Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

Η Αυστραλία κόβει την οικονομική συνεργασία με τις ΗΠΑ λόγω... Τραμπ!


Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται ότι αλλάζει τους συσχετισμούς στις σχέσεις των ΗΠΑ με χώρες που παραδοσιακά υπήρξε συνεργασία σε όλα τα επίπεδα...



Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Αυστραλία, η κυβέρνηση της οποίας εκτιμά ότι η συμφωνία διεθνούς εμπορίου που είχε προωθήσει ο Μπαράκ Ομπάμα, θα καταρρεύσει ολοκληρωτικά μόλις αναλάβει ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει εκφράσει εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις, δηλώνοντας πως επιθυμεί να επιστρέψει την παραγωγική διαδικασία εντός των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο υπουργός Εμπορίου της Αυστραλίας, Στίβεν Σιόμπο δήλωσε ανοιχτά ότι θα δουλέψει πάνω σε ένα σχέδιο νέας συμφωνίας με τις 16 παραγωγικές χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού Ωκεανού. «Κάθε βήμα προς την απελευθέρωση του παγκοσμίου εμπορίου και της μετακίνησης εμπορευμάτων και παραγωγής, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και αυτό σκοπεύουμε να υποστηρίξουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αυστραλός υπουργός.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Αυστραλίας, οι προθέσεις του Ντόναλντ Τραμπ προσφέρουν στην Κίνα τη δυνατότητα να προωθήσει τη δική της συμφωνία ελεύθερου εμπορίου στην περιοχή.

Η Αυστραλία είχε συνάψει τα προηγούμενα χρόνια ειδική συμφωνία με την Κίνα, προσφέροντας σημαντικά κίνητρα και απαλλαγές για επενδύσεις από Κινέζους επιχειρηματίες. Φαίνεται πως επανέρχεται στη συγκεκριμένη λογική, ενώ η ίδια αναζητεί μεγάλες αγορές για την προώθηση των μεταλλευμάτων που παράγει, από τα έσοδα των οποίων καλύπτει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του προϋπολογισμού της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.