Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

30 τόνοι μάρμαρα στην πλατεία Συντάγματος

Τριάντα τόνους μπάζα - μάρμαρα, πέτρες, τζάμια - απομάκρυναν χθες τα συνεργεία του δήμου της Αθήνας από την περιοχή της Πλατείας Συντάγματος... 
 
 
Την επόμενη ημέρα των εκτεταμένων επεισοδίων η πόλη μοιάζει με βομβαρδισμένη, οι καταστηματάρχες μαζεύουν άλλοι συντρίμμια και άλλοι αποκαΐδια στα καταστήματά τους και οι πολίτες ανασαίνουν με δυσκολία λόγω της έντονης οσμής των χημικών που κάλυπτε ακόμη την ατμόσφαιρα. 
 
 
Οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες. Σύμφωνα με την πρώτη καταγραφή της Αστυνομίας, έχουν καταστραφεί οκτώ καταστήματα, τρεις τράπεζες, ένα περίπτερο και τρία υποκαταστήματα τραπεζών. Σοβαρές ζημιές έχουν προκληθεί στα κεντρικά ξενοδοχεία της Πλατείας Συντάγματος - ξηλώθηκαν τα μάρμαρα, χτυπήθηκαν με μανία και έσπασαν οι τζαμαρίες. Μικρότερες είναι οι ζημιές σε δεκάδες άλλα κτίρια και εγκαταστάσεις. Χαρακτηριστικό της έκτασης των καταστροφών είναι πως από τις πρώτες εκτιμήσεις του Δήμου Αθηναίων μόνο για την αποκατάσταση των κάδων απορριμμάτων και των επιδαπέδιων καλαθιών θα απαιτηθούν πλέον των 200.000 ευρώ! 
 
 
Χθες από το πρωί όλοι και όλα στην πόλη προσπαθούσαν να ανακτήσουν τους κανονικούς τους ρυθμούς. Τα συνεργεία καθαρισμού που απομάκρυναν τους τόνους των δομικών υλικών που είχαν χρησιμοποιηθεί ως πολεμοφόδια, αλλά και τα τηλεοπτικά συνεργεία κυρίως των διεθνών καναλιών που κατέγραφαν τα σημάδια της βίας των δύο προηγούμενων ημερών έδιναν τον τόνο. Με τη σειρά τους, τουρίστες σήκωναν τις φωτογραφικές μηχανές τους για να αποτυπώσουν το πεδίο των βανδαλισμών.
 
Περιμετρικά, ούτε οι μεγάλες μαρμάρινες πλάκες στα σκαλιά των τριών κεντρικών ξενοδοχείων επί της Βασιλέως Γεωργίου γλίτωσαν από τη μανία των ταραξιών. Με μισόκλειστα χθες το μεσημέρι τα ρολά της εισόδου του και σπασμένο τμήμα από τις κεντρικές τζαμαρίες του, το King George, που εκκενώθηκε προχθές λόγω των επεισοδίων, επαναλειτουργούσε σταδιακά. Εικόνα… Βαγδάτης εμφάνιζε, αντιθέτως, το κεντρικό Ταχυδρομείο, στη συμβολή της πλατείας με τη Μητροπόλεως, ακριβώς κάτω από το υπουργείο Οικονομικών που παρέμενε υπό τη φρούρηση κλούβας των ΜΑΤ μπροστά στην είσοδό του. Τεράστιες λαμαρίνες είχαν στηθεί όρθιες από συνεργεία, στη θέση των γκρεμισμένων τζαμαριών που δεν είχαν ακόμα αποκατασταθεί. Μέχρι και μεγάλα κομμάτια μαρμάρων είχαν ξεριζωθεί από τις εξωτερικές κολόνες του κτιρίου, απογυμνώνοντάς τες μέχρι το μπετόν! Μερικά μέτρα πιο πέρα, στη γωνία με την Ερμού και στο λεηλατημένο κατάστημα Μακ Ντόναλντ οι εργάτες έδιναν μάχη με τον χρόνο για την επαναλειτουργία του. Παρακείμενα καταστήματα αποδείχθηκαν πιο... ανθεκτικά, τη γλίτωσαν με μικροφθορές χάρη στα ρολά τους. Δεν είχαν ωστόσο την ίδια τύχη κάμερες ασφαλείας και φανάρια, που είτε είχαν ξηλωθεί είτε είχαν γίνει παρανάλωμα του πυρός.





ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΚΟΡΑΗ. Χειρότερο το σκηνικό στην Πανεπιστημίου, στο ύψος της Κοραή, με τα σπασμένα υποκαταστήματα τραπεζών. Τριγύρω τους, εκτός από τις κορδέλες αποκλεισμού, και χάρτινες πινακίδες προειδοποιούσαν τους περαστικούς: «Προσοχή: ρίψεις τζαμιών». Με μια ματιά στα ψηλά των πολυώροφων κτιρίων γινόταν αντιληπτό πως, ακόμα κι εκεί πάνω, κάποια από αυτά είχαν - άγνωστο πώς; - γαζωθεί!
 
πηγή: Πέτρος Στεφανής - ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.