Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Μπορεί να τιναχτεί στον αέρα η διάσωση της "Μαρινόπουλος";


Χωρίς εισηγητή η υπόθεση στο Πρωτοδικείο, 40 μέρες μετά την εκδίκαση της αίτησης...



Έντονες καθυστερήσεις «παίζονται» στη διαδικασία έκδοσης απόφασης επί της αίτησης υπαγωγής των Μαρινόπουλος, Ξυνός, Express Market και Πειραϊκόν στο άρθρο 106 β&θ του Πτωχευτικού Κώδικα, αφού έως και χθες κανένας εισηγητής δεν είχε «χρεωθεί» την υπόθεση της εξυγίανσης της Μαρινόπουλος, παρά το γεγονός ότι η εκδίκαση της αίτησης υπαγωγής στο 106 β&θ έλαβε χώρα στις 19 Οκτωβρίου και στις 27 του ίδιου μήνα έκλεισε ο φάκελος του αιτήματος.

Οι πληροφορίες της «Ν» αναφέρουν ότι το ζήτημα της ανάθεσης της υπόθεσης σε εισηγητή δικαστή θα δρομολογηθεί εντός της τρέχουσας εβδομάδας. Για την ιστορία, επί του διαδικαστικού μετά την εισήγηση πρέπει να υπάρξει διάσκεψη της έδρας, να εκδοθεί η απόφαση και αυτή να δημοσιευθεί ώστε αμέσως μόλις καθαρογραφεί η απόφαση να τρέξει και ο μήνας των τριτανακοπών.

Η καθυστέρηση των 40 και πλέον ημερών που καταγράφεται επί της διαδικασίας στο Πρωτοδικείο, σε καμία περίπτωση δεν λειτουργεί υπέρ της επίτευξης του εγχειρήματος που αφορά τη μεγαλύτερη προσπάθεια εξυγίανσης εταιρείας -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- στην εγχώρια αγορά.

Κρίσιμες ημερομηνίες

Όπως αναφέρουν νομικοί κύκλοι που πρόσκεινται στη διαδικασία «πέρα από το προφανές, δηλαδή τα ασφυκτικά περιθώρια που έχουν απομείνει, προκειμένου η έκδοση της απόφασης να πραγματοποιηθεί εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων που περιλαμβάνονται ρητά στα κείμενα της συμφωνίας που έχουν υπογραφεί μεταξύ της Σκλαβενίτης, της Μαρινόπουλος και των τραπεζών, ήτοι τη 14η Φεβρουαρίου του 2017, υπάρχει ακόμα μια κρίσιμη ημερομηνία, αυτή της 30ής Ιανουαρίου».

Όπως εξηγούν οι ίδιοι, στις 30.1.2017 εκπνέει το τετράμηνο (σ.σ.: μετρά από την ημερομηνία κατάθεσης του αιτήματος υπαγωγής στο άρθρο 106 β&θ, ήτοι 30 Σεπτεμβρίου) στη διάρκεια του οποίου με βάση τα προβλεπόμενα του νόμου αναστέλλονται αυτόματα τα μέτρα, εκκρεμή ή μη, ατομικής και συλλογικής αναγκαστικής εκτέλεσης κατά της Μαρινόπουλος για την ικανοποίηση απαιτήσεων που έχουν γεννηθεί πριν την κατάθεση της συμφωνίας εξυγίανσης. Η ανωτέρω αναστολή δεν μπορεί να υπερβαίνει τους τέσσερις μήνες (Νόμοι 3588/2007 Άρθρο 106β).

Προμηθευτές - εργαζόμενοι

Σημειώνεται ότι την αίτηση για την υπαγωγή στο άρθρο 106β-θ συνόδευε ταυτόχρονη παραίτηση από την αίτηση υπαγωγής των εταιρειών στο άρθρο 99 που είχε καταθέσει η Μαρινόπουλος τον Ιούνιο, προκειμένου τότε να προστατευτεί από διαταγές πληρωμής, αναγκαστικών εκτελέσεων και λοιπών ενεργειών, που απειλούσαν να οδηγήσουν την αλυσίδα σε άμεση κατάρρευση.

Σε αυτό το πλαίσιο, μερίδα προμηθευτών εκφράζει έντονη ανησυχία χαρακτηρίζοντας ως «ιδιαίτερα δυσάρεστες» τις συνέπειες των καθυστερήσεων, οι οποίες δύνανται να προκαλέσουν το ναυάγιο της συμφωνίας.

Αντίστοιχα, νευρικότητα επικρατεί και από πλευράς των 11.500 περίπου εργαζομένων, που «ξορκίζουν» το κακό σενάριο της μη επίτευξης συμφωνίας.

Ωστόσο, δεδομένου ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει μέχρι να τελειώσει, το εγχείρημα παραμένει σε εξέλιξη και στην παρούσα φάση η επανατροφοδότηση των καταστημάτων της Μαρινόπουλος εν όψει και της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων θα πρέπει να βρεθεί στο επίκεντρο, προκειμένου το δίκτυο να καταστεί και πάλι ελκυστικό για τους καταναλωτές.

Εξάλλου, στον βαθμό που τηρηθούν τα στενά χρονικά περιθώρια θα «τρέξει» ο σχεδιασμός που προβλέπει το «ξεκλείδωμα» κεφαλαίων ύψους 477 εκατ. ευρώ και θα ξεκινήσει η αποπληρωμή των οφειλών της Μαρινόπουλος από τη Σκλαβενίτης, η οποία τοποθετείται στο δεύτερο εξάμηνο του νέου έτους.

*από την Ναυτεμπορική/ρεπορτάζ: Δανάη Αλεξάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.