Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

Το...true story Πόουλ Τόμσεν & ΔΝΤ και τα μέτωπα που ανοίγει


Το Ασκό του Αιόλου στην περιβόητη διαπραγμάτευση φαίνεται πως ανοίγει το άρθρο παρέμβαση του γεν. διευθυντή Ευρώπης του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν και του επικεφαλής οικονομολόγου του Ταμείου Μορίς Όμπστφελντ (σσ: «Το ΔΝΤ δεν ζητάει περισσότερη λιτότητα για την Ελλάδα»)...




Και τούτο διότι ο κ. Τόμσεν σπεύδει να απαντήσει ευθέως και δημοσίως τόσο προς την ελληνική κυβέρνηση όσο και προς τους Ευρωπαίους εταίρους για το «μείγμα» της συμφωνίας για το τρίτο μνημόνιο προβάλλοντας το δικό του «true story»: η ελληνική οικονομία δεν πηγαίνει πουθενά χωρίς εκ βάθρων μεταρρύθμιση αλλά και ελάφρυνση του χρέους.

Εν ολίγοις οι κ. Τόμσεν αφήνει αιχμές τόσο προς την ελληνική κυβέρνηση, κυρίως στο μέτωπο των δημοσιονομικών, καθιστώντας την υπεύθυνη για τον προσδιορισμό του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%, που το ΔΝΤ θεωρεί ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί (και σίγουρα όχι για σειρά ετών) όσο και προς τους Ευρωπαίους στέλνοντας το μήνυμα ότι «το χρέος της Ελλάδας είναι κατά πολύ μη βιώσιμο, και όσες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να γίνουν, το χρέος δεν θα ξαναγίνει βιώσιμο χωρίς σημαντική ελάφρυνση του χρέους».

Η δημόσια τοποθέτηση προκαλεί ήδη μεγάλες αναταράξεις στην Αθήνα και την Ευρώπη, οι οποίες όμως εν πολλοίς έπρεπε να ήταν αναμενόμενες με δεδομένο ότι στο Eurogroup συμφωνήθηκε κάτι για το χρέος που ουσιαστικά προκαταλάμβανε οποιαδήποτε συνεννόηση θα μπορούσε να υπάρξει μεταξύ των δανειστών.

Κόντρα Τσακαλώτου-Βελκουλέσκου

Σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση Τσακαλώτου και θεσμών υπό την σκιά της παρέμβασης Τόμσεν.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. μετά την συνάντηση "εκφράσαμε παράπονα ότι δεν πρέπει η διαπραγμάτευση να γίνεται μέσω μπλοκ" ενώ μετέφερε τη απάντηση που εισέπραξε από την Ντέλια Βελκουλέσκου ότι "δεν στόχευε να δυσκολέψει την διαπραγμάτευση αλλά να καταγράψει τις θέσεις του ταμείου".

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι "έγινε συζήτηση" για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού σχετικά με τις παροχές, αποφεύγοντας να διευκρινίσει ποια ήταν η κατάληξη. Η ίδια πηγή επέμενε ότι "δεν δώσαμε" δεσμεύσεις για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μετά το 2018.

Στην προκαταρκτική συζήτηση συμφωνήθηκε ότι θα υπάρχουν αρκετές συναντήσεις ακόμα σε τεχνικό επίπεδο και στο επίπεδο των επικεφαλής, με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Παραμένει άγνωστο όμως πόσο θα διαρκέσουν για να καταλήξουν σε αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.