταιρείες ενώ μόλις το 30% μόνο από Ασφαλιστικά Ταμεία και το υπόλοιπο 10% με δικές τους δαπάνες.

πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.