Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΡΟΔΟΤΕΣ: Διόγκωσαν σκόπιμα το έλλειμα για να μας πείσουν πως τα μέτρα είναι αναγκαία.

Την απίστευτη καταγγελία ότι το έλλειμμα του 2009 διογκώθηκε σκοπίμως προκειμένου να περάσουν τα σκληρά μέτρα κάνει μέλος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), η οποία στρέφεται κατά του πρώην υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Μιλώντας στην «Ελευθεροτυπία» και τον Real FM, η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και μέλος της επιτροπής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, Ζωή Γεωργαντά, τονίζει...


 χαρακτηριστικά πως «το έλλειμμα της χώρας για το 2009 σκοπίμως παρουσιάστηκε από το 12% στο 15,4% από τη Eurostat. Έπρεπε να φανεί μεγαλύτερο από αυτό της Ιρλανδίας, που ήταν 14%, ώστε να παρθούν δυσβάσταχτα μέτρα κατά της Ελλάδας», ενώ παράλληλα εξυπηρετούνταν ο πολιτικός στόχος απαξίωσης της προηγούμενης κυβέρνησης.
Γεωργαντά: «Ο Παπακωνσταντίνου μας είπε ότι δε θα λέμε ελεύθερα τη γνώμη μας»
Στη ραδιοφωνική εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, η κα Γεωργαντά προέβη σε σοβαρότατες καταγγελίες εξηγώντας ότι η Ελληνική Στατιστική Αρχή υποτίθεται ότι λειτουργούσε ανεξάρτητα αλλά ο στόχος ήταν να είναι πλήρως ελεγχόμενη.
«Ενώ έπρεπε να συνεδριάζουμε κάθε μήνα, η τελευταία συνεδρίαση έγινε τον Οκτώβριο του 2010 και μετά με νόμο αποφασίστηκε να λειτουργεί μόνος του ο πρόεδρος. Αλλά οι αποφάσεις του είναι παράνομες καθώς δεν υπογράφηκαν ποτέ από το Συμβούλιο. Και αυτό είναι κάτι που έχει επισημάνει και το ΔΝΤ σε εκθέσεις του» καταγγέλλει η κα Γεωργαντά, η οποία στη συνέχεια αποκαλύπτει ότι ο πρώην τσάρος της οικονομίας ήθελε να ελέγχει απόλυτα την Αρχή:
«Εγώ, όπως και τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου της Αρχής, πιστέψαμε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου ήταν αδέκαστος και ακέραιος αλλά φαίνεται ότι ενέδωσε και αυτός στις πιέσεις των Γερμανών και θέλησε να ελέγχει την ΕΛΣΤΑΤ. Προσωπικά, θέλοντας να μου ξεκαθαρίσει πως οι εκθέσεις της Αρχής θα είναι καθοδηγούμενες, μου είχε πει κάποια στιγμή χαρακτηριστικά ότι “η ΕΛΣΤΑΤ δεν είναι Σύγκλητος Πανεπιστημίου να εκφράζετε ελεύθερα τη γνώμη σας, θα ακούτε ό,τι σας λέει ο πρόεδρος της Αρχής”, ο οποίος ήταν έμπιστός του».
Στη συνέχεια, η κα Γεωργαντά τόνισε ότι όχι μόνο η Ελλάδα βρίσκεται σε μια νέα ιδιότυπη γερμανική κατοχή με τους Γερμανούς να προσπαθούν να κατακτήσουν όλη την Ευρώπη: «Οι περισσότεροι σύμβουλοι μας είναι Γερμανοί και τους ακριβοπληρώνουμε κιόλας, κε Χατζηνικολάου».

Την παραίτηση όλων των μελών της ΕΛΣΤΑΤ ζητά το ΥΠΟΙΚ
Όπως έχει καταγγείλει και ο σύλλογος των εργαζομένων στην ΕΛΣΤΑΤ, αποκλείονταν τα μέλη της από το να εκφράζουν άποψη σε σοβαρά ζητήματα, όπως η επιστημονική ορθότητα των στατιστικών μεθοδολογιών που ακολουθούνταν, ο κανονισμός λειτουργίας της Αρχής, ο κανονισμός των υποχρεώσεων που είχαν προς την Αρχή άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου κ.ά.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος χθες μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής προανήγγειλε ότι θα φέρει τροπολογία στη Βουλή με την οποία θα παύονται από τα καθήκοντα τους τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ, πλην του Προέδρου.

Πως φούσκωσαν το έλλειμμα
Σύμφωνα με την κα Γεωργαντά «το έλλειμμα έγινε τόσο μεγάλο λόγω του γεγονότος ότι μπήκαν όχι με φυσιολογικό τρόπο στη "γενική κυβέρνηση" (σ.σ. στενός δημόσιος τομέας και πλευρές του ευρύτερου) ένας αριθμός ΔΕΚΟ, αυτοί οι 151 φορείς, αυτούς όπου τώρα εξελίσσεται η εφεδρεία»!!! Τυχαίο;
Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας καταγγέλλει ότι δεν έγινε η απαιτούμενη μελέτη: «Αυτοί οι φορείς δεν μελετήθηκαν στατιστικά όπως έπρεπε, και μάλιστα σύμφωνα με όσα ορίζει η ίδια η Eurostat».

Είχε ενημερώσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και Πρωθυπουργό
Η ίδια, μάλιστα, ακόμα και με έγγραφο που είχε αποστείλει από τον περασμένο Απρίλιο στον Κάρολο Παπούλια, στον Γιώργο Παπανδρέου και τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, ενημέρωνε την πολιτική ηγεσία για τα προβλήματα δυσλειτουργίας της Αρχής, η οποία δεν είχε συνεδριάσει για επτά μήνες ενώ σύμφωνα με τον ιδρυτικό της νόμο (382/2010) έπρεπε να συνεδριάζει μία φορά το μήνα.
Παράλληλα κάνει λόγο για τη μετατροπή της σε «Αρχή ενός ανδρός», στην «ανεξήγητη αδρανοποίησή της» και στο ότι οι εμπειρογνώμονες, ειδικοί επιστήμονες και μέλη της, αγνοούνταν συστηματικά από τον πρόεδρό της. Σ' αυτή την επιστολή ουδέποτε έλαβε κάποια απάντηση.
Ο Νίκος Χατζηνικολάου εξέφρασε την ελπίδα να παρέμβει ένας εισαγγελέας για αυτές τις απίστευτες καταγγελίες…

πηγές:star.gr-real.gr-"ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.