Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Κονταρομαχία Βενιζέλου-Τσίπρα

Κονταρομαχία ανάμεσα στον Βενιζέλο και στον Τσίπρα, πριν από λίγη ώρα στη Βουλή. Δεν πρόκειται να ληφθεί κανένα μέτρο, που θα μειώνει τους μισθούς ή τις συντάξεις, δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο Ευάγγελος Βενιζέλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα....Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ρώτησε τον υπουργό Οκομνομικών: "Εσείς δεν είστε κ. υπουργέ που τον Ιούνιο σ εαυτήν εδώ την αίθουσα κατά την ψήφιση του μεσοπροθέσμου, σε αυστηρό τόνο από το βήμα μας είπατε τώρα δεν παίζουμε και Εσείς δεν είστε ο εμπνευστής αυτού του μέτρου, του αντισυνταγματικού αλλά κατάφωρα απάνθρωπου όπως το χαράτσι;

Τώρα τι μας λέτε; Ότι εκ των υστέρων ανακαλύψατε ότι οι επιλογές που με πάθος υπερασπιστήκατε οδηγούν τη χώρα στο γκρεμό; Ακόμη και έτσι να είναι κύριε Βενιζέλο, ακόμη και αν τώρα ανακαλύπτετε ότι ο Βενιζέλος του χθες έκανε λάθος και ότι οι φωτογραφίες σας στο υπουργικό συμβούλιο μέχρι προχθές ήταν κακές φωτογραφίες και θέλετε να τις αλλάξετε, πιστεύω ότι έχετε μια επιλογή. Να πείτε με ειλικρίνεια αυτές τις διαπιστώσεις δημόσια, αλλά να μη συνεχίζετε να διαπράττετε το έγκλημα".

Δύσκολες εποχές

Ο υπουργός Οικονομικών απάντησε λέγοντας ότι "ανέλαβα τα καθήκοντα του υπουργού Οικονομικών τον Ιούνιο του 2011 γνωρίζοντας πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση και γνωρίζοντας ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσω τις δικές μου προσωπικές επιλογές στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής. Εάν διαλέγαμε μόνοι μας δε θα κάναμε μια τόσο γρήγορη δημοσιονομική προσαρμογή, τόσο απαιτητική υπό συνθήκες ύφεσης..."

Αναφερόμενος στα μέτρα που έχουν ληφθεί ανέφερε: "Όμως, ήμασταν υπό απόλυτη πίεση, έπρεπε να κάνουμε μια επιλογή. Μία επιλογή ανάγκης, μία επιλογή η οποία έχει εξουθενώσει τον ελληνικό λαό και αυτό εννοούσα με την περιβόητη φράση μου ότι 'είμαι εξουθενωμένος', δεν εννοούσα ότι είμαι κουρασμένος όπως ορισμένοι ευτελίζοντας τα πράγματα επιχείρησαν να πουν. Εννοούσα και εννοώ ότι συμπάσχω με τον ελληνικό λαό, με τον Έλληνα πολίτη, που εξουθενώνεται από τις θυσίες και το βάρος που ακολουθεί.

Έχω πλήρη συνείδηση του τι τραβάει ο κάθε Έλληνας και η κάθε Ελληνίδα και μακάρι να μπορούσα να απαλλάξω από ένα μικρό ελάχιστο μέρος του βάρους αυτού τον Έλληνα πολίτη. Είναι η ψυχική στάση αυτό που λέω, δεν είναι η προσωπική μου αντοχή. Έχω τεράστιες προσωπικές αντοχές".

Η συνταγή του μνημονίου έχει αποτύχει

Ο Ευ. Βενιζέλος απάντησε στην ερώτηση του Αλ. Τσίπρα εάν η κυβέρνηση προτίθεται να πάρει και νέα μέτρα, με δεδομένο όπως είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ότι η συνταγή του μνημονίου έχει αποτύχει.

"Και αντί να υπάρξει μια ειλικρινής παραδοχή -είπε στην ερώτησή του ο κ, Τσίπρας- ότι απέτυχε αυτή η συνταγή, ότι αυτή η συνταγή είναι χειρότερη από την ίδια την ασθένεια και μας κάνει χειρότερα αντί να μας κάνει καλύτερα, εδώ βλέπουμε ότι έρχεται η τρόικα και συζητά την άμεση λήψη νέων μέτρων και μάλιστα από μια κυβέρνηση η οποία στερείται δημοκρατικής νομιμοποίησης δεν είναι εκλεγμένη και χρειαζόμαστε επειγόντως τη λαϊκή ετυμηγορία να έρθει σύντομα και να προκύψει μια κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή".

"Ούτε πρόκειται να γίνει περικοπή αποδοχών, ούτε πρόκειται να γίνει περικοπή συντάξεων -απάντησε ο υπ. Οικονομικών- ούτε να αυξηθούν οι φορολογικοί συντελεστές. Πρέπει να μειώσουμε τις δαπάνες; Πρέπει να μειώσουμε τις δαπάνες.

Πρέπει να μειώσουμε δαπάνες οι οποίες είναι αντιπαραγωγικές; Πρέπει. Από πού θα προκύψει αυτό; Από τις διαρθρωτικές αλλαγές και τα μέτρα του 2013, 2014, 2015 θα είναι ελάχιστα μπροστά σε αυτά που έχει ζήσει ο ελληνικός λαός. Γιατί το περιβόητο PSI θα μας επιτρέψει να μειώσουμε δραστικά τους τόκους και άρα να πετύχουμε ευκολότερα τον στόχο μας για πρωτογενή πλεονάσματα.... Ποια είναι η εναλλακτική λύση; Να ξεκινήσουμε ξανά από το επίπεδο του 1950;"

Οι κ. κ. Τσίπρας και Βενιζέλος αναφέρθηκαν και στη λειτουργία της κυβέρνησης Παπαδήμου με τον υπουργό Οικονομικών να χαρακτηρίζει παραπολιτική τη διόγκωση του εσωτερικού διαλόγου που αναπτύσσεται ανάμεσα σε υπουργούς.

Παραφωνία και διάλυση

Για "παραφωνία" και "διάλυση" έκανε λόγο ο κ. Τσίπρας λέγοντας: "Το πρόβλημά της δεν είναι η αφωνία αλλά η πολυφωνία και οι παραφωνίες και η διάλυση και η έλλειψη στρατηγικής, μια κυβέρνηση η οποία όμως παρ' όλα αυτά διαχειρίζεται κρίσιμα ζητήματα για τις επόμενες δεκαετίες".

"Ενοχοποιούνται πολιτικά τα πάντα" απάντησε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: "Και η ανταλλαγή απόψεων, μια ανταλλαγή απόψεων που είναι ιδιαίτερα ευεργετική όταν γίνεται με τη συμμετοχή υπουργών που προέρχονται από τρία διαφορετικά κόμματα.... Δυστυχώς, καταβυθιζόμαστε στη χειρότερη εκδοχή της ίντριγκας και της παραπολιτικής. Έλεος! Αφήστε τη χώρα να ονειρευτεί, ν' αναπνεύσει, να αισιοδοξήσει".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.