Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Ο τρόπος για να προβλεφθεί ένα έμφραγμα μέχρι και 10 χρόνια πριν εκδηλωθεί


Οι ειδικοί μπορούν να προβλέψουν το ενδεχόμενο εμφάνισης εμφράγματος ή αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου...


 5-10 χρόνια νωρίτερα γνωρίζοντας απλώς την αγγειακή ηλικία ενός ατόμου.
Ο προσδιορισμός της αγγειακής ηλικίας μπορεί να γίνει με τον υπερηχογραφικό έλεγχο των αγγείων.
«Αν έχετε οικογενειακό ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου, αορτικό ανεύρυσμα ή πάσχετε από κακή κυκλοφορία αίματος, εάν καπνίζετε, έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη ή υψηλή χοληστερόλη, τότε η μέτρηση του έσω μέσου χιτώνα των καρωτίδων αρτηριών είναι αυτό που πραγματικά χρειάζεστε. Η έγκαιρη ανίχνευση με τη χρήση υπερήχων κάνει όλη τη διαφορά. Είναι μη επεμβατική, ανώδυνη και οικονομικά ανταποδοτική. Μπορεί δε να προβλέψει την ύπαρξη αθηρωμάτωσης σε άλλο σημείο του σώματος και ιδιαίτερα την παρουσία στεφανιαίας νόσου» επισημαίνει ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας στο ΑΠΘ και πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης για την παχυσαρκία, τον διαβήτη και τους υψηλού κινδύνου ασθενείς, Βασίλης Κώτσης.
Όπως αναφέρει ο κ. Κώτσης, η μέτρηση του πάχους του έσω χιτώνα των αγγείων με βάση τελευταίες έρευνες, βοηθά τους ειδικούς να κατανοήσουν την αθηρωμάτωση, τη σοβαρότητά της και την εξέλιξή της. Ταυτόχρονα, βοηθά σημαντικά στην έγκαιρη διάγνωση της αθηρωμάτωσης των αγγείων και με αυτό τον τρόπο μειώνει τους κινδύνους, συμβάλλει στον αποτελεσματικό σχεδιασμό της κλινικής αντιμετώπισης και στις καλύτερες προσδοκίες των ασθενών, αφού μπορεί να προβλέψει την εξέλιξη της υγείας ενός ανθρώπου, ο οποίος από την ύπαρξη απλών παραγόντων κινδύνου όπως η υπέρταση ή τα αυξημένα λιπίδια φτάνει μετά από αρκετό χρονικό διάστημα, συνήθως 5-10 ετών, να εμφανίσει έμφραγμα ή αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.