Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

Νέα προσφυγή κατά του brexit στην Βρετανία


Αντιμαχόμενοι στην αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση ετοιμάζονται να εκκινήσουν μια νέα νομική δράση αυτήν την εβδομάδα, η οποία ενδεχομένως να παρεμποδίσει περαιτέρω τα σχέδια της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για το Brexit, αναφέρει η εφημερίδα Sunday Times...



Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα μέλη της εκστρατείας αυτής θα στείλουν την Δευτέρα μια επιστολή στην βρετανική κυβέρνηση, στην οποία θα τονίζουν ότι θα προσφύγουν στο Ανώτερο Δικαστήριο σε μια προσπάθεια να παραμείνει η Βρετανία στην ενιαία αγορά.

Οι προσφεύγοντες θα επιδιώξουν έναν δικαστικό έλεγχο σε μια προσπάθεια να δώσουν στους βουλευτές ένα νέο δικαίωμα αρνησικυρίας σχετικά με τους όρους αποχώρησης της Βρετανίας από την Ενωση.

Επιχειρηματολογούν ότι η κυβέρνηση "δεν έχει εντολή" να αποσύρει την χώρα από την ενιαία αγορά καθώς η συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου σε αυτήν δεν αναφερόταν σε ψηφοδέλτιο του δημοψηφίσματος που έγινε στις 23 Ιουνίου και δεν αποτελεί μέρος της διακήρυξης του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος για τις εκλογές του 2015.

Η Μέι, έχει υποσχεθεί ότι θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας και την ενεργοποίηση των διαπραγματεύσεων για το διαζύγιο με ΕΕ έως τα τέλη Μαρτίου και υποστηρίζει πως, ως επικεφαλής της κυβέρνησης, έχει τη συνταγματική εξουσία σε ό,τι αφορά τις εξωτερικές υποθέσεις, περιλαμβανομένης και της ανάκλησης των διεθνών συνθηκών.

Στις αρχές Νοεμβρίου δικαστήριο του Λονδίνου απεφάνθη ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να επικαλεστεί το άρθρο 50 χωρίς να έχει προηγουμένως εξασφαλίσει τη συναίνεση του κοινοβουλίου. Την περασμένη Δευτέρα το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας ξεκίνησε να εξετάζει την έφεση που κατέθεσε η βρετανική κυβέρνηση εναντίον της απόφασης.

Οι Sunday Times ανέφεραν πως η νέα δικαστική υπόθεση βασίζεται στο κατά πόσον η κυβέρνηση θα χρειαστεί επίσης να ενεργοποιήσει και άλλα νομικά μέτρα, όπως το άρθρο 127 της Συμφωνίας για τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρo, ώστε να αποχωρήσει από την ενιαία αγορά.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, υπουργοί υποστηρίζουν ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει αυτομάτως από την ενιαία αγορά με την αποχώρηση της από την ΕΕ. Αλλά όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, στην περίπτωση που οι προσφεύγοντες κερδίσουν την νέα νομική υπόθεση, η κυβέρνηση θα χρειαστεί να λάβει την έγκριση των βουλευτών.

Μια ομάδα βρετανών και ιρλανδών δικηγόρων επίσης επιδιώκει να κινηθεί νομικά εναντίον της απόφασης της Βρετανίας για αποχώρηση από την ΕΕ προσφεύγοντας στο Ανώτερο Δικαστήριο της Ιρλανδίας για να προσπαθήσει να εδραιώσει αν το Brexit μπορεί να αντιστραφεί μόλις ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το διαζύγιο με την ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.