Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2016

Στήνουν παγίδα με το αφορολόγητο μέσω πλαστικών καρτών


Αυτές τις μέρες γίνονται διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια για το ποιες αποδείξεις θα ισχύουν για τα αφορολόγητο με πλαστικό χρήμα και ποιες θα αποκλειστούν...Οι Θεσμοί ζητούν να αποκλειστούν οι δαπάνες ενοικίου, στεγαστικών δανείων και των ΔΕΚΟ, καθώς και οι λογαριασμοί για ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, κινητή και λplaσταθερή τηλεφωνία, δόσεις δανείων, ενοίκιο, κοινόχρηστα, ασφάλιστρα ακόμη και τα έξοδα για τα διόδια.

Τί σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως πάρα πολλοί φορολογούμενοι δεν θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν το απαραίτητο ποσό και επομένως θα μειωθεί το αφορολόγητο και συνεπώς θα πληρώσουν περισσότερους φόρους.

Παρότι τα ποσοστά 10% ως 20% φαίνονται σχετικά μικρά στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι. Ας πάρουμε το παράδειγμα ενός οικογενειάρχη με 32.000 ευρώ φορολογητέο εισόδημα με δύο παιδιά και ας υποθέσουμε ότι πληρώνει ενοίκιο 400 ευρώ το μήνα, έχει ΕΝΦΙΑ 400 ευρώ από το σπίτι που κληρονόμησε ή άλλη ακίνητη περιουσία, και έχει καταναλωτικό δάνειο για το οποίο καταβάλλει 200 ευρώ το μήνα.

Ο φορολογούμενος του παραδείγματος υποχρεούται να συγκεντρώσει 6.400 αποδείξεις με πλαστικό χρήμα ή άλλες ηλεκτρονικές μορφές πληρωμών. Αν δεν τα καταφέρει τότε θα πληρώσει παραπάνω φόρο 22% σε ένα μέρος του αφορολόγητου που δεν θα καλυφθεί.

Ας κάνουμε τώρα τους λογαριασμούς. Από το φορολογητέο εισόδημα θα πρέπει να αφαιρέσουμε 6.400 ευρώ που είναι φόρος που αναλογεί, καθώς και 720 ευρώ περίπου της εισφοράς αλληλεγγύης, τα 400 ευρώ του ΕΝΦΙΑ και τα 2.400 τις δόσεις του δανείου και τα 4.800 του ενοικίου.

Συνεπώς το εισόδημα για το ποίο θα πρέπει να συγκεντρώσει 6.400 αποδείξεις με πλαστικό χρήμα περιορίζεται σε 15.280 ευρώ, δηλαδή ουσιαστικά μιλάμε για το 40% και πλέον του εισοδήματος.

Αν από αυτά αφαιρεθούν επίσης οι δαπάνες ΕΝΦΙΑ, ηλεκτρικό, νερό, σταθερή και κινητή τηλεφωνία, κοινόχρηστα και διόδια, γίνεται αντιληπτό πλέον ότι ο φορολογούμενος του παραδείγματος για να κερδίσει το αφορολόγητο θα πρέπει να έχει πληρώσει με αποδείξεις όχι μόνο το 20% όπως λέγεται, αλλά πάνω από το 50% του εισοδήματος.

Την παγίδα αυτή έχει αντιληφθεί το υπουργείο Οικονομικών και στις διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια ζητάει να μην εξαιρεθούν το ενοίκιο, οι δόσεις των δανείων, τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ οι αποδείξεις από την κινητή και σταθερή τηλεφωνία, τα ασφάλιστρα, καθώς και το διόδια.

Πάντως, προς το παρόν έχουν γίνει αποδεκτές για τον υπολογισμό του αφορολόγητου οι αποδείξεις για τρόφιμα, ρούχα, παπούτσια, ηλεκτρικά είδη, ηλεκτρονικά είδη, έπιπλα, εστιατόρια, καφετέριες, κέντρα διασκέδασης, λογιστές, γιατρούς, δικηγόρους, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι το αφορολόγητο ισχύει για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.