Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Πτωχεύστε... οικονομικότερα!

Υπό το βάρος της αύξησης των αιτήσεων στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, μειώνεται το... 



κόστος της προσφυγής επιχειρήσεων στο συγκεκριμένο άρθρο, σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Σ. Ξυνίδης.

Συγκεκριμένα, το παράβολο που απαιτείται για την κατάθεση της σχετικής αίτησης στο Δικαστήριο από 5.000 ευρώ μειώνεται στις 4.000, για τις Ανώνυμες Εταιρίες από 8.000 σε 7.000 και για φυσικά πρόσωπα από 3.000 σε 2.000 ευρώ.

Η μείωση των παραβόλων αποτελούσε αίτημα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.

Άλλες τροποποιήσεις στο πτωχευτικό δίκαιο προβλέπουν επίσης δυνατότητα παράτασης της διαδικασίας εξυγίανσης της εταιρείας έως και σε 7 μήνες (από 5), εφόσον συναινούν ο οφειλέτης και η πλειοψηφία των πιστωτών, όπως επίσης ότι εφόσον το δικαστήριο επικυρώσει τη συμφωνία εξυγίανσης τότε εξαλείφεται το αξιόποινο των αδικημάτων έκδοσης ακάλυπτων επιταγών και καθυστέρησης οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η ίδια τροπολογία προβλέπει μεταξύ άλλων ότι:


- Τα μέλη της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων που συγκροτείται για τον έλεγχο των προμηθειών και έργων του Δημοσίου θα επιλέγονται με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ύστερα από γνώμη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, έως ότου αλλάξει ο Κανονισμός του Κοινοβουλίου οπότε τα μέλη της Επιτροπής θα επιλέγονται από τη Βουλή ύστερα από πρόταση των συναρμόδιων υπουργών και γνώμη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.


- Τα μέλη της Επιτροπής δεν επιτρέπεται για 5 χρόνια μετά τη λήξη της θητείας τους να απασχολούνται σε επιχειρήσεις, υποθέσεις των οποίων χειρίστηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.