Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016

Τι σημαίνει η επιστροφή του Σάλλα, μέσω Παγκρήτιας Τράπεζας;


Νέα δεδομένα για τις συνεταιριστικές τράπεζες και νέους ορίζοντες για την Παγκρήτια Τράπεζα σηματοδοτεί η είσοδος του Μιχάλη Σάλλα στην αύξηση του συνεταιριστικού κεφαλαίου της Παγκρήτιας...



Η συμμετοχή του έμπειρου τραπεζίτη ως στρατηγικού επενδυτή και μεγαλύτερου μετόχου στη μεγαλύτερη συνεταιριστική τράπεζα της χώρας αναμένεται να βοηθήσει πολλαπλά όχι μόνο την εφεξής πορεία της Παγκρήτιας. Σηματοδοτεί, επίσης, αναβάθμιση του ρόλου των συνεταιριστικών τραπεζών, την οποία επιθυμούν τόσο η κυβέρνηση όσο και οι εποπτικές Αρχές προκειμένου να καλύψουν το κενό των εμπορικών τραπεζών στο κομμάτι των χρηματοδοτήσεων προς μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Πλέον, όπως φαίνεται, το σενάριο για τις συνεταιριστικές δεν θέλει μεταξύ τους συγχωνεύσεις, αλλά ισχυρή αυτόνομη παρουσία. Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες του "Κ", ξένα funds βλέπουν πολύ θετικά την είσοδό τους στην ελληνική τραπεζική αγορά μέσω της απόκτησης τραπεζικής άδειας την οποία κατέχουν οι συνεταιριστικές και η οποία μπορεί να διευρυνθεί.

Η συμφωνία

Στο βάθος του ορίζοντα διαμορφώνεται ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο και ρόλος για τις συνεταιριστικές τράπεζες. Τις προοπτικές αυτές φαίνεται πως διακρίνει ο οξυδερκής τραπεζίτης, Μ. Σάλλας, προχωρώντας σε μία ακόμη από τις πρωτοποριακές κινήσεις του στο τραπεζικό επιχειρείν.

Η συμφωνία που υπέγραψε ο επίτιμος πλέον πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς με τη διοίκηση της Παγκρήτιας Τράπεζας προβλέπει τη συμμετοχή του, με ποσοστό τουλάχιστον 15% επί του συνόλου των συνεταιριστικών μερίδων, στην αύξηση συνεταιριστικού κεφαλαίου της τράπεζας που θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 31 Ιανουαρίου 2017.

Η Παγκρήτια είναι η μεγαλύτερη συνεταιριστική τράπεζα της χώρας, με περισσότερους από 83.000 συνεταίρους, 1,6 δισ. ευρώ δάνεια και 1 δισ. ευρώ καταθέσεις (πάνω από 13% σε όλη την κρητική αγορά και πάνω από 20% στο νομό Ηρακλείου). Το 85% του συνόλου των δανείων της τράπεζας είναι δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στων οποίων τη χρηματοδότηση η τράπεζα κατέχει σημαντική θέση στην Κρήτη. Η Παγκρήτια διαθέτει επίσης εκτεταμένο δίκτυο εξυπηρέτησης πελατών με 47 καταστήματα στην Κρήτη, παρουσία σε Αττική, Θεσσαλονίκη & Μήλο (συνολικά 54 καταστήματα πανελλαδικά και επιπλέον 12 σημεία εξυπηρέτησης).

Στην ανακεφαλαιοποίηση των μη συστημικών τραπεζών τον περασμένο Δεκέμβριο, η Παγκρήτια κάλυψε τις ανάγκες του δυσμενούς σεναρίου, αλλά με πρωτοβουλία της η διοίκηση της τράπεζας, έθεσε τον στόχο της κεφαλαιακής ενίσχυσης πολύ υψηλότερα. Συγκεκριμένα, η Παγκρήτια υπερκάλυψε τον στόχο των 61 εκατ. ευρώ που είχαν οριστεί ως οι απαιτούμενες νέες κεφαλαιακές της ανάγκες, καταφέρνοντας να συγκεντρώσει 69,15 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, διατηρήθηκε ανοιχτή, χωρίς καταληκτική ημερομηνία, η διαδικασία της αύξησης του συνεταιριστικού κεφαλαίου, προκειμένου να συγκεντρωθούν κεφάλαια κοντά στον στόχο των 130 εκατ. ευρώ που είχε θέσει η διοίκηση.

Οι προοπτικές

Οι προοπτικές της Παγκρήτιας Τράπεζας μετά την είσοδο του Κρητικού Μ. Σάλλα στο συνεταιριστικό της κεφάλαιο, θα ενισχυθούν στο μέγιστο βαθμό, αν κρίνει κανείς από το "αποτύπωμα" του Μιχ. Σάλλα στο τραπεζικό και επιχειρηματικό γίγνεσθαι της χώρας τα τελευταία 25 χρόνια.

Στη διαδρομή αυτή, ο Μιχ. Σάλλας κατέστησε την Τράπεζα Πειραιώς τον μεγαλύτερο τραπεζικό όμιλο στην Ελλάδα, ο οποίος προχώρησε σε πρωτοποριακές κινήσεις σε όλο το φάσμα του χρηματοοικονομικού τομέα.

Σημειώνεται ότι, όταν ιδιωτικοποιήθηκε το 1991 και ανέλαβε τη διοίκηση ο Μιχ. Σάλλας, η Τράπεζα Πειραιώς αποτελούσε μόλις το 0,1% της τραπεζικής αγοράς, με ενεργητικό περίπου 75 εκατ. ευρώ, δίκτυο 12 καταστημάτων και 220 εργαζομένους σε όλη την Ελλάδα.

Αποχωρώντας από τη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, όπου παραμένει επίτιμος πρόεδρος, ο Μ. Σάλλας άφησε πίσω του τον μεγαλύτερο τραπεζικό όμιλο, με ενεργητικό περίπου 90 δισ. ευρώ.

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" που κυκλοφορεί

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.