Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2016

Citi για τις... παροχολογίες Τσίπρα: Αυξάνουν τον πολιτικό κίνδυνο


Οι δανειστές αιφνιδιάστηκαν από την ανακοίνωση του «δώρου» Τσίπρα και μάλιστα όχι ευχάριστα, όπως επισημαίνει η Citigroup σε νέο της report...
O Έλληνας πρωθυπουργός μοίρασε 617 εκατ. ευρώ ή το 0,35% του ΑΕΠ σε 1,6 εκατ. συνταξιούχους, ενώ «πάγωσε» την προγραμματισμένη αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στα ελληνικά νησιά, λόγω του καλύτερου πρωτογενούς πλεονάσματος σε σχέση με τον στόχο.

Όπως τονίζει η Citi, τόσο η Κομισιόν όσο και ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, απάντησαν την Παρασκευή ότι τα δημοσιονομικά αυτά μέτρα δεν έχουν συμφωνηθεί με τους πιστωτές.

Η ανακοίνωση του κ. Τσίπρα «θέτει μια σειρά ερωτημάτων» σε σχέση με την ικανότητα της Ελλάδας να επιστρέψει στις αγορές πριν από το 2018, σημείωσε ο Regling, ενώ η ελληνική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν προτίθεται να εγκρίνει νέα μέτρα λιτότητας, μετά από την επιμονή του Eurogroup, την περασμένη εβδομάδα, ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι για μετά το 2018 θα παραμείνουν αμετάβλητη.

Ο ελληνικός Τύπος ανέφερε πως ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να εξετάζει το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση φτάσουν σε αδιέξοδο.

Όπως σχολιάζει η Citi, οι πολύ περιορισμένες παραχωρήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και την χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων από τους πιστωτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης την περασμένη εβδομάδα, θα αυξήσουν και πάλι τον πολιτικό κίνδυνο στην Ελλάδα, με την πιθανότητα πρόωρων εκλογών να αυξάνεται. Ωστόσο, όπως τονίζει, το εμπόδιο για την διεξαγωγή νέων εκλογών αυξάνεται μέρα με τη μέρα, αφού οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ χάνει δημοτικότητα και σήμερα βρίσκεται 15% πίσω από τη Νέα Δημοκρατία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.