Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

ΣΕΒ: "Κουρέψτε" τα κόκκινα δάνεια όχι το χρέος για να έρθει η ανάπτυξη


Στην ανάγκη μείωσης των κόκκινων δανείων, προκειμένου να τονωθεί η ανάπτυξη, χάρη στο φθηνότερο κόστος χρήματος, εστιάζει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων που εκδίδει...



Στην ανάλυση του Συνδέσμου, εκτιμάται ότι η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων εισέρχεται σε μία νέα φάση, με την υιοθέτηση συγκεκριμένων στόχων από τις τράπεζες. Η επιτυχία του εγχειρήματος, τονίζεται, θα κριθεί από:

Την επαναφορά της οικονομίας σε πορεία ανάκαμψης και

Τη δημιουργία ενός κατάλληλου πλαισίου εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών και αποτελεσματικών ρυθμίσεων στο προπτωχευτικό και πτωχευτικό στάδιο, περιλαμβανομένης της λειτουργίας μιας δευτερογενούς αγοράς προβληματικών δανείων.

Κατά τον ΣΕΒ, επομένως, αποτελεί επιτακτική ανάγκη η συνέχιση της ομαλής εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής, καθώς εγγυάται την αποκατάσταση συνθηκών εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Είναι, όμως, εξίσου σημαντικό - επισημαίνει - τώρα που έχουν αρχίσει να διαφαίνονται ισχυρές ενδείξεις ανάκαμψης της οικονομίας, να μην ανατραπούν οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για τελική έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια.

Ως αποτέλεσμα, προτείνει τη δημιουργία ενός επενδυτικού σοκ στη βάση της ταχύτερης υλοποίησης των φιλικών προς την ανάπτυξη μεταρρυθμίσεων και μιας αποδεδειγμένης πορείας δημοσιονομικής πειθαρχίας που παράγει πρωτογενή πλεονάσματα με βιώσιμο τρόπο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η αδυναμία πρόσβασης των επιχειρήσεων - και ειδικά των μικρότερων και μεσαίων επιχειρήσεων - σε χρηματοδότηση με τους ίδιους όρους που επικρατούν στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης, θέτει σε αμφιβολία την αναπτυξιακή προοπτική της οικονομίας.

Μάλιστα, η κατάσταση αυτή παραμένει σταθερά δυσμενής ενώ οι αποδυναμωμένες τόσο από πλευράς κύκλου εργασιών και κερδών όσο και κεφαλαίων ελληνικές επιχειρήσεις έχουν εξαιρετικά μεγάλη ανάγκη κεφαλαίων.

Κατά τον ΣΕΒ, είναι επιτατική η ανάγκη να αξιοποιηθεί η συγκυρία και να δοθεί μια λύση για την ταχεία εξάλειψη αυτής της κατάστασης, καθώς «πολλές επιχειρήσεις δεν θα αντέξουν την παρατεταμένη πιστωτική ασφυξία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.