Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Συνεχίζει ακάθεκτος ο χρυσός

Ακάθεκτη προχωράει τελικά, παρά τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας και τις καθόδους των τοπικών αρχόντων στην Αθήνα, η επένδυση της εταιρείας «Χρυσωρυχεία Θράκης» στο Πέραμα του Έβρου... αφού ήδη έχει σταλεί η Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΠΠΕ) για την επένδυση στις αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες έχουν 15 μέρες για να απαντήσουν πριν συνεχιστεί η διαδικασία.
Το θέμα του χρυσού στο Πέραμα έχει ανακινηθεί για τα καλά εδώ και καιρό, αφού πρώτα το υπουργείο περιβάλλοντος αλλά και το υπουργείο Ανάπτυξης έχουν επανειλημμένα προωθήσει την συγκεκριμένη επένδυση, ενώ συνέχεια βρίσκεται σε λίστες των έργων τους.

Άλλωστε πριν από δύο μήνες ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε ανακοινώσει την επένδυση του χρυσού μέσα στα τέσσερα μεγάλα επενδυτικά έργα αξίας 1,2 δισ. ευρώ που θα γίνουν με το θεσμό του fast track.
η εξέλιξη αυτή είχε σημειωθεί μία εβδομάδα μετά την συνάντηση του Περιφερειάρχη κ. Άρη Γιαννακίδη και εκπροσώπων της περιφέρειας με τον Υπουργό ΠΕΚΑ κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου ο οποίος τους είχε διαβεβαιώσει ότι ισχύει η δέσμευση του πρωθυπουργού πως καμία επένδυση δε θα γίνει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας.

Προφανώς η συγκεκριμένη δέσμευση δεν ήταν τόσο «δεσμευτική», αφού σύμφωνα με έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με ημερομηνία 21 Οκτωβρίου 2011 διαβιβάζεται στις υπηρεσίες Τεσσάρων Υπουργείων, ΠΕΚΑ, Εθνικής Άμυνας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και στο Πολιτισμού και Τουρισμού η ΠΠΕ, στα πλαίσια της διαδικασίας Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης.

Μάλιστα στο έγγραφο τονίζεται ότι θα πρέπει όλοι οι συναρμόδιοι φορείς, Υπουργεία και Οργανισμοί να διαβιβάσουν την γνώμη τους στην υπηρεσία εντός 15 ημερών μετά την παραλαβή του φακέλου, ενώ μετά την παρέλευση της συγκεκριμένης προθεσμίας η διαδικασία θα προχωρήσει ανεξάρτητα από το αν έχουν διαβιβαστεί ή όχι οι προαναφερόμενες γνωμοδοτήσεις.
Αν αναλογιστούμε ότι το έγγραφο έχει ημερομηνία 21 Οκτωβρίου, η προθεσμίες τρέχουν, ενώ δεν είναι απίθανο να έχουμε περεταίρω εξελίξεις τις επόμενες ημέρες, παρά την έκρυθμη πολιτική κατάσταση.

eleftherovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.