Σάββατο 23 Απριλίου 2011

Αυξήθηκαν δραματικά τα συσσίτια της εκκλησίας

Κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης για τα συσσίτια από Έλληνες, που διανέμει η Εκκλησία της Ελλάδος σε όλη τη χώρα, καταγράφεται τους τελευταίους μήνες...



Ο Οικονομικός διευθυντής του Γενικού Φιλοπτώχου της Αρχιεπισκοπής, πατέρας Χρυσόστομος Συμεωνίδης, μιλώντας στο Capital.gr, περιγράφει την κατάσταση, σύμφωνα με την οποία «παρουσιάστηκε ένα αξιοσημείωτο φαινόμενο μετά τον περασμένο Σεπτέμβριο. Οι Έλληνες αυξήθηκαν και άγγιξαν το ποσοστό των μεταναστών, φτάνοντας στο 50%, ενώ πέρυσι ήταν στο 25%». Στην ουσία, δηλαδή, διπλασιάστηκαν ως ποσοστό των λαμβανόντων των μερίδων φαγητού.

Ο π. Χρυσόστομος λέει:

"Συνολικά, η Αρχιεπισκοπή μοιράζει καθημερινά στην Αθήνα, 365 ημέρες το χρόνο, 10.000 μερίδες φαγητό. Τις 5.000 τις παίρνουμε από catering, που επιλέχθηκε κατόπιν δημόσιου διαγωνισμού, και τις υπόλοιπες τις φτιάχνουν οι 150 ενορίες της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Οι υπόλοιπες ενορίες, γύρω από την Αθήνα και στην υπόλοιπη Ελλάδα, δίνουν συνολικά περί τις 250.000 μερίδες φαγητό την ημέρα. Οι δραστηριότητες των συσσιτίων για την Εκκλησία έχουν κόστος περίπου 2,85 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Αυτό αφορά στις 5.000 μερίδες. Οι υπόλοιπες 5.000, που παρασκευάζονται από τις ίδιες τις ενορίες, είναι το κόστος που το επωμίζονται κατευθείαν οι ενορίες. Μπορεί να είναι άλλο τόσο, γιατί εκεί θέλεις και κοινόχρηστα να πληρώνεις και κάποιο κόσμο να βοηθάς. Έχουμε περίπου στους 2.000 εθελοντές. Χορηγίες υπάρχουν, δεν είναι αρκετές, χρειάζονται κι άλλες. Η Εκκλησία μπορούμε να πούμε ότι δεν δίνει κάτι σπουδαίο. Αλλά αυτό το συσσίτιο, με τις 10.000 μερίδες στην Αθήνα, μπορεί στατιστικά να το δει κάποιος ότι αποτρέπει 100 ληστείες, μικρές, περιπτέρων. Ή 100 κλοπές τσαντών. Δεν το αποτρέπει σε μεγάλο βαθμό, αλλά γίνεται. Αντιμετωπίσαμε πάρα πολλά προβλήματα, ειδικά στο κεντρικό συσσίτιο, με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα της περιοχής.  Επίσης, αντιμετωπίζαμε το πρόβλημα ότι όταν στην αρχή μοιράζαμε ένα μπουκαλάκι νερό, οι ίδιοι έπαιρναν δέκα και τους βλέπαμε μετά στη γωνία να τα πουλάνε. Πλέον, τα ανοίγουμε και μετά τα δίνουμε. Μετά, παρουσιάστηκε το φαινόμενο ότι πουλάγανε το ίδιο το φαγητό. Έτσι, προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε τις δικλείδες ασφαλείας, ώστε να το λαμβάνουνε αυτοί που το έχουν πραγματικά ανάγκη. Γιατί, μέσα σε μια έννοια φιλανθρωπίας μπορείς να τα εντάξεις όλα και να εκμεταλλευθείς ή να σε εκμεταλλευθούν. Και δεν έχουμε πρόθεση, ούτε ο Αρχιεπίσκοπος, ούτε κανείς από εμάς –τους συνεργάτες του– να γίνει ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Έχει μπει μια πάρα πολύ καλή και μεγάλη τάξη στα οικονομικά, με απλά πράγματα, που αποδίδουν και θα αποδώσουν στο μέλλον".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.