Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Βαριά μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους - Ενεργοποιείται ο κόφτης


Νέο πακέτο ακόμη πιο βαριών μέτρων κι ενεργοποίηση του κόφτη φέρνει η ελάφρυνση του χρέους κατά 40 δισ. ευρώ έως το 2060, τη στιγμή που οι Έλληνες μόνο το 2016 πλήρωσαν επιπλέον 9 δισ. φόρους!...



Τα καλά νέα είναι ότι το Eurogroup ενέκρινε το πακέτο των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Τα άσχημα νέα είναι ότι οι επικεφαλής της τρόικας επιστρέφουν στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να διαπραγματευτούν με την ελληνική κυβέρνηση ένα «ισχυρό πακέτο μέτρων», το οποίο θα διασφαλίζει την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ και μετά το 2018.

Τα μέτρα τα οποία παρουσίασε ο Επικεφαλής του ESM για το χρέος, και θα αποφέρουν απομείωση χρέους περίπου 40 δις€ έως το 2060, συμπυκνώνονται σε τέσσερα σημεία:

Εξομάλυνση προφίλ αποπληρωμής του EFSF βάσει των υφιστάμενων μέσων σταθμισμένων ωριμάνσεων, στα 32,5 έτη
Άρση της αύξησης του επιτοκιακού περιθωρίου κατά 200 μονάδες βάσης, για την εξαγορά χρέους του δεύτερου ελληνικού προγράμματος
Τη χρήση της χρηματοδοτικής στρατηγικής του ESM/EFSF μέσω:

α) ανταλλαγής τίτλων του ESM/EFSF που στηρίζουν τα δάνεια για την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση στην Ελλάδα

β) swap επιτοκίων του ESM για τον περιορισμό του ρίσκου από υψηλότερα επιτόκια στις αγορές

γ) εισαγωγή ανάλογης χρηματοδότησης για μελλοντικές εκταμιεύσεις στην Ελλάδα υπό το τρέχον πρόγραμμα

Τα αρνητικά της απόφασης

Βέβαια η απόφαση των υπουργών επεφύλασσε και αρνητικά νέα, αφού ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ παραμένει αμετάβλητος για το 2018 και για τα επόμενα χρόνια, άρα δεν αποκλείεται να έρθουν και νέα μέτρα, ενώ στο πακέτο αυτό, προκύπτει ότι θα περιληφθεί και ένας νέου τύπου «κόφτης» σε κάθε μη τήρηση των συμφωνηθέντων.

Στο άλλο μεγάλο μέτωπο, δηλαδή αυτό της δεύτερης αξιολόγησης, για ακόμα μια φορά αναδείχθηκε η αδυναμία μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών θα βρουν κοινό τόπο στα εργασιακά, με αποτέλεσμα να χαθεί ακόμα ένα χρονικό ορόσημο που είχε θέσει η κυβέρνηση. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχίσουν σε τεχνικό επίπεδο, ενώ θα υπάρξει και νέα κάθοδος στην Αθήνα των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών. Πλέον το νέο χρονικό ορόσημο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα πρέπει να θεωρείται η πρώτη συνεδρίαση του Eurogroup για το 2017 στις 26 Ιανουαρίου.

Η μπάλα τώρα επανέρχεται στο ελληνικό γήπεδο και το παιχνίδι έχει όλα τα χαρακτηριστικά… ντέρμπι. Το νέο καρότο, με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης (εφόσον δεν υπάρχουν ανατροπές) στις αρχές του 2017, φαίνεται πως θα είναι η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.