Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Αυθαίρετα.Ένα σύντομο ιστορικό για το τι έχει γίνει μέχρι σήμερα

Με αφορμή τις νέες προτάσεις του ΥΠΕΚΑ (τις περισσότερες εκ των οποίων σας παρουσιάσαμε χθες σε αποκλειστικό ρεπορτάζ του planet-greece) για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων σας παρουσιάζουμε(με την ευγενική χορηγεία του ΥΠΕΚΑ ,τι έχει γίνει μέχρι σήμερα στη χώρα μας για τα αυθαίρετα)...


Ν.1337/83(Νόμος Τρίτση)
Ο νόμος περιελάμβανε 3 φάσεις:
Α. Φάση:
Εντός χρονικού διαστήματος 3 μηνών έπρεπε οι αυθαιρετούχοι να υποβάλλουν αίτηση (μαζί με παράβολο και φωτογραφίες), ώστε να έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν στις δύο επόμενες φάσεις.
Β. Φάση:
Οι αυθαιρετούχοι υπέβαλλαν πλήρη σχέδια (τοπογραφικό, αρχιτεκτονικά, κτλ), δήλωση αντοχής και 10% του προστίμου που προέκυπτε, το οποίο ήταν σχετικά χαμηλό, με «αντάλλαγμα» τη σύνδεσή τους στα δίκτυα κοινής ωφέλειας και την αναστολή της κατεδάφισης τους.
Γ. Φάση:
Μετά από την καταβολή του υπολοίπου του προστίμου και μόνο για τα αυθαίρετα που ήταν εντός σχεδίου, λαμβανόταν απόφαση νομάρχη για την οριστική εξαίρεση από κατεδάφιση.
Ν.2218/94(Νόμος Β.Παπανδρέου)
Με επιστολή στους νομάρχες στα πλαίσια του προαναφερθέντος Νόμου, ζητείται η διευκόλυνση για τους αυθαιρετούχους, οι οποίοι πάσχουν από ανίατη ασθένεια και οι οικίες τους χρειάζονται σύνδεση με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας. Δυστυχώς η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου ήταν πολύ κακή, ενώ δεν εισπράχτηκε τίποτε, ούτε καταγράφηκε κάποιο αυθαίρετο.
ΥΑ 9732/2004
Τέλος του 2003 εξαγγέλλεται η ηλεκτροδότηση των ως τότε υφιστάμενων αυθαιρέτων. Παρόλα αυτά, η τελική Υ.Α εκδίδεται αρχές του 2004, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μία «έκρηξη» μη-νόμιμων κατασκευών. Η διαδικασία προέβλεπε, ότι ο αυθαιρετούχος πήγαινε στο Δήμο με φωτογραφίες και οδοιπορικό, ο Δήμος εξέδιδε μια βεβαίωση, η οποία χρησιμοποιείτο για τη ΔΕΗ, η οποία έκανε τη σύνδεση. Επίσης, προβλεπόταν ότι με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ηλεκτροδοτήσεων, οι Δήμοι όφειλαν να ενημερώσουν τις Πολεοδομίες, οι οποίες έπρεπε να κάνουν αυτοψία εντός 3ετίας για τη σύγκριση δηλωθέντων και πραγματικότητας. Το τελευταίο στάδιο πρακτικά δεν έγινε ποτέ.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ από τις ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα:
Μετά το 1983, 2 ακόμα ρυθμίσεις προέβλεπαν την ηλεκτροδότηση μη-νόμιμων κατασκευών. Δυστυχώς, όμως, σε καμία από τις δύο ρυθμίσεις δεν έγινε καταγραφή αυθαίρετης κατασκευής. Οι μόνες καταγραφές που έχουν γίνει είναι μετά από καταγγελίες, ενώ οι Πολεοδομίες δεν μπορούν να ελέγξουν περισσότερο από το 10% των καταγγελιών.
Ν.3843/2010
Ο νόμος προβλέπει την «τακτοποίηση» για 40 χρόνια μη-νόμιμων κατασκευών μόνο εντός του νόμιμου κελύφους των κτιρίων και αλλαγών χρήσης από βοηθητική σε κύρια. Ως τώρα έχουν γίνει 630.000 δηλώσεις, με έσοδα για το Πράσινο Ταμείο 550εκ.€ και για το κράτος μέσω παραβόλου περίπου 175εκ.€.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.