Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Η Ασφάλεια σε ρόλο Βελλερεφόντη, σκότωσε την Χίμαιρα των ναρκωτικών της Αθήνας [σχεδιάγραμμα]


Στην Ελληνική μυθολογία αναφέρεται η Χίμαιρα ως ένα φοβερό τέρας που εξέπνεε φωτιά, είχε σώμα κατσίκας, κεφάλι λιονταριού, και η ουρά του κατέληγε σε φίδι...




Ο όρος «Χίμαιρα» χρησιμοποιείται σήμερα για να περιγράψει όντα ή αντικείμενα που δημιουργήθηκαν από το συνδυασμό ετερόκλητων στοιχείων. Αυτό, προφανώς, είχαν κατά νου οι αξιωματικοί της Ασφάλειας, που αποφάσισαν να χτυπήσουν την οργάνωση που διακινούσε το 40% των ναρκωτικών στην Αθήνα.

Στην εξάρθρωση πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης που βρισκόταν πίσω από την εμπορία και τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στο κέντρο της Αθήνας, προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ. Συνολικά έγιναν 97 συλλήψεις, με το παράνομο οικονομικό όφελος του συγκεκριμένου εγκληματικού δικτύου να ανέρχεται σε 19 εκατ. ευρώ.

Σημαντικές ποσότητες ναρκωτικών κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια συντονισμένων ενεργειών από αστυνομικούς στο πλαίσιο επιχείρησης με την κωδική ονομασία «Χίμαιρα», που πραγματοποιήθηκε από τις 25 έως τις 26 Νοεμβρίου.

Η αστυνομική επιχείρηση «Χίμαιρα» ανέδειξε τα 150 μέλη του «καρτέλ της πλατείας» που διακινούσε ναρκωτικά σε όλες τις πιάτσες και πλατείες της Αθήνας. «Αρχηγείο» των εγκληματικών οργανώσεων ήταν κεντρική καφετέρια στην Πλ. Αμερικής. Τα κέρδη του κυκλώματος ανέρχονται σε 20.000.000 ευρώ, τα οποία ξέπλεναν με κερδισμένα δελτία τυχερών παιχνιδιών του ΟΠΑΠ.
Οι προμηθευτές από την Αλβανία, τοποθετούσαν πάνω στα δέματα με ινδική κάνναβη, ένα… τραπουλόχαρτο, ως σύνθημα για την παραλαβή από τους συνεργούς τους, και… βαθμολογία της ποιότητας του ναρκωτικού.
Αρχηγός της πολυδαίδαλης συμμορίας φέρεται ένας Αλβανός ο οποίος βρίσκεται στη γειτονική χώρα και ήταν γνωστός με το ψευδώνυμο «Γκέντι». Για πάνω από 8 μήνες έξι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αθηνών κατέγραφαν σε βίντεο αλλά και φωτογραφίες κάθε κίνηση αγοραπωλησίας των μελών της οργάνωσης.
Τα μέλη της συμμορίας έκαναν δεκάδες φορές τη διαδρομή για την παράδοση ναρκωτικών αλλάζοντας συνεχώς οχήματα, προκειμένου να μην εντοπίζονται από τους αστυνομικούς. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., που ασχολήθηκαν με την υπόθεση δεν αποκλείουν η δράση των εμπόρων να είχε επεκταθεί και έξω από σχολεία των περιοχών δραστηριοποίησή τους.


Ο διοικητής Ασφάλειας Αττικής υποστράτηγος Χρήστος Παπαζαφείρης τόνισε πως οι εγκληματικές οργανώσεις δρούσαν σε 7 επίπεδα.
  • 1ο επίπεδο: Ηγεσία του δικτύου, Αλβανός με το ψευδώνυμο «Γκέντι»
  • 2ο επίπεδο: Τέσσερις υπαρχηγοί και εντολείς της συμμορίας
  • 3ο επίπεδο: Επτά Αλβανοί και τέσσερις Έλληνες, κύριοι καλλιεργητές των ναρκωτικών
  • 4ο επίπεδο: Τρεις Έλληνες μεταφορείς των ποσοτήτων ναρκωτικών μέσω της Ελληνοαλβανικής μεθορίου
  • 5ο επίπεδο: Είκοσι άτομα, από τα οποία 17 υπήκοοι Αλβανίας, ένας Έλληνας, ένας υπήκοος Βουλγαρίας και ένας υπήκοος Ρουμανίας, είχαν καθοριστεί ως υπεύθυνοι των χώρων αποθηκεύσεως των ναρκωτικών ουσιών
  • 6ο επίπεδο: Δέκα άτομα, από τα όποια 6 υπήκοοι Αλβανίας, 3 Έλληνες και ένας υπήκοος Βουλγαρίας, αποτελούσαν τους μεταφορείς ναρκωτικών ουσιών στους διακινητές - (dealers)
  • 7ο επίπεδο: Το «δίκτυο» των διαφόρων υποομάδων διακινητών των ναρκωτικών ουσιών, σε διάφορα σημεία του Κέντρου της Αθήνας.


Ο Απολογισμός της υπόθεσης είναι ότι συνελήφθησαν 97 άτομα, εκ των οποίων 36 κατά τη διάρκεια της σταδιακής αποδόμησης της εγκληματικής οργάνωσης και επιπλέον δυο ηγετικά μέλη, οι οποίοι είναι ήδη κρατούμενοι σε καταστήματα κράτησης από παλαιές υποθέσεις ναρκωτικών, καθώς και 59 άτομα κατά τη διάρκεια της οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης της 25 και 26/11/2016.
Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών, όπου και παραπέμφθηκαν για τη διενέργεια Κύριας Ανάκρισης. Δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να εκδοθεί διάταξη από τον Εισαγγελέα για την δημοσιοποίηση βίντεο της δράσης του «καρτέλ».
Αναφορικά με το «δίκτυο» των υποομάδων διακίνησης των ναρκωτικών, διακριβώθηκε η διασύνδεση μεταξύ τους, αφού κάποια μέλη μιας ομάδας δραστηριοποιούνταν με εναλλασσόμενους ρόλους και σε άλλες ομάδες. Ορμητήριο και χώρος συγκεντρώσεως των διακινητών, αποτελούσε καφετέρια στην Πλατεία Αμερικής, της οποία ο προσωρινά υπεύθυνος και μέλος της οργανώσεως, είναι μεταξύ των συλληφθέντων.
Επίσης ταυτοποιήθηκαν (30) και πλέον άτομα, κυρίως Αφρικανικής καταγωγής, που προέβαιναν στην πώληση των ναρκωτικών ουσιών και είχαν τον ρόλο των διακινητών ( dealers ) σε διάφορα σημεία του Κέντρου των Αθηνών και συγκεκριμένα: Πλατεία Αμερικής, Δροσοπούλου, Προπύλαια, Νομική Σχολή – Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Πλατεία Κάνιγγος, Πλατεία Βικτωρίας και περιμετρικώς του Κέντρου των Αθηνών.

10 αυτοκίνητα, 2 μοτοσυκλέτες και φορτηγό.

Κατά τη διάρκεια αποδόμησης - εξάρθρωσης της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκαν σαράντα πέντε (45) κατ’ οίκον έρευνες, όπου συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
  • (433) κιλά και (400) γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης,
  • (6) κιλά κάνναβης υδροπονικής καλλιέργειας,
  • (100) γραμμάρια ηρωίνης,
  • φυτεία κάνναβης (1300) δενδρυλλίων
  • (2) φυτείες κάνναβης υδροπονικής καλλιέργειας, συνολικά (300) δενδρυλλίων και πλήρης εργαστηριακός εξοπλισμός υδροπονικής καλλιέργειας κάνναβης
  • μεγάλος αριθμός ζυγαριών ακριβείας,
  • το χρηματικό ποσό των τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ,
  • μεγάλος αριθμός κερδισμένων δελτίων του Ο.Π.Α.Π (με τα οποία εκτιμάται ότι η οργάνωση νομιμοποιούσε μέρος των εσόδων της από τις εγκληματικές δραστηριότητες) καθώς και
  • (10) αυτοκίνητα, (2) μοτοσυκλέτες και φορτηγό.
  • Εκτιμάται ότι η εγκληματική οργάνωση στο πλαίσιο της παράνομης δραστηριότητας της έχει διακινήσει επιπλέον:
  • 1 τόνος και 235 κιλά κάνναβης,
  • 1 κιλό και 600 γραμμάρια κοκαΐνης,
  • μισό κιλό ηρωίνης,
  • μισό κιλό MDMA και
  • 8 κιλά κάνναβης , υδροπονικής καλλιέργειας.
Παράλληλα, το συνολικό οικονομικό όφελος που αποκόμισε κατά τη δραστηριότητά, εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 19 εκατομμύρια ευρώ.

Τι ανακοίνωσε η αστυνομία

Για την υπόθεση αυτή έχουν συλληφθεί συνολικά (97) άτομα, αφρικανικής, αλβανικής, ελληνικής, βουλγαρικής, ρουμανικής καταγωγής, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, για τα – κατά περίπτωση - αδικήματα, της εγκληματικής οργάνωσης καθώς και παραβάσεων της νομοθεσίας για ναρκωτικά.
Συγκεκριμένα τα (59) άτομα συνελήφθησαν, στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας αστυνομικής επιχείρησης, της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών, που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 25 και 26 Νοεμβρίου 2016, με τη συνδρομή Εισαγγελικών Λειτουργών, κατά την οποία διενεργήθηκε πλήθος ερευνών σε κατοικίες σε διάφορες περιοχές της Αττικής.
Τα υπόλοιπα (38) μέλη της οργάνωσης έχουν ήδη συλληφθεί για την εμπλοκή τους σε ομοειδής υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών, κατά τη διάρκεια προηγούμενων αστυνομικών επιχειρήσεων και κρατούνται σε σωφρονιστικά καταστήματα, ενώ συμπεριλαμβάνονται και (2) ηγετικά μέλη της οργάνωσης.
Παράλληλα, στη δικογραφία περιλαμβάνονται, για την εμπλοκή τους στις παράνομες δραστηριότητες της οργάνωσης, άλλα (46) άτομα τα οποία και αναζητούνται.
Για την πλήρη αποδόμηση και διακρίβωση όλου του εύρους της παράνομης δραστηριότητας των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, προηγήθηκε πολύμηνη και εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας αναλύθηκαν σημαντικά στοιχεία και δεδομένων που προέκυψαν, από προηγούμενες υποθέσεις, αξιοποιήθηκαν ειδικές ανακριτικές τεχνικές και τεχνολογικά μέσα, ενώ δημιουργήθηκαν τα «προφίλ» (profiling) των εμπλεκομένων.
 
Επίσης διαπιστώθηκε η εγκληματική δράση ενός εκ των συλληφθέντων, υπηκόου Αλβανίας, ο οποίος προμήθευε με ναρκωτικές ουσίες τους μικροδιακινητές και δρούσε ως συνδετικός κρίκος μεταξύ των εγκληματικών ομάδων συμπατριωτών του, που δραστηριοποιούνταν στην εισαγωγή στη Χώρα μας, ναρκωτικών ουσιών από την Αλβανία, την αποθήκευσή τους σε διάφορους χώρους στην Αττική, αλλά και στην πρωτογενή παραγωγή κάνναβης και κάνναβης υδροπονικής καλλιέργειας.
Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών, όπου και παραπέμφθηκαν για τη διενέργεια Κύριας Ανάκρισης.

Διακίνηση σε… βίντεο

Τα αρχηγικά μέλη των εγκληματικών οργανώσεων ήταν κυρίως από την Αλβανία, προμηθευτές των ναρκωτικών, τα οποία δέχονταν «παραγγελίες» από άτομα αφρικανικών χωρών, που είχαν τον ρόλο των διακινητών σχεδόν σε όλο το κέντρο της Αθήνας. Οι «πιάτσες» διακίνησης ήταν στα Προπύλαια Πανεπιστημίου, στη Νομική Σχολή, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων στις πλατείες Ομονοίας, Κάνιγγος, Αμερικής, Βικτωρίας και Συντάγματος. Οι αξιωματικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών, όλο αυτό το χρονικό διάστημα των ερευνών εξάρθρωναν τμηματικά «υποομάδες» των κυκλωμάτων, προβαίνοντας σε αυτόνομες συλλήψεις και κατασχέσεις μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών. Παράλληλα, έκαναν καταγραφή ατόμων και υποθέσεων, τα οποία στη συνέχεια συνέδεσαν μέσω φυσικών παρακολουθήσεων, βιντεοσκοπήσεων της δράσης των μελών του κυκλώματος και τηλεφωνικές παρακολουθήσεις από τις οποίες προέκυπτε ο οργανωμένος ρόλος στο πλαίσιο τεσσάρων εγκληματικών οργανώσεων.

Δολοφονία για το… πάτσι

Από τις επισυνδέσεις των τηλεφωνικών συνομιλιών ανάμεσα στους «αρχηγούς» φέρεται να προκύπτει, σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., η… παραγγελία δολοφονίας για έναν 36χρονο από την Αλβανία, που εξελίχθηκε στις 13 Νοεμβρίου στο Κερατσίνι, με τους δράστες όμως να φαίνεται πως κάνουν «λάθος» και να σκοτώνουν έναν 32χρονο συμπατριώτη του.
Για τον ίδιο στόχο, άγνωστοι είχαν πυροδοτήσει τηλεχειριζόμενη βόμβα στο αυτοκίνητο που επέβαινε με την σύζυγό του και την 5χρονη κόρη του, στις 14 Σεπτεμβρίου, στην ίδια περιοχή, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τους.
Το «συμβόλαιο θανάτου» υπογράφηκε, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές,  όταν κάποιοι από τους «αρχηγούς» των εγκληματικών οργανώσεων χρωστούσαν χρήματα από την διακίνηση ναρκωτικών, σε προμηθευτές από την Αλβανία, που τους παρότρυναν να «πατσίσουν», δολοφονώντας τον 36χρονο, με τον οποίο φαίνεται να είχαν διαφορές.
Όταν οι «αρχηγοί» δέχθηκαν, οι ηθικοί αυτουργοί, τους είπαν πως θα στείλουν κάποιους για να βοηθήσουν στην διάπραξή της. Τα στοιχεία που προέκυψαν για την «λάθος» δολοφονία αναμένεται να διαβιβαστούν στους αξιωματικούς του τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής, που είχαν αναλάβει την υπόθεση, ενώ θα εξεταστούν και οι εμπλεκόμενοι σε αυτή.

Το «λάθος» θύμα

Ο 36χρονος, για τον οποίο φέρεται να υπογραφόταν μετά… μανίας, το «συμβόλαιο θανάτου», τα ξημερώματα της 13ης Νοεμβρίου, βρισκόταν συνοδηγός στο αυτοκίνητο που οδηγούσε 32χρονος συμπατριώτης του. Το αυτοκίνητο κινούταν στη συμβολή των οδών Σπερχειού και Πελοποννήσου στο Κερατσίνι, όταν δύο άτομα που επέβαιναν σε άλλο αυτοκίνητο τους έκλεισαν τον δρόμο. Ο συνεπιβάτης φέρεται να βγήκε και να πυροβόλησε 10 φορές με 9άρι πιστόλι, εναντίον του οδηγού. Ο τραυματίας μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Το 32χρονο θύμα δεν είχε «φάκελο» στην αστυνομία. Εργαζόταν ως πλακάς, ήταν πατέρας τριών παιδιών και περιγράφηκε ως οικογενειάρχης. Δεν ίσχυε όμως το ίδιο για τον 36χρονο συνοδηγό, ο οποίος ήταν σεσημασμένος για διακίνηση ναρκωτικών. Ο ίδιος φαίνεται να είπε στους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής, πως ο οδηγός, πριν την δολοφονική επίθεση, είχε φραστικό επεισόδιο, με άγνωστα άτομα, αναφορά όμως που δεν είχε επιβεβαιωθεί.

Η τηλεχειριζόμενη βόμβα

Το πρώτο «συμβόλαιο» ή το μήνυμα παραδειγματισμού του ίδιου ατόμου είχε έρθει με μια έκρηξη τηλεχειριζόμενης βόμβας στο αυτοκίνητο του που βρισκόταν εν κινήσει στο Κερατσίνι.
Η βόμβα είχε εκραγεί με τηλεχειριστήριο από απόσταση, στις 19:00 το απόγευμα της 14ης Σεπτεμβρίου, στο αυτοκίνητο που βρισκόταν στη συμβολή της Ακτής Ιωνίας και Λ. Δημοκρατίας στο Κερατσίνι. Επέβαιναν σε αυτό ο 36χρονοςTh.V., η 32χρονη σύζυγός του και η 5χρονη κόρη τους. Ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν τοποθετημένος στην πίσω δεξιά ρόδα του οχήματος. Από την έκρηξη τραυματίστηκαν ελαφρά οι επιβάτες. Αργότερα οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι σε βάρος του 36χρονου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης του Ανακριτή Πειραιά από τις 4 Φεβρουαρίου 2016, για ηθική αυτουργία σε διακίνηση ναρκωτικών από κοινού, κατοχή, μεταφορά, εισαγωγή ναρκωτικών σε σωφρονιστικό κατάστημα.
Οι ερευνητές της ΕΛ.ΑΣ., μετά την δολοφονία του 32χρονου, εξέταζαν σοβαρά το ενδεχόμενο τα δύο περιστατικά να συνδέονται μεταξύ τους. Οι αρμόδιοι αξιωματικοί δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο του «λάθους», δηλαδή στόχος της επίθεσης να ήταν ο συνοδηγός και όχι ο οδηγός του οχήματος. Με τα νέα δεδομένα προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις, ότι ο 32χρονος ήταν… λάθος στόχος.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.