Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

ΟΟΣΑ: Η ελληνική οικονομία στο κόκκινο!


Στο περιθώριο της παρουσίασης της ενδιάμεσης έκθεσης του Οργανισμού Οικονομικής Ανάπτυξης και Συνεργασίας (ΟΟΣΑ), για τις οικονομίες της Ομάδας των Επτά, ο επικεφαλής οικονομολόγος Πιέρ Κάρλο Παντοάν εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις προοπτικές...



ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και την πορεία του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων.

Ο κ. Παντοάν είπε ότι το σχέδιο συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα (PSI) στο δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας δεν λειτουργεί και θα πρέπει να εξεταστούν και άλλοι μηχανισμοί.

«Από τη μια πλευρά δεν είναι ελκυστικό για τον ιδιωτικό τομέα και από την άλλη ανακαλύπτουμε ότι είναι πολύ ακριβό για την Ελλάδα από την αρχή», σημείωσε.


Οι συνομιλίες με τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες έχουν διαρκέσει περισσότερο απ' ό,τι αρχικά αναμενόταν και το ποσοστό συμμετοχής κυμαίνεται στο 75% των ελληνικών ομολόγων που λήγουν έως το 2020, έναντι του στόχου για 90%.

«Βλέπουμε ότι δεν λειτουργεί, οπότε ίσως θα μπορούσαν να εξεταστούν και άλλοι μηχανισμοί για την Ελλάδα», ανέφερε.

Ακόμη, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ εκτίμησε ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στους στόχους και ίσως δυσκολευτεί να καταφέρει να ανακάμψει.

Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του προγράμματος στήριξης, εφόσον, βεβαίως, τηρήσει τους δημοσιονομικούς και άλλους στόχους.

«Αλλά αυτό απαιτεί την άψογη εφαρμογή του από την ελληνική κυβέρνηση, και πρόσφατα είδαμε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει δυσκολίες να ακολουθήσει αυτό τον δρόμο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν βρισκόμαστε ακόμα στο τέλος του δρόμου σε ό, τι αφορά στο ελληνικό ζήτημα», προσέθεσε.

Κατά τα άλλα ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι μία νέα ύφεση σε ορισμένα εκ των πλουσιοτέρων κρατών του κόσμου δεν μπορεί να αποκλεισθεί.

Στην ενδιάμεση έκθεσή του για την πορεία των κρατών μελών του G7 (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Καναδάς, Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ιταλία) αναθεωρεί πτωτικά τις προβλέψεις του για την πορεία ανάπτυξης έως το τέλος του έτους, εκτιμώντας ακόμη και μείωση του ΑΕΠ, τουλάχιστον επί ένα τρίμηνο, για τη Γερμανία και την Ιταλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.