Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Σκότωσε το φίλο του άθελα στο κυνήγι, γιατί τον πέρασε για αγριογούρουνο

ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ ΣΕ 3,2 ΧΡΟΝΙΑ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΘΡΑΚΗΣ 

Για «απανθρωπιά και αναλγησία» μίλησε ο εισαγγελέας της έδρας Γ. Σιώπης που πρότεινε ποινή κάθειρξης 5,5 ετών.
Ο δράστης επέστεψε στην ομάδα χωρίς να πει το παραμικρό, έφαγε και ήπιε μαζί τους και όταν οι υπόλοιποι ανησύχησαν, άρχισε και ο ίδιος να ψάχνει αμέριμνος αλλά προς στην αντίθετη κατεύθυνση…


Σε σύγχυση και σοκ προσπάθησε να αποδώσει το γεγονός ότι ενώ πυροβόλησε το φίλο του στην καρδιά με σκάγια για αγριογούρουνο, πιστεύοντας ότι πίσω από τα φυλλώματα κινείτο ένας μαύρος όγκος και ήταν το πολυπόθητο θήραμα, δεν είπε το παραμικρό στην ομάδα του που με τα σκυλιά τους είχαν πάει σε μια συνηθισμένη κυνηγετική εξόρμηση. Το περιστατικό συνέβη στην θέση Φλαμουριά του οικισμού Λιβερά στις 12 Δεκεμβρίου του 2004 και η υπόθεση τελεσιδίκησε χθες στο τριμελές Εφετείο Θράκης όπου στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθισε ο Λάζαρος Τσελεμπίδης υπάλληλος σε μηχανουργείο, που θεωρείτο δεινός κυνηγός. Ως μάρτυρες εξετάστηκαν σχεδόν όλοι οι φίλοι που είχαν πάει για την παγάνα του κυνηγιού και περιέγραψαν στο δικαστήριο τον τρόπο με τον οποίο δρουν ως ομάδα, τις θέσεις που τους χρεώνει ο αρχηγός, όταν κινούνται στο βουνό με τα σκυλιά τους απέχοντας και δύο χιλιόμετρα μεταξύ τους. Όπως είπαν ακούστηκε ένας πυροβολισμός αλλά τον απέδωσαν στην βολή δεύτερης ομάδας που βρισκόταν στον χώρο και είχε χτυπήσει ένα αγριόχοιρο.

Στο δικαστήριο παρέστησαν πολλοί κυνηγοί που παρακολουθούσαν με ενδιαφέρον την δίκη ενώ μαυροφορεμένη ήταν η γυναίκα του θύματος Δήμου Βερβερίδη και τα δυο παιδιά του.
Η στάση του δράστη ήταν το πιο επιλήψιμο σημείο που έδωσε τροφή για πολλές παρεμβάσεις και στηλιτεύσεις από την εισαγγελική έδρα και από την πολιτική αγωγή αφού ο κυνηγός μετά το χτύπημα όταν άκουσε να του φωνάζει «ωχ τι κάνεις» κατάλαβε ότι ήταν άνθρωπος. Όπως είπε στην απολογία του έσπευσε αμέσως, τον είδε αιμόφυρτο, τον πήρε στην αγκαλιά του όπου ξεψύχησε. Στην απολογία του περιέγραψε όλα τα περιστατικά λεπτομερέστατα  επιμένοντας ότι ήταν ατύχημα αφού το θύμα ενώ του είχαν πει να αλλάξει μπλούζα φορούσε μαύρη δεν έκανε καμιά κίνηση ενώ όλοι φορούσαν φωσφορούχα γιλέκα. Τον πήρα στην αγκαλιά μου δεν το πίστευα. Είχε ρόγχο και μετά ξεψύχησε πάγωσε. Έπαιρνα τηλέφωνο την ομάδα ναρθούν αλλά δεν μπορούσα να τους δώσω στίγμα που ήμουν ακριβώς. Έβριζα, χτυπιόμουν έκλαιγα. Τρελάθηκα δεν μπορούσα να κάνω κάτι παραπάνω. Βγήκα έξω από το κατάφυτο μέρος και έψαξα να τους βρω. Μαζευτήκαμε για φαγητό. Τότε διαπίστωσαν ότι έλειπε ο Δήμος κι άρχισαν να ανησυχούν. Γίναμε ομάδες να τον ψάξουμε. Ήμουν σε κατάσταση σοκ και δεν είπα το παραμικρό. Εγώ πήγα από την αντίθετη πλευρά. Μετά από λίγη ώρα τον βρήκαν νεκρό. Γινόταν συζητήσεις πως συνέβη, αν αυτοπυροβολήθηκε… Δεν είπα τίποτα. Μετά από αρκετές ώρες ήρθε η αστυνομία. Το βράδυ ομολόγησα τα πάντα στην κατάθεσή του δεν άντεχα από το βάρος των τύψεων». Πάντως και οι δύο ιατροδικαστές που ασχολήθηκαν με το θανατηφόρο περιστατικό συμφώνησαν ότι ο θάνατος ήταν ακαριαίος ο ένας και ότι επήλθε σε πέντε λεπτά, ο άλλος, οπότε ο ισχυρισμός ότι θα δινόταν περιθώριο να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, όταν μόνο η άφιξη του ασθενοφόρου ήθελε μιάμιση ώρα, ήταν έωλος. Αυτό που τονίστηκε και από την πλευρά της υπεράσπισης και τον συνήγορο Χάρη Χουρμουζέλη, ήταν ότι τα ατυχήματα πληθαίνουν κατά την ενάσκηση αυτού του σπορ, κι αυτό καθιστά πιο επιτακτική την ανάγκη «να τηρούνται με σχολαστικότητα οι κανόνες του κυνηγίου».

Πάντως ο εισαγγελέας κ. Σιώπης στην αγόρευσή του ζήτησε την τιμωρία του δράστη με φυλάκιση 5 ετών κι έξι μηνών λέγοντας ότι «συντρέχει στο πρόσωπο του κατηγορουμένου η απανθρωπιά και η αναλγησία όσον αφορά την αντιμετώπιση του θανάτου του φίλου του». Το δικαστήριο επέβαλλε τελικά φυλάκιση τριών ετών και δύο μηνών για ανθρωποκτονία εξ αμελείας δίχως όμως αναστέλλουσα δύναμη αν και είχε λευκό ποινικό μητρώο, εξαγοράσιμη προς 3 ευρώ ημερησίως. Λόγω έλλειψης χρημάτων ο Λάζαρος Τσελεμπίδης οδηγήθηκε στο κρατητήριο.

O δικηγόρος της πολιτικής αγωγής Στέργιος Γιαλάογλου μετά την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας μίλησε στο «Χρόνο».

Ένα ακόμη ατύχημα, που συμβαίνει σε χώρους κυνηγιού, έχετε γίνει μάρτυρας σκληρών τέτοιων περιστατικών, μεταξύ αδελφών, μεταξύ φίλων. Ποια ήταν η ιδιαιτερότητα αυτής της υπόθεσης κ. Γιαλάογλου;

-Η ιδιαιτερότητα ήταν ότι δεν λειτούργησαν οι κυνηγοί με τους κανόνες ηθικής και αλληλεγγύης που επιβάλλεται σε ανάλογες περιπτώσεις. Είχαν μια ανθρωποκτονία από αμέλεια, την δεχόμαστε ως έτσι – να μην το σχολιάσουμε περαιτέρω, η οποία όμως στην συνέχεια είχε κάποια περιστατικά που την καθιστούν ιδιαίτερα προβληματική.

Ο δράστης αποκρύπτει ότι έκανε αυτή την ατυχή πράξη από τις αρχές, το κρύβει από όλους, κάθονται τρώνε όλοι παρέα χωρίς να αναρωτηθεί κανείς που βρίσκεται ο ένατος και τελευταίος της παρέας και ενώ ακόμη κινητοποιείται η αστυνομία και ο μηχανισμός, το μαθαίνουν επιλεγμένα πρόσωπα με τηλεφωνήματα, παρόλα αυτά εκ των υστέρων βλέπουμε ότι δεν ασχολείται κανείς με την αναζήτηση αυτού του άτυχου ανθρώπου.

Ακόμη και ο δράστης το αποκρύπτει μέχρι το βράδυ της ίδιας ημέρας τα χαράματα, με προφανή σκοπό κατά την άποψη μας να μην βρεθεί καθόλου ο νεκρός, μέχρι την επόμενη μέρα και αφού εντοπιστεί την επόμενη μέρα να υπάρχει σύγχυση όσον αφορά ποιος είναι ο δράστης και να μην ασκηθεί ποτέ δίωξη σε βάρος του.

Αυτά είναι φαινόμενα που για μένα αφήνουν μια πικρή γεύση που η απανθρωπιά και η αναλγησία που δεν ήταν ίδιον των Ελλήνων, ίσως αρχίζει και γενικεύεται και πρέπει να μας προβληματίζει όλους. Σε τέτοιο επίπεδο που η λογική και η αλληλεγγύη της παρέας πρέπει να είναι αυτή που κάνει ένα χόμπι όπως το κυνήγι ιδιαίτερα ευχάριστο, βλέπουμε ότι αμφισβητείται σφόδρα και κινδυνεύει να γίνει ένα θανατηφόρο παιχνίδι».

Πάντως η υπόθεση θα έχει συνέχεια γιατί όπως πληροφορούμαστε ασκήθηκε και αγωγή με αξίωση ηθικής ικανοποίησης ποσού 100.000 ευρώ

πηγή: xronos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.