Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

Ουρές στα ΑΤΜ της Βενεζουέλας για αναλήψεις... 1,30 ευρώ!


Ώρες αναμονής για τους πολίτες της χώρας, με ημερήσιο όριο ανάληψης τα 6.000 μπολιβάρ (1,30 ευρω)...




Σε οδύσσεια έχει μεταβληθεί η καθημερινότητα των πολιτών της χώρας στην προσπάθειά τους να αγοράσουν βασικά καταναλωτικά αγαθά. Πέραν των πολύ σοβαρών ελλείψεων στην αγορά, οι Βενεζουελανοί βρίσκονται αντιμέτωποι τόσο με τον περιορισμό στο ημερήσιο όριο αναλήψεων, όσο και με τα άδεια ATM.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, κάθε κάτοικος δικαιούται κάθε ημέρα να προβαίνει σε ανάληψη ως 6.000 μπολιβάρ - την ώρα που στη χώρα ένα πακέτο ρύζι κοστίζει γύρω στα 3.500 μπολιβάρ.

Όμως αυτό είναι ένα από τα προβλήματα. Ακόμα και με αυτό το όριο αναλήψεων, τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης συχνά ξεμένουν από μετρητά, προς απογοήτευση των πολιτών που περιμένουν με τις ώρες σε κάποια ουρά. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Domingris Montano, που σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο χρειάστηκε να στηθεί στην ουρά έξι ATM, για να συγκεντρώσει το ποσό των 6.000 μπολιβάρ, ώστε να μπορέσει να προβεί στις αγορές της.

Πάντως οι ουρές δεν είναι κάτι καινούργιο για τη Βενεζουέλα, μια χώρα που η οικονομία της έχει διαλυθεί, ο πληθωρισμός καλπάζει και το νόμισμά της -μόνο τον Νοέμβριο- υποτιμήθηκε κατά 67% έναντι του δολαρίου. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι στην μαύρη αγορά συναλλάγματος τα 6.000 μπολιβάρ του ημερήσιου ορίου ανάληψης ισοδυναμούν με 1,30 δολάρια. Και παρότι υπάρχει η επίσημη ισοτιμία που έχει οριστεί από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, όπως αναφέρει το Bloomberg, κανείς δεν ασχολείται μαζί της, αλλά όλοι έχουν επικεντρωθεί στην "ισοτιμία" της μαύρης αγοράς. Σύμφωνα με αυτή, το μεγαλύτερο χαρτονόμισμα, αυτό των 100 μπολιβάρ, αξίζει σχεδόν δύο σεντ του δολαρίου. Αντίθετα, το χαρτονόμισμα των 2 μπολιβάρ θεωρείται άνευ αξίας.

Η έλλειψη ρευστών επηρεάζει ως επί το πλείστον τα φτωχότερα και ασθενέστερα στρώματα της κοινωνίας, τα οποία δεν έχουν επαφή με το πλαστικό χρήμα. Και ατυχώς για αυτά η πρόσβασή τους σε υπηρεσίες και βασικά αγαθά απαιτεί μετρητά. Βέβαια, ακόμα και με τη χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών, τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα, καθώς αλλού γίνονται δεκτές και αλλού όχι.

Οπότε τα ΑΤΜ "βασιλεύουν", σημειώνει το Bloomberg, το οποίο αναφέρει ότι ακόμα και αν αυτά "στεγνώσουν" από μετρητά η ουρά παραμένει, με τον κόσμο να ελπίζει ότι σύντομα θα εμφανιστεί η χρηματαποστολή που θα τα ανεφοδιάσει. Έτσι, για να αποκτήσει κάποιος ένα ποσό που θα ισούται με 6 δολάρια -ποσό που αντιστοιχεί στο 1/3 του κατώτατου μισθού- θα πρέπει να περιμένει με τις ώρες μπροστά από κάποιο μηχάνημα ανάληψης.

Πάντως, όπως αναφέρει το πρακτορείο, παρά την ασύλληπτη ταλαιπωρία, οι πολίτες στις ουρές έχουν επιδείξει αξιοθαύμαστη υπομονή και δεν έχουν σημειωθεί έκτροπα, όμως είναι έκδηλη η απογοήτευσή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.