Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Ολι Ρεν: Η κρίση εξαπλώνεται στις υγιείς χώρες

Τα προβλήματα στη χθεσινή δημοπρασία γερμανικών ομολόγων δείχνουν πως η κρίση χρέους εξαπλώνεται και στις υγιείς χώρες του «πυρήνα» της ευρωζώνης, δήλωσε σήμερα ο επίτροπος της ΕΕ για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν.
Σε μια από...


 τις λιγότερο επιτυχημένες εκδόσεις χρέους που πραγματοποιεί η Γερμανία από την υιοθέτηση του ευρωπαϊκού ενιαίου νομίσματος έως σήμερα, το Βερολίνο άντλησε μόλις 3,644 δισ. ευρώ από τα 6 δισ. ευρώ που είχε θέσει ως στόχο από την έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου, με την Μπούντεσμπανκ να αναγκάζεται να αγοράσει μεγάλες ποσότητες ομολόγων.
Η μέση απόδοση της δημοπρασίας διαμορφώθηκε στο 1,98%, χαμηλότερα από το 2,09% στην τελευταία αντίστοιχη δημοπρασία του Οκτωβρίου, τη στιγμή που το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών υποσχέθηκε να πληρώνει επιτόκιο 2% ετησίως, που είναι το χαμηλότερο μέχρι σήμερα σε έκδοση 10ετών.
Η «παταγώδης αποτυχία» της γερμανικής δημοπρασίας πυροδότησε ανησυχίες ότι η κρίση χρέους, που έχει ήδη φθάσει στον «πυρήνα» του ευρώ, αρχίζει να απειλεί ακόμη και το Βερολίνο, την ώρα που οι ηγέτες των δύο ισχυρότερων οικονομιών της ευρωζώνης συνεχίζουν να ερίζουν σε μια μακροπρόθεσμη διαρθρωτική λύση.
Σήμερα, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί αναμένεται να ασκήσει έντονες πιέσεις στη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ προκειμένου να συναινέσει σε μεγαλύτερη παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.