Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

''Βροχή'' προστίμων σε πρακτορεία μοντέλων


Στην επιβολή μεγάλων χρηματικών προστίμων προχώρησε η Βρετανία σε πέντε πρακτορεία...


 μοντέλων, αλλά και στην εμπορική τους ένωση, καθώς κρίθηκαν ένοχοι για τη σύναψη μυστικών συμφωνιών, όπως και για κάποιες περιπτώσεις που αφορούσαν τον καθορισμό των αμοιβών (price fixing) –που λάμβαναν για κάποιες εργασίες όπως είναι οι φωτογραφίσεις για περιοδικά μόδας και η συμμετοχή στις διαφημιστικές εκστρατείες– τα μοντέλα που εκπροσωπούσαν.
Συνολικά τα πέντε πρακτορεία μοντέλων κλήθηκαν να καταβάλουν για τις παράνομες ενέργειές τους χρηματικό πρόστιμο που αγγίζει τα δύο εκατομμύρια δολάρια.
Η Αρχή Ανταγωνιστικότητας και Αγορών, που επιλήφθηκε της υπόθεσης, ανακοίνωσε ότι τα βρετανικά πρακτορεία μοντέλων FM Models, Models 1, Premier, Storm και Viva βρίσκονταν σε συχνή επαφή με την εμπορική ένωση των πρακτορείων (ΑΜΑ) και οι συζητήσεις τους είχαν ως αντικείμενο τις οικονομικές διαβουλεύσεις που είχαν με τους πελάτες που εκπροσωπούσαν.
Ειδικότερα, όπως διαπιστώνει στην ανακοίνωσή της η Αρχή Ανταγωνιστικότητας και Αγορών, «τα μέρη που συμμετείχαν στις συζητήσεις αντάλλασσαν πληροφορίες και συζητούσαν ενδελεχώς τις αμοιβές και τις πολιτικές τιμολόγησης, πάντα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με συγκεκριμένους πελάτες.
Σε κάποιες περιπτώσεις, τα πρακτορεία κατέληγαν σε μια ελάχιστη τιμή για τις υπηρεσίες αυτών που εκπροσωπούσαν ή συμφωνούσαν να ακολουθήσουν μια ενιαία προσέγγιση όσον αφορά τον καθορισμό των αμοιβών».
Η βιομηχανία των μοντέλων, αξίζει να σημειωθεί, στη Βρετανία έχει μεγάλη παράδοση και λάμψη, και μέσα από τα βρετανικά πρακτορεία κατέκτησαν τις πασαρέλες τοπ μόντελ όπως είναι η Κέιτ Μος και η Ναόμι Κάμπελ, που σήμερα είναι πασίγνωστες ανά τον κόσμο.

Κοινή ανακοίνωση
Μετά την επιβολή του προστίμου, τα πρακτορεία μοντέλων Models, 1 Premier και Storm εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν ότι πρόκειται να ασκήσουν έφεση έναντι της απόφασης της Αρχής Ανταγωνισμού και Αγορών, τονίζοντας ότι δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα στοιχεία που να υποδεικνύουν κατά ποιο τρόπο οι πρακτικές που ακολουθήθηκαν από τα πρακτορεία αποτέλεσαν πλήγμα κατά της ανταγωνιστικότητας στη Βρετανία.
«Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών, παρότι δεν μπόρεσε να προσκομίσει επαρκή στοιχεία, αποφάσισε να προχωρήσει στην επιβολή προστίμων τα οποία δεν συνάδουν με τις αρχές που η ίδια πρεσβεύει και δεν είναι συγκρίσιμα με αυτά που η ίδια Αρχή επέβαλε σε άλλες περιπτώσεις του παρελθόντος», καταλήγει η ανακοίνωση.
Η ρυθμιστική αρχή, εξάλλου, επισήμανε ότι μελετήθηκαν οι φωτογραφίες από τις φωτογραφίσεις μόδας στα περιοδικά, όπως εξάλλου και οι διαφημιστικές εκστρατείες, για κάποιες από τις οποίες τα μοντέλα είχαν εισπράξει περισσότερες από δέκα χιλιάδες στερλίνες.
Η σχετική ανακοίνωση, πάντως, καταλήγει ότι μεταξύ των εμπλεκομένων δεν υπάρχουν και τα λεγόμενα τοπ μόντελ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.