Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Wikileaks: Αθώοι εξαρχής πολλοί κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο

Νέα λεπτομερή στοιχεία για τους κρατούμενους στη βάση Γκουαντάναμο δίνουν τα απόρρητα έγγραφα από τον ιστότοπο Wikileaks που  δημοσίευσε η εφημερίδα NewYorkTimes... 



Τα εκατοντάδες έγγραφα δίνουν πληροφορίες για τους 700 κρατούμενους.

Για πολλούς από αυτούς που κρατούνταν, περίπου 150 στον αριθμό, οι αμερικανικές αρχές γνώριζαν την αθωότητά τους και τους άφησαν αργότερα ελεύθερους σύμφωνα με την εφημερίδα  DailyTelegraph. Οι περισσότεροι από τους 172 κρατούμενους που βρίσκονται ακόμη στο Γκουαντάναμο θεωρούνται «υψηλού ρίσκου» όπως «υψηλού ρίσκου» είχαν χαρακτηρισθεί και κρατούμενοι που είτε έχουν αφεθεί ελεύθεροι είτε έχουν εκδοθεί σε τρίτες χώρες.

Η New York Times δηλώνει ότι πήρε τα έγγραφα από τρίτη πηγή που δεν κατονομάζεται.

Οι Αμερικανικές αρχές καταδίκασαν την διαρροή των εγγράφων, λέγοντας ότι η εκτιμήσεις για τους κρατούμενους στο Γκουαντάναμο είχαν γραφτεί με βάση πληροφορίες εκείνης της εποχής που ενδεχομένως να μην εκπροσωπούν την άποψη που επικρατεί για τους κρατούμενους τώρα.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνι, χαρακτήρισε «δυστυχές» το γεγονός ότι οι Τάιμς της Νέας Υόρκης και άλλοι δημοσιογραφικοί οργανισμοί αποφάσισαν να δημοσιεύσουν έγγραφα που αποκτήθηκαν παράνομα.

Πηγή: New York Times, Daily Telegraph

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.