Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Ξένα ΜΜΕ:"Ακυρώστε τώρα τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου"



Το γύρο του κόσμου κάνει πλέον το φιάσκο της υποψηφιότητα Πετσάλνικου για την πρωθυπουργία  με την υπογραφή  Παπανδρέου.
Ήδη, μεγάλα Γερμανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι...


πρέπει πλέον το ενδιαφέρον να στραφεί προς την Ιταλία .Οι διαρκείς αναβολές στην επίλυση της πολιτικής κρίσης στην Ελλάδα μπορεί πλέον να οδηγήσουν  άμεσα στην ακύρωση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου. Κι αυτό όχι μόνο εξαιτίας  της εικόνας αναξιοπιστίας που βγαίνει από τη χώρα μας αλλά και επειδή οι δραματικές εξελίξεις στην οικονομία της γειτονικής Ιταλίας  δημιουργούν την ανάγκη να επικεντρωθεί η Ευρώπη στο συγκεκριμένο πρόβλημα που μπορεί να παρασύρει ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Έντονες συζητήσεις στους κόλπους του κόμματος της Ανγκελα Μέρκελ έχει προκαλέσει, σύμφωνα με το αυριανό φύλλο της εφημερίδας Handelsblatt, ένα σχέδιο ψηφίσματος του γερμανικού συντηρητικού κόμματος CDU, που θα θεσπίζει τη δυνατότητα για μια χώρα να εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ, χωρίς να εξέρχεται από την ΕΕ.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το σχέδιο ψηφίσματος που θα συζητηθεί στο συνέδριο του κόμματος την επόμενη εβδομάδα, θα είναι διατυπωμένο ως εξής: αν ένα κράτος-μέλος της νομισματικής ένωσης δεν είναι σοβαρά διατεθειμένο ή δεν έχει την ικανότητα να σεβαστεί τους κοινούς κανόνες της, μπορεί ελεύθερα να εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ χωρίς όμως να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η στρατηγική που είχε υιοθετηθεί μέχρι τώρα και συνίστατο στην υπεράσπιση κάθε χιλιοστού της ζώνης του ευρώ είναι στην πάροδο του χρόνου η πιο δαπανηρή για την Γερμανία» δήλωσε στην εφημερίδα ο ευρωβουλευτής, Μάρκους Πίπερ, συμπληρώνοντας ότι «η ζώνη του ευρώ θα πρέπει να γίνει ευέλικτη».

ο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN στο ρεπορτάζ του με τίτλο «Καμία παραίτηση, νέος πρωθυπουργός ακόμη στην Ελλάδα» αναφέρεται στο αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων και τις φήμες ότι ο Φίλιππος Πετσάλνικος ή ο Λουκάς Παπαδήμος θα αναλάβουν την πρωθυπουργία. «Νωρίτερα το γραφείο του Παπανδρέου είπε ότι θα υποβάλει την παραίτηση του στον πρόεδρο της χώρας την Τετάρτη, αλλά η ενέργεια αυτή αναβλήθηκε τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη» γράφει το CNN.



Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters  λίγο πριν ανακοινωθεί ότι η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών θα πραγματοποιηθεί τελικά την Πέμπτη δημοσίευσε ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο «οι Έλληνες ονομάζουν νέο πρωθυπουργό τους τον πρόεδρο της Βουλής».



Στη συνέχεια με νέο ρεπορτάζ το Reuters αναφέρει ότι η συμφωνία μεταξύ των κομμάτων κατέρρευσε. «Μία συμφωνία για τον σχηματισμό μίας ελληνικής κυβέρνησης ενότητας κατέρρευσε την Τετάρτη καθώς η χώρα οδεύει προς την οικονομική άβυσσο, ώρες αφού ο απερχόμενος πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι παραδίδει την εξουσία σε έναν συνασπισμό που δεν υπάρχει» σημειώνει το πρακτορείο.




«Οι ελληνικές συζητήσεις για την κυβέρνηση πηγαίνουν σε τέταρτη μέρα» σημειώνει το βρετανικό δίκτυο BBC, το οποίο υπογραμμίζει ότι μετά την αποχώρηση του προέδρου του ΛΑΟΣ οι συνομιλίες φαίνεται ότι έφτασαν σε αδιέξοδο. Παράλληλα αναφέρονται 6 ονόματα υποψήφιων πρωθυπουργών: του Λουκά Παπαδήμου, του Φίλιππου Πετσάλνικου, του Βασίλειο Σκουρή, του Γιάννη Κουκιάδη, του Νικηφόρου Διαμαντούρου και του Παναγιώτη Ρουμελιώτη.




Τοι γερμανικό περιοδικό Spiegel αναφέρει ότι «ο Παπανδρέου παραιτείται από πρωθυπουργός» και σημειώνει ότι ο επικρατέστερος για να πάρει τη θέση του είναι ο Φίλιππος Πετσάλνικος.



Με τίτλο «ακόμη κανένα τέλος στο ελληνικό αδιέξοδο» η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας New York Times αναφέρεται στις τελευταίες εξελίξεις και δίνει έμφαση στο γεγονός ότι ο Γιώργος Παπανδρέου σε μήνυμα του προς τους Έλληνες είπε ότι έχει σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση, ενώ στο τέλος η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ακυρώθηκε και δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα.



Με λεπτό προς λεπτό ενημέρωση καλύπτει τις εξελίξεις στην Ελλάδα η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Guardian που σημειώνει ότι ακόμη δεν έχει υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στα κόμματα.



«Σύγχυση στην Ελλάδα την ώρα που συνομιλίες των κομμάτων συνεχίζονται» γράφει το αραβικό δίκτυο Al Jazeera που γράφει ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν παρά το γεγονός ότι ο απερχόμενος πρωθυπουργός ανακοίνωσε την συμφωνία σε μία νέα κυβέρνηση.



Ο διάδοχος του Γιώργου Παπανδρέου δεν θα ανακοινωθεί μέχρι την Πέμπτη γράφει η γαλλική εφημερίδα Liberation, που τονίζει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είχε ανακοινώσει σήμερα σε τηλεοπτικό μήνυμα του την παραίτηση του και τις ευχές του στην νέα κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.