Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2016

Δεκέμβρης: Ο μήνας - θρίλερ του Τσακαλώτου. Δραματική έκκληση [video]


Ως τον κρίσιμο μήνα που θα διαπιστωθεί εάν ο οδικός χάρτης που έχει χαράξει η κυβέρνηση θα οδηγήσει σε έξοδο από την κρίση ή στον γκρεμό, χαρακτήρισε το Δεκέμβριο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τον προϋπολογισμό...«Ο Δεκέμβριος που μας έρχεται είναι ο πιο κρίσιμος μήνας από το καλοκαίρι του 2015. Θα κριθούν πολλά και σημαντικά για την πρόοδο της οικονομίας και την δυνατότητά μας να πετύχει ο οδικός χάρτης», είπε ο ίδιος και πρόσθεσε πως «ο δρόμος για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης αντιμετωπίζει δύο σημαντικά αγκάθια: συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις (εργασιακά κ.α.), δημοσιονομικοί στόχοι».

Παράλληλα, είπε ότι εντός τους ερχόμενου Ιανουαρίου θα έχει ξεκαθαρίσει το ρευστό σκηνικό για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και τις πιθανότητες ρύθμισης του χρέους.

«Η 5η Δεκεμβρίου αποτελεί ορόσημο για την ελληνική οικονομία που ευελπιστεί ότι τα τρία κομμάτια της διαπραγμάτευσης θα ενωθούν. Μπορεί να υπάρξει κι άλλο Εurogroup, αλλά σύντομα θα έχουμε εικόνα για το αν μπορούμε να πάμε σε ποσοτική χαλάρωση – που θα οδηγήσει και σε περαιτέρω χαλάρωση των capital controls», είπε και διευκρίνισε ότι τα τρία κομμάτια της διαπραγμάτευσης είναι οι μεταρρυθμίσεις, οι δημοσιονομικοί στόχοι για τα έτη 2017 και 2018 και το χρέος.

Αναφορικά με τον προϋπολογισμό είπε ότι «είναι απεικόνιση της πολιτικής μας από την πλευρά φόρων και δαπανών. Εχει θετικά μηνύματα και δυσκολίες όπως όλοι οι προϋπολογισμοί στην κρίση. Υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούμε να ευνοήσουμε και άνθρωποι που αδικούμε. Η προσπάθειά μας είναι να στηρίξουμε ευπαθείς ομάδες και να καταπολεμήσουμε την φοροδιαφυγή. Περιμένουμε αποτελέσματα στο πεδίο της πάταξης της φοροδιαφυγής. Στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς όλα αυτά ονομάζονται μη παραμετρικά μέτρα και δεν μετρούν στους στόχους. Αυτό είναι το κακό. Το καλό είναι ότι έρχονται και σου δίνουν δημοσιονομικό χώρο».

Παραδέχθηκε πάντως ότι «έχει πέσει δυσανάλογο βάρος σε μερίδα της μεσαίας τάξης και στους αυτοαπασχολούμενους. Είναι μεγάλο βάρος το παραδέχομαι και πρέπει να τους ελαφρύνουμε. Πως; Χθες στο ελληνοαμερικάνικο συνέδριο έκανα την πρόταση προς πιστωτές ιδίως όσους δεν θέλουν να μετέχουν στο πρόγραμμα χρέους να πέσει ο στόχος του πλεονάσματος κατά 1% (από 3,5% στο 2,5%) και αυτό να γίνει ελάφρυνση φορολογική σε αυτές τις τάξεις. Να δαπανηθεί για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσω ελάφρυνσης της φορολογίας και των εργοδοτικών εισφορών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι «είναι σημαντικά τα ποσά που περιμένουμε από την πάταξη φοροδιαφυγής. Έχουμε νέο σύστημα για τον εντοπισμό καταθέσεων και σύγκρισης με προηγούμενες φορολογικές δηλώσεις. Περιμένουμε χρήματα από εκεί. Καθώς έρχονται έσοδα από αυτό το τομέα θα ελαφρύνουμε φορολογία».

Αναφορικά με την διαπραγμάτευση με τους δανειστές και την διαφωνία για τους δημοσιονομικούς στόχους, είπε ότι «διαφωνούμε για το αν η υπερκάλυψη και η υπεραπόδοση που είχαμε το 2016 θα συνεχιστεί το 2017 και 2018 και σε ποιο βαθμό ή αν ήταν συγκυριακό».

Ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι η τάση της κυβερνητικής πολιτικής είναι να καλύπτει τους στόχους με φόρους και όχι με μείωση δαπανών. «Μας ρωτούν πως θα έρθει ανάπτυξη με τόσα υφεσιακά μέτρα. Εμείς δεν κρύβουμε ότι υπάρχουν υφεσιακά μέτρα. Το ζήτημα είναι οι αντισταθμίσεις των υφεσιακών μέτρων που υπάρχουν», είπε, για να υποστηρίξει ότι « οι προοπτικές στην αγορά απασχόλησης δείχνουν μείωση της ανεργίας και αύξηση της κατανάλωσης. Η οριακή τάση κατανάλωσης δαπάνης είναι μεγαλύτερη για τους φτωχούς και μικρότερη για πλούσιους… Μου κάνει εντύπωση που η ΝΔ δεν βλέπει πόσα επιχειρηματικά μικρομεσαία σχήματα αναδύονται στην χώρα μας».

Σημείωσε ότι «το επενδυτικό κλίμα καλυτερεύει» για να προσθέσει ότι επενδυτές έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να έρθουν στην χώρα μας εφόσον υπάρξει ουσιαστική ρύθμιση του χρέους.» Με επενδυτές που μιλώ σε Ουάσιγκτον, Φραγκφούρτη και αλλού μου λένε ότι αν έρθει λύση χρέους και ποσοτική χαλάρωση θα εκδηλωθεί τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον. Εγώ είμαι αισιόδοξος για την ανάπτυξη το 2017 και 2018 αλλά για να είναι βιώσιμη η ανάπτυξη θέλουμε άλλο επιχειρηματικό μοντέλο».

Τέλος, απαντώντας στην αντιπολίτευση που κατηγόρησε την κυβέρνηση για απομόνωση από τις διεθνείς και ευρωπαϊκές εξελίξεις, είπε με εμφανή ειρωνική διάθεση: «Τέτοια απομόνωση έχουμε να δούμε από το 1956 που η Γκρέις Κέλι παντρεύτηκε τον πρίγκιπα του Μονακό και η Λαίδη Νταϊάνα τον πρίγκιπα Κάρολο».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.