Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2016

Αποχαιρέτα τις φοροαπαλλαγές που χάνεις


H αδυναμία του κράτους να εισπράξει τους φόρους και να περιορίσει τη φοροδιαφυγή έβαλε ξανά στο τραπέζι των συζητήσεων τον περιορισμό των φοροαπαλλαγών με στόχο την εξοικονόμηση σημαντικών ποσών που θα ικανοποιήσουν τους δανειστές...Οι επιχειρούμενες αλλαγές στις εκπτώσεις φόρων που ισχύουν σήμερα έρχονται σε μία περίοδο που τα εισοδήματα των μισθωτών και των συνταξιούχων και γενικότερα όλων των φορολογουμένων έχουν συρρικνωθεί σημαντικά, ενώ από το 2017 έρχονται νέες αυξήσεις στους έμμεσους φόρου. Από το 9 δισ. ευρώ που ήταν οι φοροαπαλλαγές προ κρίσης έχουν μειωθεί στα 3,5 και αναμένεται να συρρικνωθούν περαιτέρω.

Η συμφωνία της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών προβλέπει άμεση περικοπή τεσσάρων φοροαπαλλαγών ύψους 180 εκατομμυρίων, χωρίς ωστόσο να θίγονται προνοιακά επιδόματα.

Οπως αναφέρει στο ρεπορτάζ της η «Καθημερινή», οι περικοπές αναμένεται να οριστικοποιηθούν στη τηλεδιάσκεψη της Κυριακής που θα γίνει μεταξύ μεταξύ των θεσμών και οικονομικού επιτελείου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι φοροαπαλλαγές που θα κοπούν είναι το επίδομα θέρμανσης, οι ιατρικές δαπάνες, η ειδική φορολόγηση των ναυτικών και ο μειωμένος κατά 1,5% μηνιαίος παρακρατούμενος φόρος μισθωτών υπηρεσιών.

Επίδομα θέρμανσης: Το κονδύλι έχει ήδη περικοπεί από την περίοδο 2015-16 κατά 50% και από το 2018 αναμένεται να περικοπεί ακόμα περισσότερο. 1,9 εκατ. φορολογούμενοι κάνουν χρήση της φοροαπαλλαγής των ιατρικών δαπανών με κόστος 120,6 εκατ.ευρώ για το Δημόσιο. Το κονδύλι δεν θα καταργηθεί στο σύνολό του, ωστόσο εξετάζεται να ενταχθεί τμήμα της φοροαπαλλαγής στο νέο σύστημα των ηλεκτρονικών συναλλαγών που προωθείται. Όσον αφορά την ειδική φορολόγηση των ναυτικών αυτή αφορά 27.318 άτομα και κοστίζει 91,2 εκατ. Ευρώ στο Δημόσιο. Η μηνιαία παρακράτηση φόρου για τους μισθωτούς είναι μειωμένη κατά 1,5 % επί του αναλογούντος φόρου. Από την κατάργηση της το δημόσιο θα έχει όφελος 67,9 εκατ.ευρώ.

Το σύνολο των ανωτέρω φοροαπαλλαγών ανέρχεται σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών στα 385 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, μετά τις περικοπές, το κόστος των εν λόγω φοροαπαλλαγών θα είναι 205 εκατ. ευρώ για το 2018.

Ο περιορισμός των φοροαπαλλαγών προβλέπεται και στο προσχέδιο του επικαιροποιημένου μνημονίου μαζί με άλλες φοροαπαλλαγές που δεν έχουν ακόμα καθοριστεί.

Συνολικά, οι φοροαπαλλαγές όπως προκύπτουν από τον νομό που κατατίθεται κάθε χρόνο στην Βουλή ανέρχονται σε 3,5 δισ. Ευρώ. Για τα νοικοκυριά οι φοροαπαλλαγές φθάνουν στο ποσό των 388,7 εκατ.ευρώ, για τις επιχειρήσεις στα 700 εκατ. Ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.